Kremlin: 'relaties met Moldavië, Oekraïne en de EU mogen niet verslechteren'

Het Kremlin hoopt dat een eventuele EU-toetreding van Oekraïne en de Republiek Moldavië dat hun betrekkingen met Rusland niet verder zullen  verslechteren.

"Het is erg belangrijk voor ons dat deze processen geen problemen veroorzaken voor ons of voor de betrekkingen met de genoemde landen", benadrukt Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov volgens het persbureau Interfax.

Bovendien moet ervoor worden gezorgd dat de betrekkingen tussen Rusland en de Europese Unie niet verder verslechteren, zei Peskov. "Ze zijn al behoorlijk op de proef gesteld."

De EU-leiders kwamen donderdag overeen om Oekraïne en Moldavië de status van kandidaat-lidstaat te verlenen. De landen hadden het EU-lidmaatschap aangevraagd, dagen nadat Rusland in februari Oekraïne was binnengevallen.

De woordvoerder van president Vladimir Poetin, Dmitry Peskov, zei dat het besluit van het 27-koppige blok "natuurlijk een interne Europese aangelegenheid" was.

"[Maar] het is erg belangrijk voor ons dat al deze processen ons niet meer problemen opleveren in de betrekkingen van de genoemde landen met ons", vertelde hij aan verslaggevers.

Peskov noemde Moldavië – waar verschillende aanvallen in de door Moskou gesteunde afgescheiden regio Transnistrië in de afgelopen maanden de angst hebben doen rijzen dat de oorlog in Oekraïne over de grens zal reiken – voor wat hij noemde toenemende vijandigheid jegens Rusland.

Het lijkt hen dat hoe meer ze anti-Russisch zijn, hoe meer Europeanen van hen zouden moeten houden. We zouden het heel erg vinden om dat te zien gebeuren, zei hij.

Ondertussen beschuldigde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov de EU en de NAVO van het verzamelen van een “oorlogscoalitie tegen Rusland” later op een aparte briefing, en noemde de EU, een niet-militair blok, een “steeds meer anti-Russische unie”.

Peskov noemde de vastgelopen EU-kandidatuur van Turkije als een voorbeeld van hoe lang het zou kunnen duren voordat Oekraïne en Moldavië volwaardige leden worden.

Verschillende EU-functionarissen suggereerden deze week dat het proces, waarbij de kandidaten flinke hervormingen moeten doorvoeren, meerdere jaren kan duren.