Oekra´ne krijgt Duits luchtverdedigingssysteem IRIS-T

Jippie

Oekraïne krijgt een modern luchtafweersysteem gemaakt door Diehl. De Oekraïense ambassadeur Andriy Melnyk maakte donderdag de ondertekening van het contract openbaar in de Oekraïense media. Nu heeft de fabrikant het ook aan het Duitse ARD bevestigd, maar zonder op verdere contractdetails in te gaan.

Het IRIS-T SLM, is een verdedigingssysteem op de grond. Het wordt vervaardigd door het Duitse wapenbedrijf Diehl Defense in Überlingen aan het Bodenmeer.

Volgens de fabrikant kan IRIS-T worden gebruikt om de bevolking, belangrijke gebouwen, maar ook de grondtroepen te beschermen - met een straal van 40 kilometer.

Het zou ook luchtaanvallen op steden kunnen voorkomen. Hiervoor worden geleide raketten gebruikt. Je kunt hiermee vliegtuigen, helikopters, kruisraketten en raketten neerhalen. 

Volgens de informatie van Melnyk zal het luchtafweersysteem meer dan 170 miljoen euro kosten, die de Duitse overheid zal bekostigen. Het is echter nog onduidelijk wanneer IRIS-T geleverd kan worden aan Oekraïne. Het land hoopt in oktober.

De Oekraïense ambassadeur sprak in de Oekraïense pers de hoop uit dat het land nog tien van dergelijke luchtafweersystemen uit Duitsland zou ontvangen.