Power rijdt naar IndyCar-zege Detroit, Van Kalmthout in slotronde de banden in

Op het Belle Isle in Detroit is voor de dertigste en voorlopig laatste keer een IndyCar-race verreden. De Detroit GP was spannend en kende een aantal verschillende strategische keuzes, wat het soms lastig maakte om het overzicht te houden.

De poleposition was voor Josef Newgarden, die Takuma Sato naast zich had op de eerste startrij. Simon Pagenaud en Helio Castroneves vertrokken vanaf de tweede rij, voor Pato O'Ward en David Malukas en met Rinus van Kalmthout op de veertiende plek.

De start werd, zoals gebruikelijk in de IndyCar, totaal vernaggeld, maar men mocht toch door. Newgarden pakte de leiding, voor Pagenaud, Castroneves, Sato, O'Ward en Alexander Rossi, terwijl onder meer Van Kalmthout al heel snel naar binnen kwam voor de eerste stop.

Rossi kwam ook vrij rap naar binnen, terwijl Will Power, Scott Dixon en Alex Palou zich op hun harde banden langs Pagenaud reden. Newgarden's zachte banden waren niet opgewassen tegen de harde banden van Power, die er soepel voorbij ging, net als Dixon en Palou.

Na bijna twintig ronden ging Scott McLaughlin in de rondte. Hij kon wel door, maar onder meer Newgarden maakte er gelijk gebruik van om zijn zachte banden te dumpen. Power kwam na 25 ronden zijn eerste stop maken voor een nieuw setje harde banden, Dixon en Palou kwamen juist zachte banden halen.

Halverwege de race had Power de leiding in handen, rijdend op harde banden. Dixon en Palou volgden op zachte banden, voor Rossi, Kyle Kirkwood en Newgarden, allemaal op harde banden. Rossi reed zich snel naar Palou en ging er voorbij, waarna hij de aanval op Dixon's tweede plek opende, met succes.

Na 45 ronden kwamen Palou en Dixon binnen voor hun laatste stop, Rossi volgde twee ronden later. Power maakte met twintig ronden te gaan zijn laatste stop en daarmee was er eindelijk wat overzicht: Power had de leiding, Rossi en Dixon knokten op ruime afstand om plek twee, met Newgarden, O'Ward en Palou achter zich.

In de slotronden kwam Rossi toch weer een beetje in de buurt bij Power, maar die hield genoeg over om de winst te pakken. Rossi werd tweede op een dikke seconde voor Rossi, met Dixon op de derde plek, voor Newgarden en O'Ward - Van Kalmthout was op weg naar een prima tiende plek, tot hij in de laatste ronde de bandenstapel in ging.