FOK! Wat een weer!: wie het weet mag het zeggen!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Moj'n!

Hoofdbrekens. Voor wie? Voor iedere weerkundige. De laatste tijd verloopt het weerbeeld vaak heel anders dan dat de verwachting was. Ik moet wel eerlijk bekennen dat de maanden mei t/m juli daar wel enigszins om bekend staan. De situatie kan dermate complex zijn, dat het van tijd tot tijd, van plaats tot plaats en van wel of geen buien/zon op een locatie kan verschillen.

Gister zagen we een warmtefront ten zuiden van ons land liggen. Althans, zo leek het. In de praktijk bleek deze echter een heel stuk noordelijker te liggen. Daardoor bleven de wolkenvelden en frisse lucht aanmerkelijk langer hangen. Het bleef zelfs niet droog, want op diverse locaties is er zelfs wat regen gevallen. Aan zee en in het noorden was het toen maar gewoon 15 graden bij een uitermate irritante noordelijke wind. Dit was zeker niet de bedoeling. Pas diep in de middag begon de zon ook in het midden goed door te breken. 

In met name het zuiden was het echter een geweldige mooie dag. De bewolking trok daar al vrij snel weg en zij hielden daar een zonnige en zeer aangename dag aan over. De terrasjes zullen daar met 25 graden goed vol hebben gezeten. De tegenstellingen tussen zuid en noord zijn dit jaar wel erg opvallend. 

Inmiddels is een actieve storing tot ontwikkeling gekomen. Deze zal ons weer zeker gaan bepalen, maar in welke mate is nog volstrekt onduidelijk. We zien momenteel wel zware onweersbuien boven het noorden van Frankrijk. Ook lijkt zich in de loop van de nacht een klein lagedrukgebiedje te gaan ontwikkelen voor de zuidwestkust. 

Ik denk dat de Franse buien ons land niet gaan bereiken. Deze lijken ten westen van ons land te gaan trekken. In de loop van de nacht moet dan ons weer gaan ontstaan. 

Neerslag verwacht ik pas in de vroege ochtend. En daarna? Ik weet het niet. Buien gaan er ongetwijfeld vallen en deze kunnen behoorlijk grote hoeveelheden regen gaan opleveren. Hier en daar is zo'n 40 mm mogelijk en meer sluit ik ook zeker niet uit. Maar waar? Ik heb 101 scenario's voorbij zien komen. We zullen het gewoon moeten afwachten. 

Mocht de zon in het noordoosten nog wat langer kunnen schijnen dan kan het daar nog zo'n 25 graden worden, wat de buienmolen zeker zal doen aanwakkeren. Dit is echter één van de vele mogelijkheden die er zijn. 

Het gaat met name om de hoeveelheid regen die er gaat vallen en in mindere mate om verschijnselen als onweer en windstoten.

Uiteraard ben ik er morgen bij.  

Tot dan!  

Zons98 (Foto: DJMO)

DJMO was vrijdagochtend vroeg op en zag deze fraaie zonsopkomst! (Foto: DJMO) 



 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!