Stoltenberg praat met Erdogan over bezwaren tegen uitbreiding NAVO

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg sprak met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over zijn bezwaren tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. Hij had een constructief telefoongesprek met Erdogan, schreef Stoltenberg op Twitter en noemde Turkije een "gewaardeerde bondgenoot".

Na het telefoontje zei het kantoor van Erdogan dat Zweden en Finland duidelijk moeten laten zien dat ze waren gestopt met "het steunen van terrorisme", dat ze de beperkingen op de wapenexport moesten opheffen en dat ze klaar waren "om alliantiesolidariteit te tonen". Erdogan benadrukte dit ook naar Stoltenberg.

De twee Noord-Europese staten hadden, net als andere, beperkingen ingevoerd op de wapenverkoop aan Turkije als reactie op de Turkse invasie van Noord-Syrië in 2019. Ankara beschuldigt hen daarnaast van het steunen van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Zweden en Finland hebben al het NAVO-lidmaatschap aangevraagd als reactie op de Russische agressieoorlog in Oekraïne. Turkije blokkeert echter hun toetreding.

Stoltenberg schreef vrijdagavond ook op Twitter dat hij een ontmoeting had gehad met de Finse premier Sanna Marin en had gesproken over de noodzaak om de zorgen van Turkije aan te pakken om vooruitgang te boeken. Volgende week staat in Brussel een ontmoeting met de deelnemende staten gepland.