Zalig Pinksteren!

Jippie

Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord pentekostè, wat vijftig betekent. Pinksteren wordt gevierd op de zevende zondag na Pasen, tien dagen na Hemelvaartsdag. Het is daarmee de 49e (of 50e, als de eerste dag wordt meegeteld) dag na Pasen en de laatste dag van de paascyclus. In 2022 valt de eerste pinksterdag op zondag 5 juni.

Pinksteren ontstond uit het Joodse Wekenfeest (of Sjavoeot). Met dat feest wordt herdacht dat God de Tien Geboden aan Mozes gaf op de berg Sinaï. 

Christenen namen de feestdag over omdat ze de overeenkomst zagen met de neerdaling van de Heilige Geest over de apostelen. In beide gevallen verenigden mensen zich met God.

Met Hemelvaart ging Jezus voorgoed naar de hemel, maar hij beloofde zijn leerlingen niet in de steek te laten. Op de Eerste Pinksterdag zaten de gelovigen samen in een huis. Ineens hoorden ze een stormgeluid en zagen ze vlammen boven hun hoofden verschijnen.

In de Bijbel staat deze gebeurtenis als volgt omschreven:

"Plotseling kwam er uit de hemel een geluid dat leek op een enorme windvlaag en het vulde het hele huis, waar zij zaten. Op hun hoofden vertoonden zich tongen als van vuur, die zich verdeelden, en het zette zich op ieder van hen. Zij werden allen vervuld met de Heilige Geest en begonnen in vreemde talen te spreken, zoals de Geest het hen gaf uit te spreken."

De Bijbel beschrijft daarna de verbazing bij de inwoners van Jeruzalem. Van Romein tot Arabier, en iedereen er tussenin: ze hoorden allemaal in hun eigen taal de apostelen spreken over ‘Gods grote daden’.

Drieduizend mensen raakten overtuigd en sloten zich diezelfde dag nog aan bij de kerk. Daarom wordt deze gebeurtenis gezien als het ontstaan van de Christelijke kerk. 

Vroeger was Pinksteren een belangrijk christelijk feest, net als Pasen en Kerstmis. Iedereen had ook lang (dagenlang of een week) vrij met Pinksteren. Er waren vaste rituelen, zoals duiven loslaten in kerken. Tegenwoordig is het feest sterk ingekort en de christelijke betekenis is helemaal naar de achtergrond verdwenen.

 

Vrolijk Pinksteren ( Foto:Pixabay)
Vrolijk Pinksteren ( Foto:Pixabay)