FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 31 mei 2022

Random Pics van de Dag #638

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Nuis verlengt t/m 2026 bij Reggeborgh; wil scoren op teamonderdelen

Kjeld Nuis blijft tot en met de Olympische Spelen van 2026 bij het schaatsteam van Reggeborgh. Hij heeft zijn contract, dat afliep in 2023, met drie jaar verlengd. De 32-jarige Nuis  kwam twee jaar geleden nieuw bij het team van trainer Gerard van Velde.

Nuis werd bij zijn keuze om door te gaan geïnspireerd door Ireen Wüst en de Olympische Spelen. “Ik heb weer gevoeld hoe ontzettend gaaf de Olympische Spelen zijn. Op het moment dat wij – en dan bedoel ik Ireen Wüst en ik – daar binnenkwamen, hadden we het gevoel van: dit gaan we doen. Zo magisch. Zij is nu 36, dat is net zo oud als ik over vier jaar in Milaan ben. En als ik dan nog iets wil, dan is het een olympische titel in Milaan.”

Daar wil Nuis niet alleen schitteren op de kilometer en de schaatsmijl. “Als Nederland hebben we het de laatste twee Spelen laten liggen op de ploegenachtervolging. Ik wil heel graag deel uitmaken van een team met Marcel Bosker en Patrick Roest waar we dezelfde tactiek gebruiken als Noorwegen en Amerika deden met het duwen. Ik weet zeker dat wij dat ook kunnen en wil er graag voor trainen.” Ook de massastart wil hij het gaan proberen. De toevoeging van de allrounders dit seizoen in het team zou dus voor Nuis gunstig uitpakken, nu hij met Bosker en Roest samen kan trainen voor de ploegenachtervolging.

"Sinds mijn overstap naar Reggeborgh heb ik nog geen dag spijt gehad. Ik wil het als ploeg nooit meer anders. Hoe gaaf is het dan dat we samen een stip op de horizon kunnen zetten en de Olympische Spelen van 2026 als doel nemen. Daar gaan we voor. Ik ben blij dat ze me die kans geven,” aldus een trotse Nuis.

Nuis heeft ook nog wat veren voor zijn coach Gerard van Velde. “Zijn schema’s zijn heel prettig en hij durft er ook van af te wijken. Dus gewoon ter plekke een training aanpassen als iets even anders loopt. Dat is heel fijn, want wij zijn wel topsporters, maar ook mensen van vlees en bloed en geen machines.”

Stakingen van de baan: Schiphol en vakbonden sluiten akkoord op hoofdlijnen

Stakingen op Schiphol lijken van de baan. De luchthaven heeft 'op hoofdlijnen' een akkoord bereikt met vakbond FNV over de werkomstandigheden en lonen van het personeel, zo meldt AT5. De details van het akkoord worden morgen bekend gemaakt, maar duidelijk is dat het om een breed pakket aan afspraken gaat.

"Het is een breed akkoord voor een hele grote groep Schipholmedewerkers. We zijn blij met het resultaat. Eén ding is zeker. De beloning gaat omhoog en veilig en gezond werken komt centraal te staan", vertelt FNV-onderhandelaar Joost van Doesburg.

Volgens Van Doesburg geldt het akkoord voor schoonmakers, beveiligers, afhandelingspersoneel en de besloten buschauffeurs.

Op 23 april brak een wilde staking uit onder bagagemedewerkers van KLM op de luchthaven. Die zijn onder meer boos over de hoge werkdruk. In de weken daarna waren er regelmatig ellenlange wachtrijen en werden vluchten geannuleerd vanwege de drukte en personeelstekorten op Schiphol.

Dergelijke stakingen lijken nu van de baan: "Wij als vakbond zijn heel content. En als een vakbond content is, is er geen reden om actie te voeren", aldus Van Doesburg.

Momenteel geeft Schipholbaas Dick Benschop in de Tweede Kamer tekst en uitleg over de aanhoudende chaos op de luchthaven. Of dat met het bereiken van dit akkoord overbodig is, vindt Van Doesburg niet. "We hebben genoeg te vertellen en ik wil graag kwijt welke rol de overheid hierin heeft gehad."

Red Bull verlengt contract met Perez met 2 jaar

Het was al per ongeluk bekend geworden dat Sergio Pérez zijn contract bij Red Bull Racing had verlengd nadat een gesprek van de Mexicaan na de overwinning in Monaco met teambaas Christian Horner werd opgepikt door de camera. Daarom was het vandaag geen verrassing dat het raceteam het dan nu officieel bekend maakte. Wel was het nieuws dat Perez een tweejarige verbintenis met het team heeft ondertekend.

Pérez kwam in 2020 bij Red Bull Racing nadat Red Bull-talenten Pierre Gasly en Alexander Albon zich maar moeilijk konden manifesteren naast Max Verstappen. De Mexicaan kwam beter uit de verf in de rol van tweede coureur en wist inmiddels twee races te winnen voor het team van de frisdrankfabrikant.

"Het was een fantastische week voor mij. De Grand Prix van Monaco winnen is een droom voor elke coureur. Om dat te vervolgen met de aankondiging dat ik doorga met het team tot en met 2024 maakt me extreem blij. Ik ben trots om onderdeel te zijn van dit team, we werken heel goed samen. Mijn relatie met Max, zowel op als naast de baan, helpt ons zeker om nog beter te worden. We hebben momentum opgebouwd als team en dit seizoen laat dat zien. Ik heb er zin in om te zien wat de toekomst zal brengen", aldus Pérez, zo lezen we op Verstappen.nl.

Red Bull verlengt contract met Perez met 2 jaar (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Red Bull verlengt contract met Perez met 2 jaar (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Tom Hanks is Gepetto in nieuwe blik op Pinocchio

Zojuist zijn de eerste beelden vrijgegeven van de live action verfilming van een van Disney's meest iconische tekenfilms: Pinocchio

In 1940 werd het verhaal van de houten pop die graag een echte jongen wil zijn al verfilmd door de studio en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest geliefde en populairste animaties allertijden. Naast Tom Hanks die in de huid van de houtbewerker Gepetto zal kruipen, is er een heel blik aan sterren opengetrokken. Zo zal Joseph Gordon-Levitt de stem van Jiminy Crickett verzorgen, is Keegan-Michael Key te horen als de sluwe Honest John en zal Broadway-ster Cynthia Erivo te zien zijn als de Blauwe Fee. Ze is ook te horen in de trailer terwijl ze het fabelachtige 'When You Wish Upon A Star' zingt. 

De regie is in handen van Robert Zemeckis, die talloze succesvolle films maakte, waaronder Back to the Future, Cast Away en uiteraard werkte hij al eerder samen met Hanks voor Forrest Gump. De film zal niet te zien zijn in de bioscoop, maar gaat in première tijdens Disney+ Day (8 september) op het streamingplatform.

Dirk Kuyt wordt donderdag gepresenteerd als trainer ADO Den Haag

Dirk Kuijt wordt de nieuwe trainer van ADO Den Haag. Donderdag wordt de aanstelling van de oud-international afgerond en zal hij worden gepresenteerd.

Kuijt (41) neemt zoals zondag al gemeld het stokje over van Giovanni Franken, die na het ontslag van Ruud Brood op de Haagse bank zat. Franken heeft de juiste papieren niet om hoofdtrainer te zijn en kon dus ook niet blijven. 

ADO verspeelde in de finale van de nacompetitie een 3-0- en een 4-3-voorsprong, waarna Excelsior de strafschoppen beter nam. Daardoor speelt ADO ook volgend seizoen in de Eerste Divisie. Na de zure nederlaag liep het zowel binnen als buiten het stadion in Den Haag uit de hand met rellende supporters. 

De trainerscarrière van Kuijt leek lange tijd af te koersen op een aanstelling bij Feyenoord, de club waar hij in 2017 met een kampioenschap zijn profloopbaan beëindigde. Hij werd jeugdtrainer bij de Rotterdammers, als opmaat naar het hoofdtrainerschap. Een functie die hem in het vooruitzicht gesteld was door toenmalig technisch directeur Martin van Geel. 

De nieuwe technisch directeur Frank Arnesen zette echter een streep door die plannen en trok Arne Slot aan als nieuwe trainer van Feyenoord. Een verstandig besluit van Arnesen. Kuyt vertrok uit Rotterdam en ging om zich heen kijken, zo was hij onder andere analist bij RTL7. Nu lijkt hij toch zijn eerste klus als hoofdtrainer te gaan krijgen. Wij wensen ADO sterkte.   

Eerste Kamer aanvaardt Tijdelijke experimentenwet nieuwe stembiljetten

De Tijdelijke experimentenwet nieuwe stembiljetten maakt het mogelijk dat bij een verkiezing een experiment plaatsvindt met een ander model stembiljet. Met een nieuw model stembiljet wil het kabinet gaan experimenteren hoe verkiezingen nog toegankelijker gemaakt kunnen worden. Het blijkt dat oudere kiezers, kiezers die slechtziend of blind zijn en ook veel stembureauleden het huidige stembiljet te groot vinden en de letters te klein. Gemeenten en maatschappelijke organisaties vragen daarom al geruime tijd om te experimenteren met een nieuw stembiljet.

Met deze wet kan er straks in enkele gemeenten geëxperimenteerd worden. Op die manier wordt in de praktijk zichtbaar hoe een nieuw stembiljet werkt. Het nieuwe stembiljet is kleiner en daardoor beter te hanteren. Er kunnen logo’s van politieke partijen op worden afgebeeld. Het is beter te gebruiken met een hulpmiddel als een mal, die blinde of slechtziende kiezers in staat stelt zelfstandig te stemmen.

Minister Bruins Slot: “Verkiezingen zijn de basis van onze democratie. Het is belangrijk dat iedere kiezer zijn of haar stem kan uitbrengen. Met dit wetsvoorstel levert het kabinet een bijdrage aan de toegankelijkheid van de verkiezingen.”

Verder maakt een kleiner en handzamer stembiljet de telling eenvoudiger wat de kans op fouten daarbij kan verminderen. Hoe het model stembiljet waarmee wordt geëxperimenteerd er precies uit komt te zien en hoe de kiezer hiermee stemt, wordt nog voorgelegd aan de Tweede Kamer en de Eerste Kamer.

Welke verkiezing
De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wijst per verkiezing de gemeente(n) aan waar met een ander model stembiljet gestemd zal gaan worden. Een gemeente kan alleen worden aangewezen als de gemeenteraad van die gemeente heeft ingestemd met deelname aan het experiment. Rond de zomer maakt de minister bekend bij welke verkiezing zij voornemens is te starten met een experiment met een ander model stembiljet. Elk experiment wordt zorgvuldig geëvalueerd. Aan de hand daarvan wordt bekeken of een volgende stap kan worden gezet op weg naar invoering van een nieuw stembiljet en zo ja, welke.

20 Jaar cel en gedragsmaatregel voor doodslag op rapper Feis

Een 28 jarige man is vandaag door het gerechtshof Den Haag veroordeeld voor doodslag op rapper Feis en tweemaal poging doodslag. Het Haagse hof legt in hoger beroep een gevangenisstraf van 20 jaar op, met een maatregel strekkende tot vrijheidsbeperking of gedragsbeïnvloeding.

De verdachte ging in de nieuwjaarsnacht 2019 naar een café met een vuurwapen op zak en heeft buiten het café van dichtbij geschoten op rapper Feis en zijn broer. Hiermee heeft de man rapper Feis van het leven beroofd. Zijn broer raakte bij de schietpartij zwaargewond. De verdachte probeerde ook een maand eerder, op 1 december 2018, vanuit een rijdende auto een bestuurder van een andere auto dood te schieten. Daarbij is de kogel door het portier in de rugleuning van de bestuurder terecht gekomen.

De rechtbank Rotterdam heeft de man in eerste aanleg veroordeeld voor onder meer doodslag tot een gevangenisstraf van 20 jaren en terbeschikkingstelling (tbs). Het hof acht, anders dan de rechtbank, geen argumenten aanwezig voor de tbs met bevel tot verpleging. De verdachte werkte in hoger beroep mee aan een onderzoek naar zijn geestesvermogens en is daarvoor opnieuw geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Uit dit onderzoek blijkt dat gevaar voor herhaling bij de verdachte vooral aanwezig is wanneer hij zich opnieuw in een crimineel milieu begeeft.

Het hof legt wel een maatregel op strekkende tot gedragsbeïnvloeding of vrijheidsbeperking. Dit acht het hof noodzakelijk om een terugval van verdachte in het criminele circuit te voorkomen. De maatregel geeft het Openbaar Ministerie de mogelijkheid om aan de veroordeelde, nadat hij zijn straf heeft ondergaan, voorwaarden te stellen en hem te begeleiden bij zijn re-integratie in de samenleving. Hierdoor kan een eventuele kans op herhaling van nieuwe strafbare feiten worden verminderd.

Het hof acht de verdachte volledig toerekeningsvatbaar. Daarmee is rekening gehouden bij het opleggen van de geheel onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 20 jaar. Dat is de maximaal op te leggen gevangenisstraf in deze zaak.

Bondscoach Parsons laat Van Es en Van de Sanden thuis voor EK en kiest voor jeugd

Jeugd heeft de toekomst bij Oranje. Bondscoach Mark Parsons heeft in de selectie plaats gemaakt voor acht speelster die hun eerste grote toernooi gaan meemaken op het EK komende zomer in Engeland. Dit gaat ten koste van onderandere Shanice van der Sanden (93 caps) en Kika van Es (75 caps), beide dames staan op de lijst met reserves. 

"Ik snap dat we inzoomen op een speler als Shanice. Het was erg moeilijk. Ze heeft veel betekend voor Nederland en dat blijft ze doen",zei Parsons dinsdag een half uur na de bekendmaking van de EK-selectie op een digitale persconferentie. Voor achtvoudig international Joëlle Smits, speelster van VfL Wolfsburg, is helemaal geen plek in de selectie.

Voor Daphne van Domselaar, Barbara Lorsheyd, Kerstin Casparij, Caitlin Dijkstra, Marisa Olislagers, Damaris Egurrola (verkoos onlangs Nederland boven Spanje), Esmée Brugts en Romée Leuchter is het hun eerste selectie voor een eindtoernooi. Volgens de bondscoach is er gekozen voor een goede mix van ervaren en nieuwe speelsters: "Het is een moeilijke keuze geweest en dat zegt iets over de staat van het Nederlandse voetbal. We hebben veel ervaring in onze groep met speelsters die toernooien hebben gespeeld en prijzen hebben gepakt met hun clubs, aangevuld met nieuwe speelsters die onze groep aanvullen. Het gaat om de goede balans."

Lieke Martens en Danielle van de Donk zijn na lange periodes van blessureleed precies op tijd fit voor het EK. Martens kwakkelde dit seizoen met was blessures en eind april liep ze een nieuwe hamstringblessure op. Inmiddels is de aanvalster weer fit genoeg om minuten te maken. Deze week won ze nog de Spaanse beker met Barcelona. 

Een andere ex-patient was Van de Donk. De middenvelder was sinds eind vorig jaar uitgeschakeld met een slepende peesblessure aan de rechtervoet, maar zat anderhalve week geleden weer bij de selectie van Olympique Lyonnais voor de Champions League-finale tegen Barcelona. De keek vanaf de bank toe hoe haar ploeg won. 

EK-selectie Oranje (23 spelers)
Keepers: Sari van Veenendaal (PSV), Daphne van Domselaar (FC Twente), Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag)
Verdedigers: Kerstin Casparij (FC Twente), Caitlin Dijkstra (FC Twente), Merel van Dongen (Atlético Madrid), Stefanie van der Gragt (Ajax), Dominique Janssen (VfL Wolfsburg), Aniek Nouwen (Chelsea), Marisa Olislagers (FC Twente), Lynn Wilms (VfL Wolfsburg)
Middenvelders: Daniëlle van de Donk (Olympique Lyon), Damaris Egurrola (Olympique Lyon), Jackie Groenen (Manchester United), Victoria Pelova (Ajax), Jill Roord (VfL Wolfsburg), Sherida Spitse (Ajax)
Aanvallers: Lineth Beerensteyn (Bayern München), Esmee Brugts (PSV), Renate Jansen (FC Twente), Romée Leuchter (Ajax), Lieke Martens (FC Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal)

Naast de 23 geselecteerde speelsters trainen een extra keepster en zeven speelsters in de beginfase van het trainingskamp mee met de selectie. Jill Baijings (SGS Essen), Kayleigh van Dooren (FC Twente), Kika van Es (FC Twente), Chasity Grant (AFC Ajax), Fenna Kalma (FC Twente), Shanice van de Sanden (Wolfsburg VfL), Katja Snoeijs (Gir.de Bordeau) en Jacintha Weimar (Feyenoord) zijn als standby toegevoegd. Als een speelster uit de huidige selectie geblesseerd raakt of ziek wordt, dan mag die tot de avond voorafgaand aan de eerste wedstrijd op het EK worden vervangen door een speelster van de standby lijst.

Efteling bestaat 70 jaar: 'niets gaat weg, alles wordt bewaard'

De Efteling bestaat dinsdag 70 jaar. Het Sprookjesbos  werd in 1952 geopend. Van wat speeltuinen, sportvelden, wandelpaden en 10 sprookjes is het uitgegroeid tot één van Europa's meestbezochte attractieparken.

In al die tijd is er nooit iets uit het park verkocht of weggegooid. Geen Roodkapje, Holle Bolle Gijs, draak of kabouter ontsnapte. En dat is te danken aan Aart Waltman. Hij zorgde voor het onderhoud en repareerde alles dat te repareren was: “Weggooien doen we niet. Het is erfgoed.”

Meer Ubisoft-games komen naar Xbox Game Pass

In de komende zeven dagen komen er zes nieuwe titels naar Xbox Game Pass. Assassin's Creed, For Honor en Ninja Gaiden zijn de grote namen.

Normaal gesproken gaat de aankondiging over de eerste twee weken van de nieuwe maand, maar nu zijn alle zes de nieuwe titels alweer binnen zeven dagen beschikbaar voor leden. De toevoegingen zijn als volgt:

 • (01-06) For Honor: Marching Fire Edition (Xbox, PC en cloud)
 • (02-06) Ninja Gaiden: Master Collection (Xbox en PC)
 • (07-06) Assassin's Creed Origins (Xbox, PC en cloud)
 • (07-06) Chorus (Xbox, PC en cloud)
 • (07-06) Disc Room (Xbox, PC en cloud)
 • (07-06) Spacelines from the Far Out (Xbox en PC) - Day One release

Er zijn ook vijf titels die vanaf 15 juni niet meer speelbaar zullen zijn via Xbox Game Pass:

 • Darkest Dungeon
 • Dungeons & Dragons: Dark Alliance
 • Greedfall
 • Limbo
 • Worms Rumble

Doema-politicus: 'minister NAVO-land ontvoeren als deze Kyiv bezoekt'

Een bekend Russisch parlementslid steunt de ontvoering naar Moskou van een minister van Defensie van een NAVO-land als deze Oekraïne gaat bezoeken.

Misschien neemt de minister van een NAVO-land de trein naar Kyiv om met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy te praten, zegt Oleg Morozov in een talkshow op staatstelevisie Rossiya-1. "Maar hij komt niet in Kyiv aan en wordt ergens in Moskou wakker", voegt hij eraan toe. "Bedoel je dat we politici gaan ontvoeren?", vraagt presentatrice Olga Skabeeva met een glimlach. "Ja, en dan kunnen we gelijk achterhalen wie wat besteld heeft, wat de plannen zijn en wie waarvoor verantwoordelijk is", zegt Morozov. "Alle ministers van Defensie die Kyivv willen bezoeken, zouden voor vertrek moeten nadenken over hoe het zou zijn om ineens wakker te worden in Moskou."

Morozov werd in 1993 voor het eerst in het Russische parlement gekozen. Hij is lid van de regeringspartij Verenigd Rusland.

Destoy All Humans! 2-remake komt in augustus uit

Destoy All Humans! 2 Reprobed komt op 30 augustus uit voor PS5, Xbox Series X|S en pc. Dat heeft uitgever THQ Nordic aangekondigd. De remake van de game uit 2006 krijgt een adviesprijs van veertig euro. Als je de 'Dressed to Skill' edition haalt (€54.99) krijg je de 'Skin Pack' DLC bij de launch en de 'Challenge Accepted' DLC eind 2022.

In deze game speel je als de alien Crypto, op dat moment de president van de Verenigde Staten. Hij moet daarom de dreiging van de KGB teniet doen en tevens wraak nemen omdat zij zijn moederschip hebben vernietigd. Dit spel is uiteraard niet helemaal serieus.

Fire Emblem Warriors: Three Hopes-trailers tonen de verschillende teams

Fire: Emblem: Three Hopes is de aankomende Warriors-game van ontwikkelaars Omega Force. Het bevat enkel personages uit Fire Emblem: Three Houses en dat betekent dat er weer drie verschillende naties zijn met allemaal hun eigen personages. In Three House kies je weer een leider van een 'house' en dat betekent dat er dus drie verhaallijnen zijn.

In de onderstaande trailers kun je alvast de personages en vechtstijlen van de verschillende teams zien. Fire: Emblem: Three Hopes komt op 24 juni uit,

Schiphol-topman Dick Benschop staat zwaar debat te wachten in Tweede Kamer

Schipholbaas Dick Benschop moet zich vanavond verantwoorden in de Tweede Kamer voor de extreem chaotische situatie op de luchthaven. Kamerleden willen uitleg waarom het mis is gegaan. Ook FNV-campagneleider Joost van Doesburg mengt zich vandaag in het debat. Hij acht de politiek ook verantwoordelijk voor de huidige situatie op Schiphol, omdat de staat grootaandeelhouder is.

CDA-Kamerlid Harry van der Molen wil Benschop onder andere vragen naar de hogere lonen voor het luchthavenpersoneel. Hij weet niet of dat de directe oplossing is voor alle problemen op Schiphol. “Het probleem van Schiphol is te weinig mensen die kunnen helpen bij de bagage en de beveiliging”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland. 

Schiphol lijkt zich dat ook te beseffen en is bezig het met een plan om personeel te werven. “Ik zou Benschop vandaag ook vragen hoe het met de personeelswerving gaat. Ik neem aan dat wij daar niet op gaan zitten wachten en dat men nu al wat doet.” Meer hierover bij WNL.

Londen: Rusland brengt door offensief Loehansk controle elders in gevaar

Volgens de Britse inlichtingendienst heeft Moskou met zijn intensievere offensief in de Oekraïense regio Loehansk grotere risico's moeten aanvaarden voor de andere bezette gebieden.

Rusland boekt in Loehansk een langzame maar grotere vooruitgang dan in eerdere fasen van de oorlog door zijn troepen en wapens in een relatief kleine regio te concentreren, aldus een update van het Britse ministerie van Defensie.

Zware beschietingen gaan daar door, volgens het bericht, evenals vermoedelijke straatgevechten in de buitenwijken van de stad Sievjerodonetsk. De focus op Loehansk betekent dat Rusland zijn controle in andere bezette gebieden op het spel zet.

Olieprijs op hoogste prijsniveau in twee maanden

De olieprijzen zijn aanzienlijk gestegen en hebben hun hoogste niveau in meer dan twee maanden bereikt. In de ochtend kostte een vat (159 liter) Noordzee Brent US$ 123,32. Dat was $ 1,65 meer dan de dag ervoor. De prijs van een vat van de Amerikaanse variëteit West Texas Intermediate (WTI) steeg met $ 3,47 tot $ 118,54.

Het vooruitzicht van verminderde aanvoer uit Rusland als gevolg van nieuwe sancties van de Europese Unie over de oorlog in Oekraïne stuwt de olieprijzen omhoog. De EU-landen hebben overeenstemming bereikt over een compromis in het geschil over het geplande olie-embargo tegen Rusland. Op aandringen van Hongarije worden voorlopig alleen Russische olieleveringen over zee stopgezet. Pijpleidingtransporten van Russische olie blijven voorlopig mogelijk.

Beursexperts wezen met name op de verklaring van EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, volgens welke de olie-invoer van de Europese Unie uit Rusland tegen het eind van het jaar met ongeveer 90 procent zal worden verminderd, ondanks de vrijstelling voor leveringen via pijpleidingen, als aanjager voor de olieprijzen. De context van dit cijfer is dat Duitsland en Polen reeds duidelijk hebben gemaakt dat zij niet in aanmerking wensen te komen voor de vrijstelling voor Russische olie via de pijpleiding.

Turkije wil bemiddelen om graanexport OekraÔne mogelijk te maken

Turkije wil bemiddelen in de strijd om de graanexport uit Oekraïne. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zal op 8 juni gesprekken voeren met een militaire delegatie in Turkije om de mogelijkheid van een zeecorridor te onderzoeken, volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu.

Cavusoglu vertelde het persbureau Anadolu dat er hierover gesprekken gaande zijn met de Verenigde Naties. De VN hebben daarom voorgesteld om een gezamenlijk monitoringmechanisme op te zetten om de scheepvaartroutes te monitoren. Turkije staat open voor een dergelijk voorstel.

Toch zijn er nog steeds twistpunten tussen Rusland en Oekraïne, zei Cavusoglu. Zo eist Rusland dat westerse sancties tegen de verzekeringssector worden opgeheven omdat deze ook schepen treffen die nodig zijn voor de export. En Oekraïne wil voorkomen dat Russische oorlogsschepen in de haven van Odessa terecht komen. De presidenten van Turkije en Rusland, Tayyip Erdogan en Vladimir Poetin, bespraken de kwestie maandag telefonisch. Poetin beloofde in overleg met Turkije de export van het nu geblokkeerde graan mogelijk te maken.

Hoofd IEA waarschuwt voor mogelijke brandstoftekorten in Europa

Het hoofd van het Internationaal Energieagentschap (IEA), Fatih Birol, waarschuwt voor een mogelijk brandstoftekort in Europa, gezien de krappe markten voor ruwe olie. "Het kan krap worden op de oliemarkten komende zomer," vertelde Birol aan Der Spiegel. "Wanneer in Europa en de VS de grote vakantieperiode begint, zal de vraag naar brandstof toenemen. Dan kunnen er tekorten ontstaan: bijvoorbeeld aan diesel, benzine of paraffine, vooral in Europa."

De Europese landen zijn "niet alleen afhankelijk van de aanvoer van ruwe olie van buitenaf, maar ook van de invoer van olieproducten", vervolgde Birol. "En dat is waar sommige exporterende landen zoals China nu de eerste exportverboden opleggen; zij willen hun eigen consumenten beschermen."

Om brandstof te besparen, pleit Birol ook voor meer maatregelen. "Er zou zou nu een snelheidslimiet moeten worden ingevoerd, in ieder geval voor de duur van de oorlog in Oekraïne," zei Birol. "Dat zal geen grote verandering betekenen voor het dagelijks leven van de mensen. We zitten in oorlogstijd, in een energiecrisis, en we kunnen ons maar beter voorbereiden op nog moeilijkere tijden. En een paar kilometer per uur langzamer gaan, dat is maar een klein compromis vergeleken met het lijden van de mensen in Oekraïne."

Canada stelt wetgeving voor voor totale 'bevriezing' van wapenbezit

Premier Justin Trudeau kondigde maandag wetgeving aan die het bezit van pistolen in Canada zal beperken. De invoer en verkoop ervan worden dan verboden, na de recente bloedbaden in de Verenigde Staten.

Het wetsvoorstel moet nog worden aangenomen door het parlement, waarin de regerende liberalen slechts een minderheid van de zetels hebben. "We introduceren wetgeving om het bezit van vuurwapens in te perken", vertelde Trudeau op een persconferentie, waar tientallen families en vrienden van slachtoffers van wapengeweld aanwezig waren.

"Dit betekent dat het niet langer mogelijk zal zijn om overal in Canada vuurwapens te kopen en verkopen", zei hij. "Met andere woorden, we gooien de markt voor handvuurwapens dicht."

Daags na Canada's ergste massale schietpartij in april 2020, waarbij 23 doden vielen op het platteland van Nova Scotia, verbood de regering 1500 types militaire- of aanvalsgeweren.

Maar Trudeau moest maandag erkennen dat het vuurwapengeweld blijft toenemen. Het bureau voor de statistiek van de regering meldde vorige week dat vuurwapengerelateerde geweldsmisdrijven minder dan drie procent van alle geweldsmisdrijven in Canada uitmaken.

Maar sinds 2009 is het aantal vuurwapens dat per hoofd van de bevolking op iemand is gericht bijna verdrievoudigd, terwijl het aantal vuurwapens dat werd afgevuurd met de intentie om iemand te doden of te verwonden, is vervijfvoudigd.

Bij bijna tweederde van de vuurwapenmisdrijven in stedelijke gebieden ging het om handvuurwapens.

De politie wijst vaak op de smokkel uit de Verenigde Staten als de belangrijkste bron van handvuurwapens. Minister van Openbare Veiligheid Marco Mendicino schatte dat er ongeveer een miljoen handvuurwapens in Canada aanwezig zijn, dat is een aanzienlijke stijging ten opzichte van tien jaar geleden.

Trudeau: "Mensen moeten vrij zijn om zonder angst naar de supermarkt, hun school of hun gebedsplaats te gaan. Mensen moeten vrij zijn om naar het park te gaan of naar een verjaardagsfeestje zonder zich zorgen te maken om een eventuele verdwaalde kogel."

"Wapengeweld is een complex probleem," zei hij. "Maar aan het eind van de dag is de rekensom heel simpel: hoe minder wapens in onze gemeenschappen, hoe veiliger iedereen zal zijn."

Het wetsvoorstel omvat ook dat iedereen die betrokken is bij huiselijk geweld of stalking hun wapenvergunning kwijt raakt, en van degenen die geacht worden een risico voor zichzelf of anderen te vormen wordt het wapen ontnomen. Verder worden de grensbeveiliging en strafrechtelijke sancties voor wapenhandel versterkt.

Ook zouden langwerpige magazijnen die meer dan vijf kogels kunnen bevatten, worden verboden.

BMX'ster Smulders start World Cup-seizoen met dubbele zege

Op het bij Arnhem gelegen Papendal worden volgende week, op 11 en 12 juni, de derde en vierde World Cup-wedstrijden in het BMX-racen gehouden. Afgelopen weekeinde stond de seizoensopening op het programma in Glasgow, met vooral bij de vrouwen veel Nederlands succes.

Vrouwen, wedstrijd één
Laura Smulders pakte gelijk al de leiding, en nadat olympisch kampioene Bethany Shriever voor eigen publiek in de fout ging was Zoé Claessens de enige overgebleven uitdaagster. De jonge Zwitserse Europees kampioene moest achter de ongenaakbare Smulders genoegen nemen met plek twee, terwijl Judy Baauw vóór Manon Veenstra het podium completeerde.

Mannen, wedstrijd één
Diego Arboleda nam bij de start de leiding en de Colombiaan stond die geen moment meer af: hij pakte zijn eerste overwinning, voor de Fransman Sylvain André en thuisfavoriet Kye White. Mitchel Schotman kwam er geen moment echt aan te pas en werd zesde - wel knap, want hij haalde überhaupt nooit eerder de halve finales. Jay Schippers ging er in de halve finales uit, Dave van der Burg strandde in de kwartfinales en voor Justin Kimmann eindigde het een ronde eerder.

De eerste wedstrijd, met vanaf 1:15 uur de finales bij de vrouwen en mannen

Vrouwen, wedstrijd twee
Dit keer hield Shriever na een goede start ook vol en de Britse wereldkampioene leek er met de winst vandoor te gaan. Smulders liet echter zien ook met een mindere start te kunnen winnen: op de finish drukte ze haar wiel voorbij dat van Shriever voor de dubbelslag. De Britse werd tweede, voor de Australische Saya Sakakibara, Baauw en Veenstra.

Mannen, wedstrijd twee
Een werkelijk knotsgekke finale, waarin de één na de ander onderuit ging. Bij het ingaan van bocht één kwam Van der Burg niet lekker uit, waardoor hij Arboleda onderuit kegelde en er nog twee mee naar het asfalt gingen. Cédric Butti ging in de voorlaatste bocht onderuit, de Australiër Izaac Kennedy viel een paar meter voor de finish vanaf plek twee. Alleen de Fransen Jeremy Rencurel en Sylvain André bleven staan, zij pakten een 1-2'tje, voor Kennedy - Van der Burg werd achtste. Schippers en Schotman eindigden in de kwartfinales, Kimmann ging er in de herkansingsronde uit.

De tweede wedstrijd, met vanaf 1:15 uur de finales bij de vrouwen en mannen

Roland Garros: Middelkoop, Rojer en Koolhof naar halve finales

Op Roland Garros gaat het dubbelspel nog altijd lekker voor de Nederlandse deelnemers. Wesley Koolhof schopte het in het gemengd dubbelspel tot de finale, samen met zijn Japanse partner Ena Shibahara. Het duo is als tweede geplaatst en rekende in de kwartfinales overtuigend af met de Australische veteranen Matthew Ebden en Samantha Stosur: 6-3, 6-4.

In het mannendubbelspel, waar Koolhof samen met de Brit Neil Skupski dinsdag zijn kwartfinale speelt, is er zelfs al een Nederlandse finalist. Matwé Middelkoop rekende samen met zijn Indiase partner Rohan Bopanna af met de Brit Lloyd Glasspool en de Fin Harri Heliövaara: 4-6, 6-4, 7-6 (3) voor de nummers zestien van de plaatsingslijst.

Middelkoop en Bopanna staan in de halve finales tegenover Jean-Julien Rojer en zijn Elsavadoriaanse kompaan Marcelo Arevalo. Dat duo, als twaalfde geplaatst, was met 7-6 (6), 6-3 simpelweg te sterkvoor Rafael Matos uit Brazilië en de Spanjaard David Vega Hernandez, waardoor Middelkoop óf Rojer de finale zal halen - voor beiden zou dat de eerste keer zijn in Parijs.

Roland Garros: Topfavoriete Swiatek naar kwartfinales, ook Pegula verder

Op Roland Garros doet in elk geval één van de vrouwen in de bovenste regionen van het enkelspeltoernooi het naar behoren: de Poolse wereldranglijstaanvoerster Iga Swiatek stond in de achtste finales voor het eerst een set af, maar draaide het om en won met 6-7 (5), 6-0, 6-2 van de Chinese Zheng Qinwen.

Topfavoriete Swiatek neemt het in de kwartfinales op tegen de als elfde geplaatste Amerikaanse Jessica Pegula. Zij nam het op tegen Irina-Camelia Begu en met een 4-6, 6-2, 6-3 overwinning speelde ze zich net als op de Australian Open naar de kwartfinales.

Met Madison Keys (22) ging een andere Amerikaanse er wel uit in de laatste zestien. Keys, halvefinaliste in 2018, begon sterk, maar de Russische Veronika Kudermetova (29) bleek uiteindelijk toch een maatje te groot: met 1-6, 6-3, 6-1 haalde zij voor het eerst de kwartfinales op een Grand Slam-toernooi.

Kudermetova neemt het in de strijd om een halvefinaleplek op tegen een landgenote: Daria Kasatkina (20) stuurde de als 28e geplaatste Camila Giorgi met 6-2, 6-2 overtuigend terug naar Italië.

Roland Garros: Medvedev en Tsitsipas onderuit, Rublev en Ruud naar kwartfinales

Alle acht kwartfinalisten op Roland Garros zijn bekend in het mannenenkelspeltoernooi en dat leverde nog wat verrassingen op. Waar de top van de plaatsingslijst relatief probleemloos door het toernooi ging, raakte men er in de achtste finales ineens twee kwijt.

De als tweede geplaatste Rus Daniil Medvedev stoomde lekker door naar de laatste zestien, maar daarin was het in rap tempo klaar. De Kroaat Marin Cilic (20) had niet meer dan een uur en drie kwartier nodig om de Rus met 6-2, 6-3, 6-2 naar huis te sturen.

Holger Rune pakte in april zijn eerste ATP-titel, door in de finale in München de Nederlander Botic van de Zandschulp te kloppen. In zijn tweede Grand Slam-toernooi doet de 19-jarige Deen het ook geweldig: hij stond nog geen set af en stuurde nu Stefanos Tsitsipas naar huis. De Griekse finalist van vorig jaar (4) maakte één set kans, maar dat was het dan ook wel: 7-5, 3-6, 6-3, 6-4 en de stunt was compleet.

Cilic neemt het in de kwartfinales op tegen een volgende Rus. Andrey Rublev, als zevende geplaatst, zag bij een kleine voorsprong hoe de Italiaanse nummer elf Jannik Sinner in de derde set op moest geven: 1-6, 6-4, 2-0.

Rune's tegenstander wordt een Scandinavisch onderonsje. Casper Ruud uit Noorwegen, de nummer acht van de plaatsingslijst, moest één set inleveren bij de Pool Hubert Hurkacz (12), maar kwam verder zonder problemen door de achtste finales: 6-2, 6-3, 3-6, 6-3.

Detailhandel zet ruim 8 procent meer om in april

De detailhandel heeft in april 8,1 procent meer omgezet dan in april 2021, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 1,8 procent hoger. De omzet van de non-foodsector groeide met 21,1 procent, de omzet van de foodsector groeide met 1,4 procent. Daarnaast is online 19,1 procent minder omgezet dan een jaar eerder.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in april. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 8,5 procent hoger dan in april 2021.

Omzet non-foodwinkels 21,1 procent hoger
De omzet van de non-foodwinkels groeide in april 2022 met 21,1 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 14,9 procent hoger dan een jaar eerder. De grote groei komt vooral doordat de omzet in april 2021 op een laag niveau lag. Toen gold er nog een lockdown tot 28 april waar vooral de non-foodsector last van had. In april 2022 was er geen lockdown.

De kleding- en schoenenwinkels hebben in april fors meer omgezet dan in april 2021. Ook de overige deelbranches in de non-food hebben meer omgezet dan een jaar eerder.

Omzet winkels in voedingsmiddelen ruim 1 procent hoger
De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in april 1,4 procent meer omzet behaald dan in april 2021. Het verkoopvolume was 5,9 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van de speciaalzaken lag 5,2 procent hoger, de omzet van de supermarkten 0,9 procent hoger.

Online 19,1 procent minder omgezet
De online omzet was in april 19,1 procent lager dan in april 2021. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 15,3 procent minder omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers), kromp met 22,9 procent. Vooral de omzet van consumentenelektronica en overige non-foodartikelen lag in april 2022 lager dan een jaar eerder. In april 2021 groeide de online omzet met bijna 19 procent.

FOK! Wat een weer!: later stevige buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Moggé!  

Ik moet eerlijk zeggen dat het ondanks de lage temperaturen toch best prima te doen was buiten. Dat komt vooral omdat er weinig wind stond en dat scheelt toch al snel een borrel op een slok. Er waren wel een aantal buien actief. Met name in de ochtend en het begin van de middag. Op de radar leek het allemaal vrij licht, maar ze bleven wel een tijdje boven dezelfde locatie hangen. Uiteindelijk viel er her en der zo'n 2 tot 4 mm. 

In de middag begon de bewolking langzaam te breken en kregen we de zon deels te zien. Er was wel hoge bewolking aanwezig en boven land ontstonden nieuwe stapelwolken die zich ook een beetje gingen uitsmeren. Dus niet iedereen kreeg evenveel zon te zien. 

Inmiddels is het het ook boven land aan het opklaren en zullen de stapewolken snel gaan verdwijnen. Vannacht blijft er dan alleen wat hoge bewolking over. In het noordoosten kan het zowaar afkoelen tot rond de 3 graden. Elders in het land blijft het duidelijk zachter. Er zijn plekken waar het niet verder afkoelt dan 8 graden. 

Morgen beginnen we de dag dan prima. Er is veel ruimte voor de zon en met weinig wind en oplopende temperaturen is het uitstekend weer om buiten te zijn. Er ligt echter een behoorlijke adder onder het gras...

De invloed van een depressie leek de afgelopen dagen dermate beperkt te blijven, dat wij er in principe geen last van zouden krijgen. Momenteel is de situatie behoolijk veranderd en gaan wij er zeker wat van meepikken.

Als eerste onstaan er in de middag stapelwolken en doordat de onstabiliteit dan ook vrij snel toe gaat nemen zullen er zich dan ook buien gaan ontwikkelen. Ik denk in eerste instantie met name landinwaarts. Onweer is daarbij ook mogelijk. Toch moet ik er wel bij zeggen dat de temperaturen wel wat te laag zijn voor heel heftige buien. Toch kan er lokaal best wel een bak water gaan vallen. Niet overal, maar toch.

Vervolgens komen er twee buienstoringen over. Ook in het westen kan het dan even flink gaan plenzen. De kans op onweer hierbij is behoorlijk groot. Ook windstoten wil ik zeker niet uitsluiten en dat kan tamelijk fors uitpakken, en dat komt omdat er overdag heel weinig wind staat. Dit is dus zeker een factor om rekening mee te houden. Deze buiengebieden trekken van zuidwest naar noordoost over het land. Ik denk dat het hele gebeuren rond of net na de avondspits gaat plaatsvinden. 

Overdag staat er dus heel weinig wind en de temperaturen zijn iets hoger dan vandaag. Op het strand is het met 16 graden nog niet echt aangenaam, maar dieper landinwaarts wordt het al snel een graad of 20. 

Ook in de loop van woensdag onstaan er weer een aantal buien.

Tot morgen!  

Holsterturm (Foto: qltel)

Een schitterend uitzicht vanaf de Holsterturm bij Nieheim. Voor de onweerschasers een ideale plek! (Foto: qltel)  

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Omzet horeca groeit in eerste kwartaal door versoepeling coronamaatregelen

De omzet in de horeca groeide in het eerste kwartaal van 2022 met 9,7 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat komt vooral door versoepeling van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In het vierde kwartaal van 2021 daalde de omzet van de horeca nog fors door de coronamaatregelen. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2021 was de omzet van de horeca 92,2 procent hoger. Vorig jaar gold echter het hele eerste kwartaal een strenge lockdown.

Fors meer omzet voor cafés en restaurants
De omzet (seizoengecorrigeerd) van logiesverstrekkers waaronder hotels en vakantieparken, steeg in het eerste kwartaal van 2022 met 7,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Hotels hebben 5,7 procent meer omgezet dan in het voorgaande kwartaal. De omzet van overige logiesverstrekkers, waaronder vakantieparken, groeide in het eerste kwartaal met 9,5 procent. Beide branches profiteerden van een uitzonderlijk zacht eerste kwartaal, bovendien werden de coronamaatregelen flink versoepeld.

De eet- en drinkgelegenheden hebben in het eerste kwartaal 10,6 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. Bij de cafés en restaurants nam de omzet met respectievelijk 20,3 en 15 procent toe. De omzet van de fastfoodrestaurants (waaronder snackbars en cafetaria’s) steeg met 7,3 procent vergeleken met een kwartaal eerder. Kantines en catering is de enige branche binnen de horeca waarvan de omzet daalde; deze gelegenheden hebben 2,4 procent minder omgezet dan een kwartaal eerder.

Omzet horeca in eerste kwartaal 2022 ruim 90 procent hoger dan 1 jaar eerder
In het eerste kwartaal van 2022 lag de omzet van de horeca 92,2 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2021. De forse groei komt doordat in het eerste kwartaal vorig jaar de horeca vrijwel gesloten was. Ook dit jaar begon het eerste kwartaal met een lockdown, maar in de loop van het kwartaal werden er steeds meer versoepelingen doorgevoerd. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020, waarin voor het eerst coronamaatregelen van kracht werden, lag de omzet ruim 2 procent hoger.

Hotels boekten in het eerste kwartaal weliswaar 174,1 procent meer omzet dan een jaar eerder, maar zijn nog niet terug op het pre-coronaniveau. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2020 lag de omzet bijna 22 procent lager. Verhuurders van vakantiehuisjes en campings noteerden een omzetstijging van 18,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2020 lag de omzet 18,5 procent hoger.

De omzetstijging ten opzichte van een jaar eerder van de cafés was in het eerste kwartaal met bijna 300 procent het grootst van alle horecabranches. De omzet lag echter nog altijd ruim 5 procent lager dan in hetzelfde kwartaal twee jaar eerder. Bij restaurants was de omzet bijna 142 procent hoger dan een jaar eerder, vergeleken met het eerste kwartaal van 2020 lag de omzet ruim 6 procent hoger.

Fastfoodrestaurants realiseerden een omzetstijging van 40,4 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2021. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 lag de omzet 27,1 procent hoger. Kantines en cateringbedrijven ten slotte, zetten ruim 48 procent meer om dan een jaar eerder. Hun omzet bleef echter ten opzichte van twee jaar eerder nog 8,5 procent achter.

Vertrouwen horecaondernemers verbetert fors
Aan het begin van het tweede kwartaal 2022 sloeg het sentiment in de horeca om. Het ondernemersvertrouwen nam fors toe na de dip een kwartaal eerder en was het hoogst van alle bedrijfstakken. Volgens de horecaondernemers verbeterden de omzet en het economisch klimaat in het afgelopen kwartaal. Voorts verwachtten ze dat hun omzet in het tweede kwartaal zal toenemen. Sinds het begin van de coronapandemie fluctueerde de stemmingsindicator (% positieve antwoorden - % negatieve antwoorden) sterk, mede door coronamaatregelen.

Bijna 43 procent van de horecaondernemers meldde aan het begin van het tweede kwartaal van 2022 dat personeelstekort de belangrijkste belemmering is voor de bedrijfsvoering. Voor totaal ondernemend Nederland was dit 34 procent.

Hogere omzet auto- en motorbranche ondanks problemen

De Nederlandse auto- en motorbranche boekte in het eerste kwartaal van 2022 vergeleken met een jaar eerder een omzetstijging van 21,5 procent. Dit komt mede door prijsstijgingen die de laatste maanden zijn doorgevoerd en door de populariteit van elektrische auto’s. De branche heeft nog altijd te maken met chiptekorten en personeelstekorten. Ook de oorlog in de Oekraïne begint een rol te spelen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

De omzet van deelbranche handel en reparatie in personenauto’s groeide in het eerste kwartaal van 2022 vergeleken met hetzelfde kwartaal het jaar ervoor met 30,2 procent. Vanwege eerdere lockdowns was de omzet in het eerste kwartaal van 2021 nog niet op het oude niveau van voor de coronacrisis.

De afgelopen maanden stegen de prijzen van occasions en nam de verkoop van elektrische voertuigen door de gestegen benzineprijzen toe. Gespecialiseerde reparatiebedrijven zetten in het eerste kwartaal 15,5 procent meer om dan een jaar eerder.

De omzet van handel en reparatie in motoren groeide vergeleken het eerste kwartaal van 2021 met 15,3 procent. Vooral de detailhandel in motoren deed het goed. Vergeleken voorgaande jaren werden in het eerste kwartaal zowel meer nieuwe als tweedehands motoren verkocht.

Zwaardere-bedrijfsautobranche merkt gevolgen van oorlog in Oekraïne
Ook de zwaardere-bedrijfsautobranche boekte het eerste kwartaal van 2022 een hogere omzet; 12,6 procent. Wel kreeg deze branche te maken met sluitingen van fabrieken. Door de oorlog in Oekraïne waren bepaalde onderdelen, zoals kabelbomen, moeilijker leverbaar. Daarnaast heeft de zwaardere-bedrijfsautobranche nog steeds last van chiptekorten.

De omzet van de caravans, die ook tot deze branche behoren, blijft door groeien. Er zijn weer meer caravans verkocht in het eerste kwartaal.

Hogere omzet handel in onderdelen door prijsstijgingen
Onder andere als gevolg van prijsstijgingen namen de omzetten bij de handel in onderdelen gedurende het eerste kwartaal van 2022 met 9 procent toe ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2021.

De import van nieuwe personenauto’s groeide tegelijkertijd met 8,4 procent, mede door de toegenomen vraag naar elektrische auto’s. Ook deze branche heeft te lijden onder een haperende onderdelenvoorziening. Door de oorlog in Oekraïne sloten meerdere fabrieken de deuren waardoor de onderdelenvoorziening in het nauw kwam. Ook trokken autofabrikanten zich terug uit Rusland.

Vertrouwen in auto- en motorbranche licht positiever
Het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorbranche was aan het begin van het tweede kwartaal 4,5. Aan het begin van het eerste kwartaal van dit jaar was het ondernemersvertrouwen nog 1,7. Ondernemers zijn dus iets positiever maar nog altijd minder optimistisch dan in het derde kwartaal van 2021, toen het vertrouwen met 16,1 een piek bereikte.

Vergeleken met andere branches is het vertrouwen in de auto- en motorbranche minder positief, over alle bedrijfstakken is het ondernemersvertrouwen 16,4.

Politie onderzoekt overval Steyl

Iets voor middernacht ontving de politie een melding van een woningoverval aan de Goudhaver in Steyl. Er is nog niemand aangehouden.

Wanneer de bewoonster van het pand rond middernacht thuiskomt en naar binnen wil gaan, wordt zij bedreigd door twee mannen met een steekwapen. Vervolgens gaan de mannen naar binnen en nemen uit de woning een onbekende buit mee. De bewoonster is niet gewond geraakt bij de overval.

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Nieuwe cao voor postbezorgers PostNL

De leden van vakorganisaties Bond van Post Personeel (BVPP), CNV en FNV hebben ingestemd met de afspraken uit het principeakkoord voor een nieuwe cao voor bijna 16.500 postbezorgers. Gisteren hebben de vakbonden en PostNL hun handtekeningen gezet en is er een dus een definitieve nieuwe cao met onder meer een loonsverhoging van in totaal ruim 8 procent.

Loonsverhoging en vergoedingen
Het akkoord bevat een structurele loonsverhoging van 4 procent per 1 januari 2022 en een structurele verhoging van 4 procent per 1 januari 2023. Daarmee komt het loon voor startende postbezorgers nu boven het wettelijke minimumloon.

Ook zijn er afspraken gemaakt over de vergoedingen voor de fiets, oplaadvergoedingen voor elektrische vervoermiddelen en reiskosten bij verplaatsingen. De oplaadvergoeding wordt, vanwege de ontwikkeling van de energieprijzen, tweemaal per jaar opnieuw bekeken en indien nodig, aangepast.

Bob van Ierland, directeur Mail NL: "We zijn blij dat we met álle vakorganisaties tot dit akkoord zijn gekomen. Er ligt een nieuwe cao die waardering uitspreekt voor het belangrijke werk dat onze postbezorgers doen. Dat zie je onder meer terug in de loonsverhogingen en de vergoedingen. We hebben een cao die past bij de toekomstige postmarkt maar ook bij de situatie in de wereld waarin de prijzen blijven stijgen en er krapte op de arbeidsmarkt heerst, die ook bij ons te voelen is."

De cao voor postbezorgers heeft een looptijd van 1 oktober 2021 tot en met 31 december 2023 en geldt voor bijna 16.500 medewerkers.

NS wil proef met elektrische OV-fiets

NS is van plan om een proef te starten voor de verhuur van elektrische OV-fietsen: de OV-ebike. Op vier stations wil NS een jaar lang dertig OV-ebikes beschikbaar stellen. Van reizigers komt regelmatig de vraag naar elektrische OV-fietsen. Met deze proef wil NS onderzoeken of de OV-ebike in de smaak valt en of de OV-ebike een waardevolle toevoeging is op het huidige aanbod van OV-fiets. De proef start naar verwachting in de zomer van 2022.

“Op dit moment komt bijna de helft van onze reizigers met de fiets naar het station. Veel reizigers pakken na de treinreis een OV-fiets om het laatste stukje van hun reis af te leggen. Met de OV-ebike willen we het ook voor reizigers die vanaf het station iets verder moeten reizen nog aantrekkelijker en makkelijker maken om voor het laatste gedeelte van de reis de fiets te pakken”, vertelt Marise Bezema, verantwoordelijk voor de OV-fiets bij NS.

NS heeft de proef voorgelegd aan consumentenorganisaties, ProRail en gemeenten. De reacties zijn op het plan van NS om een proef met een OV e-bike te houden zijn positief. De stations waar de proef met de OV-ebikes komt, maakt NS binnenkort bekend.

Studenten in financiŽle problemen door stijgende energieprijzen

Studenten komen door de stijgende energieprijzen in financiële problemen, waarschuwt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Dat blijkt uit het meldpunt dat de LSVb opende. LSVb-voorzitter Ama Boahene: “Veel studenten melden dat hun energierekening met 50 tot 80 euro per maand is gestegen. Dat is sowieso een enorm bedrag, maar zeker voor studenten. Toch kunnen zij geen aanspraak maken op de energiecompensatie voor huishoudens met een laag inkomen. Daardoor komen studenten in financiële problemen.”

Uit de meldingen blijkt dat een stijging van de energierekening van 50 tot 80 euro per maand geen uitzondering is. Boahene: “Studenten werken vaak al naast hun studie. Extra werken om de rekeningen te betalen is daarom niet altijd mogelijk. Dat betekent dat je meer geld moet lenen of hulp van je ouders nodig hebt om rond te komen. Dat is niet voor alle studenten mogelijk, waardoor ze ernstig in de problemen komen.”

Studenten geven aan dat ze proberen te besparen op hun energieverbruik, maar dat dat niet altijd mogelijk is. Met name studenten die in oude huizen wonen, met enkel glas en slechte isolatie, merken dat. Boahene: “We krijgen meldingen van studenten die de hele winter de verwarming uit hebben gehad, maar toch in prijs zijn gestegen. Bovendien heb je niet altijd invloed op het gedrag van je huisgenoten. Als je in een studentenhuis met acht mensen woont, kun je niet controleren of iedereen de verwarming op hun kamer uit heeft staan. En je kunt zelf wel korter douchen, maar hebt weinig invloed op of je huisgenoten dat ook doen.”

De LSVb roept het kabinet op om een manier te vinden om ook studenten eenmalig te compenseren voor de stijgende energieprijzen. Dinsdag 31 mei overhandigen zij de meldingen aan minister Carola Schouten van Armoedebeleid. 

407.000 mensen in de bijstand: laagste aantal in achtenhalf jaar

Eind maart 2022 ontvingen 407.000 mensen tot de AOW-leeftijd een algemene bijstandsuitkering. Dat is 23.000 minder dan een jaar eerder. Het is het laagste aantal sinds september 2013. Ten opzichte van eind 2021 gaat het om een daling van ruim 1.000 personen. Onder jongeren tot 27 jaar was de daling van het aantal bijstandsgerechtigden ten opzichte van een jaar eerder relatief het sterkst, onder 45-plussers het geringst. Dit blijkt uit nieuwe kwartaalcijfers van het CBS.

Vooral minder jongeren in de bijstand
Voor het vierde kwartaal op rij is het aantal bijstandsontvangers lager dan een jaar eerder. De jaar-op-jaardaling was elk kwartaal iets sterker, oplopend van 2 tot 5 procent. De sterkste daling deed zich steeds voor onder jongeren tot 27 jaar met percentages tussen de 6 en 15 procent, in aantallen variërend van ruim 2.000 tot 6.000. Eind maart 2022 was het aantal jongeren in de bijstand daardoor teruggelopen tot minder dan 35.000. Bij 27- tot 45-jarigen was, in vergelijking met de jongste groep, het verschil met een jaar eerder in deze vier kwartalen minder groot. Eind maart 2022 telde deze leeftijdsgroep ongeveer 8 procent minder bijstandsontvangers dan een jaar eerder, oftewel 12.000 personen. Ook het aantal 45-plussers in de bijstand lag in elk van deze vier kwartalen steeds lager dan een jaar eerder. De percentages varieerden hier tussen een half procent en 2 procent eind maart 2022.

Meer mensen stromen de bijstand uit dan erin
De verandering van het aantal bijstandsontvangers is het saldo van instroom en uitstroom. De meest recente stroomcijfers hebben betrekking op het vierde kwartaal van 2021. In dat kwartaal stroomden iets meer personen de bijstand uit dan erin. Het gaat om 22.000 uitstromers versus 21.000 instromers. Ter vergelijking: een jaar eerder, in het vierde kwartaal van 2020, was de uitstroom nog 6.000 lager dan de instroom. In geheel 2021 kwamen ruim 87.000 mensen in de bijstand terecht en verlieten er 98.000 de uitkeringsregeling. In drie van de vier kwartalen had de uitstroom de overhand. In 2020 was de instroom nog duidelijk hoger dan de uitstroom. De uitstroom vanwege het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd is hierin niet meegeteld. Nemen we deze ook mee, dan ligt de uitstroom nog 6.300 personen hoger.

Mark Rutte's populariteit groeit in Brussel, maar prefereert geen Europese baan

Premier Mark Rutte speelt een steeds belangrijkere rol binnen de Europese Unie. Diplomaten zeggen zelfs dat hij in de voetsporen treedt van voormalig Duits bondskanselier Angela Merkel.

Dat Rutte steeds populairder wordt in Brussel heeft meerdere redenen. Hij is naast de Hongaarse president Viktor Orbán de langstzittende leider in de Europese Raad. Rutte heeft dus een schat aan ervaring.

Daarnaast lijkt Nederland de plek van Groot- Brittannië na de Brexit te hebben overgenomen in de EU. Nederland wordt nu gezien als top 5-land, samen met Spanje, Duitsland, Frankrijk en Italië. Meer hierover bij WNL.

EU-landen hebben overeenstemming bereikt over boycot Russische olie

De EU-landen hebben overeenstemming bereikt over een compromis in het geplande olie-embargo tegen Rusland. Meer dan tweederde van de Russische olieleveringen aan de EU zou worden getroffen door het invoerverbod, zoals EU-Raadsvoorzitter Charles Michel 's avonds tijdens de EU-top in Brussel aankondigde.

De Belg schreef op Twitter van een "maximale druk op Rusland" om de oorlog tegen Oekraïne te beëindigen.

Volgens diplomaten bepaalt het compromis dat, op aandringen van Hongarije, voorlopig alleen Russische olieleveringen over zee worden gestopt. Transport per pijpleiding zal in eerste instantie mogelijk blijven. Voorlopig kan Hongarije via de enorme Druzhba-pijpleiding Russische olie blijven ontvangen over land.

Ook raffinaderijen in Oost-Duitsland en Polen, Slowakije en Tsjechië zijn met deze pijpleiding verbonden. Duitsland en Polen hebben echter al duidelijk gemaakt dat ze niet willen profiteren van het mogen blijven gebruiken van Russische olie via de Druhzba pijpleiding. 

Vanaf vandaag 4 maanden geen Russisch gas voor Nederland

Het Russische gasbedrijf Gazprom stopt m.i.v. morgen tijdelijk met het leveren van gas aan Nederland. Dat meldt de NOS

Het zou gaan om de periode 31 mei tot en met 30 september van dit jaar en omvat een levering van in totaal 2 miljard kubieke meters gas. 

Gazprom stopt de levering omdat GasTerra, het bedrijf wat in Nederland het gas inkoopt, weigert het gas in roebels te betalen. 

Laatste reviews en specials
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
©FOK.nl e.a.