Olieprijs op hoogste prijsniveau in twee maanden

De olieprijzen zijn aanzienlijk gestegen en hebben hun hoogste niveau in meer dan twee maanden bereikt. In de ochtend kostte een vat (159 liter) Noordzee Brent US$ 123,32. Dat was $ 1,65 meer dan de dag ervoor. De prijs van een vat van de Amerikaanse variëteit West Texas Intermediate (WTI) steeg met $ 3,47 tot $ 118,54.

Het vooruitzicht van verminderde aanvoer uit Rusland als gevolg van nieuwe sancties van de Europese Unie over de oorlog in Oekraïne stuwt de olieprijzen omhoog. De EU-landen hebben overeenstemming bereikt over een compromis in het geschil over het geplande olie-embargo tegen Rusland. Op aandringen van Hongarije worden voorlopig alleen Russische olieleveringen over zee stopgezet. Pijpleidingtransporten van Russische olie blijven voorlopig mogelijk.

Beursexperts wezen met name op de verklaring van EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, volgens welke de olie-invoer van de Europese Unie uit Rusland tegen het eind van het jaar met ongeveer 90 procent zal worden verminderd, ondanks de vrijstelling voor leveringen via pijpleidingen, als aanjager voor de olieprijzen. De context van dit cijfer is dat Duitsland en Polen reeds duidelijk hebben gemaakt dat zij niet in aanmerking wensen te komen voor de vrijstelling voor Russische olie via de pijpleiding.