Bondscoach Parsons laat Van Es en Van de Sanden thuis voor EK en kiest voor jeugd

Jeugd heeft de toekomst bij Oranje. Bondscoach Mark Parsons heeft in de selectie plaats gemaakt voor acht speelster die hun eerste grote toernooi gaan meemaken op het EK komende zomer in Engeland. Dit gaat ten koste van onderandere Shanice van der Sanden (93 caps) en Kika van Es (75 caps), beide dames staan op de lijst met reserves. 

"Ik snap dat we inzoomen op een speler als Shanice. Het was erg moeilijk. Ze heeft veel betekend voor Nederland en dat blijft ze doen",zei Parsons dinsdag een half uur na de bekendmaking van de EK-selectie op een digitale persconferentie. Voor achtvoudig international Joëlle Smits, speelster van VfL Wolfsburg, is helemaal geen plek in de selectie.

Voor Daphne van Domselaar, Barbara Lorsheyd, Kerstin Casparij, Caitlin Dijkstra, Marisa Olislagers, Damaris Egurrola (verkoos onlangs Nederland boven Spanje), Esmée Brugts en Romée Leuchter is het hun eerste selectie voor een eindtoernooi. Volgens de bondscoach is er gekozen voor een goede mix van ervaren en nieuwe speelsters: "Het is een moeilijke keuze geweest en dat zegt iets over de staat van het Nederlandse voetbal. We hebben veel ervaring in onze groep met speelsters die toernooien hebben gespeeld en prijzen hebben gepakt met hun clubs, aangevuld met nieuwe speelsters die onze groep aanvullen. Het gaat om de goede balans."

Lieke Martens en Danielle van de Donk zijn na lange periodes van blessureleed precies op tijd fit voor het EK. Martens kwakkelde dit seizoen met was blessures en eind april liep ze een nieuwe hamstringblessure op. Inmiddels is de aanvalster weer fit genoeg om minuten te maken. Deze week won ze nog de Spaanse beker met Barcelona. 

Een andere ex-patient was Van de Donk. De middenvelder was sinds eind vorig jaar uitgeschakeld met een slepende peesblessure aan de rechtervoet, maar zat anderhalve week geleden weer bij de selectie van Olympique Lyonnais voor de Champions League-finale tegen Barcelona. De keek vanaf de bank toe hoe haar ploeg won. 

EK-selectie Oranje (23 spelers)
Keepers: Sari van Veenendaal (PSV), Daphne van Domselaar (FC Twente), Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag)
Verdedigers: Kerstin Casparij (FC Twente), Caitlin Dijkstra (FC Twente), Merel van Dongen (Atlético Madrid), Stefanie van der Gragt (Ajax), Dominique Janssen (VfL Wolfsburg), Aniek Nouwen (Chelsea), Marisa Olislagers (FC Twente), Lynn Wilms (VfL Wolfsburg)
Middenvelders: Daniëlle van de Donk (Olympique Lyon), Damaris Egurrola (Olympique Lyon), Jackie Groenen (Manchester United), Victoria Pelova (Ajax), Jill Roord (VfL Wolfsburg), Sherida Spitse (Ajax)
Aanvallers: Lineth Beerensteyn (Bayern München), Esmee Brugts (PSV), Renate Jansen (FC Twente), Romée Leuchter (Ajax), Lieke Martens (FC Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal)

Naast de 23 geselecteerde speelsters trainen een extra keepster en zeven speelsters in de beginfase van het trainingskamp mee met de selectie. Jill Baijings (SGS Essen), Kayleigh van Dooren (FC Twente), Kika van Es (FC Twente), Chasity Grant (AFC Ajax), Fenna Kalma (FC Twente), Shanice van de Sanden (Wolfsburg VfL), Katja Snoeijs (Gir.de Bordeau) en Jacintha Weimar (Feyenoord) zijn als standby toegevoegd. Als een speelster uit de huidige selectie geblesseerd raakt of ziek wordt, dan mag die tot de avond voorafgaand aan de eerste wedstrijd op het EK worden vervangen door een speelster van de standby lijst.