BMX'ster Smulders start World Cup-seizoen met dubbele zege

Op het bij Arnhem gelegen Papendal worden volgende week, op 11 en 12 juni, de derde en vierde World Cup-wedstrijden in het BMX-racen gehouden. Afgelopen weekeinde stond de seizoensopening op het programma in Glasgow, met vooral bij de vrouwen veel Nederlands succes.

Vrouwen, wedstrijd één
Laura Smulders pakte gelijk al de leiding, en nadat olympisch kampioene Bethany Shriever voor eigen publiek in de fout ging was Zoé Claessens de enige overgebleven uitdaagster. De jonge Zwitserse Europees kampioene moest achter de ongenaakbare Smulders genoegen nemen met plek twee, terwijl Judy Baauw vóór Manon Veenstra het podium completeerde.

Mannen, wedstrijd één
Diego Arboleda nam bij de start de leiding en de Colombiaan stond die geen moment meer af: hij pakte zijn eerste overwinning, voor de Fransman Sylvain André en thuisfavoriet Kye White. Mitchel Schotman kwam er geen moment echt aan te pas en werd zesde - wel knap, want hij haalde überhaupt nooit eerder de halve finales. Jay Schippers ging er in de halve finales uit, Dave van der Burg strandde in de kwartfinales en voor Justin Kimmann eindigde het een ronde eerder.

De eerste wedstrijd, met vanaf 1:15 uur de finales bij de vrouwen en mannen

Vrouwen, wedstrijd twee
Dit keer hield Shriever na een goede start ook vol en de Britse wereldkampioene leek er met de winst vandoor te gaan. Smulders liet echter zien ook met een mindere start te kunnen winnen: op de finish drukte ze haar wiel voorbij dat van Shriever voor de dubbelslag. De Britse werd tweede, voor de Australische Saya Sakakibara, Baauw en Veenstra.

Mannen, wedstrijd twee
Een werkelijk knotsgekke finale, waarin de één na de ander onderuit ging. Bij het ingaan van bocht één kwam Van der Burg niet lekker uit, waardoor hij Arboleda onderuit kegelde en er nog twee mee naar het asfalt gingen. Cédric Butti ging in de voorlaatste bocht onderuit, de Australiër Izaac Kennedy viel een paar meter voor de finish vanaf plek twee. Alleen de Fransen Jeremy Rencurel en Sylvain André bleven staan, zij pakten een 1-2'tje, voor Kennedy - Van der Burg werd achtste. Schippers en Schotman eindigden in de kwartfinales, Kimmann ging er in de herkansingsronde uit.

De tweede wedstrijd, met vanaf 1:15 uur de finales bij de vrouwen en mannen