FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 5 maart 2022

Uitslag Feyenoord - FC Groningen

Feyenoord heeft in de achtervolging op Ajax en PSV punten laten liggen. De nummer drie in de Eredivisie speelde vanavond met 1-1 gelijk tegen FC Groningen.

De eerste kans van de wedstrijd was voor de bezoekers. Strand Larsen probeerde Bijlow te verschalken in de korte hoek, maar de keeper van Feyenoord hield de bal met zijn been uit het doel. Even later kreeg ook Feyenoord de eerste kans van de wedstrijd. Sinisterra kreeg de bal op de rand van de zestien, kan vrij uithalen, maar hij schoot hoog over. In de 23e minuut kwam Groningen op voorsprong. Meijer legde de bal terug op De Leeuw die hem vervolgens in de bovenhoek schoot. Vlak voor rust kregen de Rotterdammers een grote kans op de 1-1. Doelman Leeuwenburgh heeft de hulp van een paar van zijn verdedigers nodig om inzetten van Linssen en Til te keren, maar hij slaagde er wel in.

Feyenoord kwam als de betere ploeg uit de kleedkamer en de gelijkmaker hing in de lucht. Zo had Sinisterra een grote kans op de 1-1 maar zijn kopbal wordt gepakt door doelman Leeuwenburgh. De druk van de Rotterdammers nam steeds meer toe en Groningen kwamen amper nog van de eigen helft af. In de 71e minuut kwam Feyenoord dan verdiend op 1-1. Invaller Dessers kopte raak uit een voorzet van Aursnes. Zeven minuten later was Dessers dicht bij zijn tweede van de avond maar de kopbal van de spits gaat echter naast via de paal. Ook daarna was Feyenoord de betere ploeg maar Groningen hield stand.

Feyenoord

1 - 1

FC Groningen

 71' Dessers    23' De Leeuw
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.395
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Pedersen (Geertruida/ 83)
Trauner
Senesi (Nelson/73)
Malacia
Aursnes
Til (Toornstra/72)
Kökçü
Jahanbakhsh (Wålemark/56)
Linssen (Dessers/56)
Sinisterra
  Leeuwenburgh
Te Wierik
Kasanwirjo
v.Hintum
Meijer (Sverko/76)
Suslov (Postema/89)
De Leeuw (Ngonge/ 70)
Duarte
El Hankouri (Matuta/89)
Larsen
Abraham (Dankerlui/80)

Skiester Miradoli stunt met World Cup-zege op super-G

In het fraaie Lenzerheide in Zwitserland zijn 's werelds beste alpineskiesters deze week neergestreken. Zaterdag werd daar een super-G afgewerkt, zondag volgt een reuzenslalom, dus is er zowel voor de snelheidsspecialisten als de meer technische skiesters reden om in Zwitserland te zijn.

Tessa Worley uit Frankrijk dacht een rappe tijd te hebben, maar haar landgenote Romane Miradoli dacht daar anders over: met de run van haar leven dook ze 1,37 seconden onder Worley's tijd door, een wereld van verschil. Lara Gut-Behrami kwam 0,88 seconden tekort om Miradoli te kloppen, waarna geruime tijd niemand echt in de buurt kwam.

Sterker nog, Gut-Behrami's tijd werd nog maar door één dame geklopt: Mikaela Shiffrin zette een zeer sterke run neer en pakte op 0,38 seconden van Miradoli de tweede plek. De Française ging er zo met de winst vandoor, nadat ze door de jaren heen nooit verder was gekomen dan drie keer een vijfde plek.

Twee afdalingen, drie winnaars in World Cup alpineskiën

De World Cup alpineskiën bij de mannen is dit weekeinde actief in Noorwegen, op de Olympiabakken in Kvitfjell. Daar stond vrijdag een afdaling op het programma, die in november in Beaver Creek niet door kon gaan, en zaterdag werd er nog één gehouden - zondag volgt een super-G.

Vrijdag
Johan Clarey noteerde een rappe tijd, maar Aleksander Aamodt Kilde ging voor eigen publiek 0,37 seconden sneller dan de Franse veteraan. Kort daarop was de Oostenrijker Matthias Mayer nog eens acht honderdsten van een seconde sneller, waarna Beat Feuz namens Zwitserland op 0,07 seconden tussen hen in kwam te staan.

Daar bleef het enige tijd bij, tot Niels Hintermann naar beneden kwam. De Zwitser dook verrassend 0,12 seconden onder Mayer's tijd door en zag vervolgens hoe hij na vijf jaar eindelijk zijn tweede World Cup-zege bij kon schrijven. Die moest hij echter wél delen: als 39e kwam Cameron Alexander naar beneden en de Canadees, die in zijn dertien eerdere World Cups niet verder kwam dan één tiende en één negentiende plek, evenaarde Hintermann's tijd en kon zo dus ook de zege noteren.

Zaterdag
Dit keer was Kilde wederom snel, maar ook nu was het niet snel genoeg voor de winst: de Italiaan Dominik Paris dook 0,55 seconden onder zijn tijd door. Hintermann bleek weer gevaarlijk, maar strandde op 0,81 seconden van Paris en pakte daarmee opnieuw een podiumplek. Die moest ook gedeeld worden, want landgenoot Beat Feuz had dezelfde tijd genoteerd.

Aandacht ging er ook uit naar Kjetil Jansrud. De Noor nam na negentien jaar World Cup-wedstrijden afscheid voor eigen publiek na een carrière met onder meer vijf olympische medailles, waaronder één gouden, een wereldtitel en 23 World Cup-zeges.

Uitslag Go Ahead Eagles - FC Utrecht

Go Ahead Eagles tegen FC Utrecht is gelijk geëindigd. In Deventer werd het 1-1.

In de tiende minuut was het bijna 0-1 nadat doelman Noppert teveel tijd nam terwijl Sylla op hem afkwam. Uiteindelijk gaat de bal via Sylla maar net naast het doel. Zes minuten later wederom een kans voor Utrecht. Ramselaar stuurde de bal richting de verre hoek waarna hij echter tegen de paal aankomt. Veerman lukte het vervolgens niet om de bal in het doel te tikken. In de 33e minuut was het Go Ahead dat op voorsprong kwam. Brouwers passeerde twee verdedigers van FC Utrecht en schoot vervolgens de bal in het doel en maakte zo de 1-0.

In de 61e minuut werd het duel stilgelegd omdat er vuurwerk op het veld werd gegooid. Na een paar minuten werd het spel weer hervat. Go Ahead bleef gevaarlijk. Zo kreeg Lidberg twee kansen op de 2-0. De eerste schoot hij de bal uit de draai op de vuisten van Leeuwenburgh. Bij de tweede kans produceerde de Zweed een laag rollertje. Even later was Idzes dicht bij de 2-0 maar hij raakte de bal verkeerd en kopte naast het doel. In de 76e minuut was het Sylla die de gelijkmaker scoorde. Na voorbereidend werk van Mahi schoot hij de 1-1 tegen de touwen.

Go Ahead Eagles

1 - 1

FC Utrecht

 33' Brouwers    76' Sylla
 
 Gele kaart: Rommens, (Go Ahead Eagles), v.d.Maarel, (FC Utrecht)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.924
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
oppert
Martina (Heil/ 63)
Nauber
Idzes
Kuipers
Rommens
Deijl
Brouwers (Lucassen/62)
Cordoba (Cardona/85)
Lidberg (Botos/84)
Oratmangoen
  De Keijzer
Ter Avest
v.d.Hoorn
v.d.Maarel (Mahi/63)
Warmerdam
Sylla
Maher
v.d.Streek
Timber
Ramselaar (Boussaid/84)
Veerman (Douvikas/46)

Mobiele Eenheid moet herkraakt pand bij Vondelpark opnieuw ontruimen

Het in januari gekraakte en door de politie ontruimde pand aan de Waldeck Pyrmontlaan in Zuid is opnieuw gekraakt. De Mobiele Eenheid gaat de krakers er opnieuw uithalen.

Volgens een woordvoerder van de politie gaat het om een spoedontruiming op last van de officier van justitie. Ze zegt dat het pand, dat op steenworp afstand van het Vondelpark ligt, vandaag 'herkraakt' is. 

Rond 17.30 uur werd leden van de Mobiele Eenheid gevraagd om bij het politiebureau aan de Johan Huizingalaan in Nieuw-West te verzamelen. De ontruiming is vermoedelijk rond 19.30 uur begonnen. Ter assistentie is er rond 19.00 uur een ladderwagen van de brandweer opgeroepen.

Vorige week beantwoordde het stadsbestuur nog vragen van JA21 over de kraakactie die in januari plaatsvond. Het stadsbestuur bevestigde daarin dat de krakers toen illegaal bezig waren. "Ieder pand waar een eigenaar een concreet plan voor ingebruikname voor heeft wordt zo snel mogelijk ontruimd."

Verschillende buren gaven in januari ook aan dat ze het niet met de krakers eens waren. Het pand zou leeg hebben gestaan omdat de eigenaar in een juridische strijd met buren zit over de aanleg van een zwembad. De krakers zelf wilden toen niet reageren.

Burgemeester Kiev: 'Paus Francisco, Dalai Lama en andere kerkleiders help ons! '

De gebroeders Klitschko hebben paus Franciscus en andere religieuze leiders om steun gevraagd in Oekraïne. "Wat er in het hart van Europa gebeurt, raakt de harten van iedereen op de planeet die van gerechtigheid en goedheid houdt, ongeacht hun afkomst en religie", zei de burgemeester van Kiev, Vitali Klitschko, in een videoboodschap op Twitter.

Samen met zijn broer Vladimir deed hij een beroep op de spirituele leiders van de wereld om een standpunt in te nemen en 'trots de verantwoordelijkheid van hun religies voor vrede op zich te nemen'. De broeders richtten zich specifiek tot paus Franciscus en grootimam Ahmad al-Tayyeb, evenals tot de Russisch-orthodoxe patriarch Cyril I in Moskou, de Dalai Lama en de Asjkenazische opperrabbijn van Israël, David Lau.

"Ik nodig u uit om naar Kiev te komen om uw solidariteit en medeleven met het Oekraïense volk te tonen", zei Vitali Klitschko. "Laten we van Kiev een hoofdstad van menselijkheid, spiritualiteit en vrede maken", riep de 50-jarige de religieuze leiders op.

Israëlische premier Bennet reist na gesprekken met Poetin naar Scholz in Berlijn

Tijdens een verrassingsbezoek aan Moskou sprak de Israëlische premier Naftali Bennett met de Russische president Vladimir Poetin over de oorlog in Oekraïne. Israël bood aan te bemiddelen in het conflict nadat de Joodse president van Oekraïne, Volodymyr Zelenskyy, herhaaldelijk bij de regering in Jeruzalem had aangedrongen om dit te doen.

Concrete inhoud van het gesprek tussen Poetin en Bennett is nog niet bekend. Bennett vloog zaterdagavond rechtstreeks van Moskou naar Berlijn door om de Duitse bandskanselier Olaf Scholz te ontmoeten. Dit werd aan de SZ bevestigd vanuit regeringskringen in Berlijn. De twee ontmoetten elkaar pas afgelopen woensdag voor het eerst tijdens het inaugurele bezoek van Scholz aan Jeruzalem.

De opstelling van Israël in dit conflict heeft tot dusver enige verbazing gewekt. Minister van Buitenlandse Zaken Jair Lapid had de Russische aanval op Oekraïne veroordeeld als een "ernstige schending van de internationale orde", maar premier Bennett beperkte zich vervolgens tot het betreuren van het bloedvergieten in Oekraïne. Hij onthield zich ervan Poetin de schuld te geven en vermeed zelfs Rusland te benoemen.

VVD Hellendoorn blundert met poster: ' Een uitkering hebben is lekkere hangmat'

Een verkiezingsposter van de VVD Hellendoorn met de tekst dat een uitkering hebben 'een lekkere hangmat is' wordt na veel ophef weggehaald.

De tekst schoot onder meer bij de lokale PvdA in het verkeerde keelgat en noemt de tekst 'absurd'. Ook op social media toende men zich beledigd door de poster voor de gemeenteraadsverkiezingen. De VVD Hellendoorn spreekt van een 'overenthousiaste slogan' en heeft inmiddels excuses aangeboden aan iedereen die zich gekwetst voelt.

Ook in andere gemeentes valt men over de lokale VVD 'manier' van stemmen werven. 

Handbalsters zeker van EK na nieuwe zege op Duitsland

De Nederlandse handbalsters hebben zich zaterdag geplaatst voor het Europees kampioenschap. De ploeg van bondscoach Per Johansson won in Rotterdam met 30-29 van Duitsland.

Nederland stond nog 23-27 achter, maar de wereldkampioen van 2019 maakte in de slotfase alsnog het verschil. Lois Abbingh zorgde voor de winnende treffer. Met nog tien seconden op de klok slaagde Duitsland er niet meer in te scoren. De handbalsters wisten donderdag ook al van Duitsland te winnen.

Eerder was Nederland in de kwalificatie voor het EK te sterk voor Griekenland en Belarus. Belarus is vanwege de oorlog in Oekraïne uitgesloten van verdere deelname. Nederland sluit de kwalificatiereeks op zondag 24 april af tegen de Grieken. De beste twee landen van de groep mogen naar het EK, dat van 4 tot en met 20 november in Slovenië, Noord-Macedonië en Montenegro wordt gehouden. Duitsland heeft de beste kans op dat tweede startbewijs.

De Nederlandse handbalsters hopen zich te revancheren voor het teleurstellend verlopen EK van 2020, toen Oranje als zesde eindigde. Bij de edities van 2016 (zilver) en 2018 (brons) pakten de handbalsters wel een medaille.

Hoogste bouwwerk van Gelderland met explosieven opgeblazen

Na een harde knal stortte de schoorsteen van de oude elektriciteitscentrale in Nijmegen zaterdagochtend in. Omroep Gelderland filmde de ontploffing vanaf de grond, maar ook vanuit de lucht.

De 155 meter hoge schoorsteen, die decennia de skyline van Nijmegen domineerde, is met behulp van explosieven gesloopt. In onze buurlanden gebeurt dat vaker, maar in Nederland is dat vrij uniek.

De Nijmeegse schoorsteen was het hoogste bouwwerk van Gelderland. De 149 meter hoge TenneT-toren op het voormalige KEMA-terrein in Arnhem, neemt die titel nu over.

Uitslag Willem II - sc Heerenveen

Willem II en sc Heerenveen hebben vanmiddag verzuimd te scoren. In Tilburg bleef het 0-0.

In de eerste helft was de thuisploeg beter maar slagvaardig waren ze niet. Saglam was wel dicht bij een doelpunt, maar Mulder redde. De Friezen speelden matig en kreeg via Sarr zijn beste kans maar zijn lob miste richting.

Na rust was het Mulder die ook Hornkamp van de 1-0 af hield. Willem II wilde echter niet opgeven maar kon niet doordrukken via onder meer Van Beek. sc Heerenveen kreeg via Halilovic de enige uitgespeelde kans voor de Friezen maar die verprutste hij.

Willem II

0 - 0

sc Heerenveen

 
 Gele kaart: Saglam, Saddiki, (Willem II),
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Owusu
Dammers
Heerkens
Köhn
Köhlert
Crowley (Roemeratoe/88)
Saglam (Kabangu/87)
Saddiki
Svensson (Nunnely/74)
Hornkamp
  Mulder
v.Ewijk
v.Beek
Dresevic
Woudenberg
Halilovic
Haye
De Jong (Musaba/64)
Madsen (Tahiri/74)
Sarr (v.d.Heide/90 3)
v.Hooijdonk (Stevanovic/73)

Nederlandse tennissers verslaan Canada en plaatsen zich voor Davis Cup Finals

De Nederlandse tennissers hebben zich verzekerd van deelname aan de Davis Cup Finals. Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop zetten Oranje in de ontmoeting met Canada na een zege in het dubbelspel op 3-0, waardoor Canada Nederland niet meer kon inhalen. Robin Haase bracht de eindstand later nog op 4-0.

Koolhof (32) en Middelkoop (38) waren op de indoorgravelbaan in Sportcampus Zuiderpark met 7-5 en 6-3 te sterk voor Peter Polansky en Brayden Schnur. Vrijdag wisten Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor Oranje al op 2-0 te zetten. De ploeg van captain Paul Haarhuis kan zich nu gaan opmaken voor het eindtoernooi van het landenevenement. De groepsfase van dat toernooi, waaraan zestien landen deelnemen, wordt van 14 tot en met 18 september over vier steden verspreid gespeeld.

In 2019 deed Oranje voor het eerst mee aan de Finaleronde. In Madrid werd toen verloren van Groot-Brittannië en Kazachstan. Hoewel de beslissing na de dubbel al was gevallen, mocht Haase nog aantreden tegen Steven Diez. De Hagenaar won met 6-1 en 6-2. Voor Haase was dit wel een belangrijk duel. Hij is met 28 wedstrijden nu alleen recordhouder als het gaat om het Davis Cup-ronden. 

Haase deelde het record voorafgaand aan dit weekend nog met Haarhuis, die tegen 27 landen een wedstrijd speelde. Al in 2006 maakte Haase zijn debuut in het Nederlands Daviscup-team, dat zestien jaar geleden met 4-1 verloor van Tsjechië. Hij won in het landentoernooi 42 wedstrijden en verloor er 25.

Fenomenale Pogacar wint Strade Bianche na solo van vijftig kilometer

Tadej Pogacar heeft op zeer imponerende wijze Strade Bianche gewonnen. De pas 23-jarige Sloveen ging in de klassieker over deels onverharde wegen solo met nog vijftig kilometer te gaan en niemand kan de tweevoudig Tourwinnaar volgen. Pogacar won voor Alejandro Valverde en Kasper Asgreen.

De Strade Bianche zorgt altijd voor spektakel en ook vandaag stelde de Italiaanse koers niet teleur. Op 100 kilometer van de streep was er een zware valpartij waarbij wereldkampioen Julian Alaphilippe zwaar ten val kwam. Ook Pogacar lag bij die valpartij, maar de Sloveen kon alweer snel zijn weg vervolgen. Ook Alaphilippe kroop weer op zijn fiets, al was dat met wat grotere achterstand dan Pogacar. Beide zouden weer aansluiten vooraan. Tiesj Benoot, Matej Mohoric en Michael Matthews moesten wel opgeven bij die valpartij.

Na een rustige tussenfase ging het los op de Monte Sante Marie, één van de belangrijkste onverharde stroken in de Strade Bianche. En daar was Pogacar verantwoordelijk voor. De Sloveen van UAE Emirates versnelde en niemand kon de tweevoudig Tourwinnaar volgen. Op de onverharde stook was het verschil met meer dan één minuut opgelopen en de andere favorieten voor de zege zouden Pogacar nooit meer terugzien ondanks dat het nog ruim veertig kilometer te fietsen was.

Het verschil liep op naar anderhalve minuut. Vanuit de achtergrond kwam er een versnelling van Asgreen en dat zorgde ervoor dat het verschil terugliep naar de minuut, maar de zege van Pogacar zou nooit meer in gevaar komen. Asgreen zou later het gezelschap krijgen van Valverde. De oude Spanjaard liet in de laatste kilometers Asgreen achter zich en reed naar een knappe tweede plaats, voor Asgreen.

Bij de vrouwen ging de winst naar Lotte Kopecky. De Belgisch kampioene was net iets te sterk voor Annemiek van Vleuten.

Geflopte World Cup slopestyle levert Zwitsers 1-2-3'tje op

De World Cup freestyleskiën, in elk geval op de slopestyle, is dit weekeinde neergestreken in Georgië. In skioord Bakuriani, waar komend seizoen het WK gehouden wordt, was het deelnemersveld echter niet heel fantastisch: tien mannen, waaronder twee Georgische wildcardskiërs, en vier vrouwen.

Mannen
Met Andri Ragettli kende de wedstrijd in elk geval wel een serieuze winnaar. De Zwitserse X-Games-kampioen van vorig jaar scoorde in de eerste run 73,75 punten, niet al te geweldig, en met twee geflopte runs verbeterde hij dat niet. Op het aparte parcours, waar de kickers als eerste kwamen en de rails pas daarna, completeerden de Zwitserse broers Colin en Thierry Wili met 64,11 en 64,06 punten het podium.

Vrouwen
Megan Oldham vormde een kwart van het deelnemersveld en met 75,41 punten in de eerste van drie finaleruns was haar zege binnen: Sarah Höfflin uit Zwitserland, die haar olympische titel in Beijing niet met succes wist te verdedigen, pakte met 72,38 punten de tweede plek, voor de Duitse Alia Delia Eichinger (67,00). De 15-jarige Duitse World Cup-debutante Muriel Mohr was er ook bij en werd vierde en laatste.

Data van tienduizenden Nederlandse opvarenden tijdens WO II nu online

De historische data van ruim 66.000 persoonskaarten van 32.000 opvarenden van de Nederlandse handelsvloot tijdens de Tweede Wereldoorlog is vanaf vandaag online te bekijken. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie heeft hun koopvaardijverleden beschikbaar gemaakt op Oorlogsbronnen.nl. Honderden vrijwilligers hebben hier de afgelopen maanden aan bijgedragen.

De inzet van de Nederlandse koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog is voor velen een onbekend verhaal. De bemanningsleden brachten de jaren door op zee, vaak onbewapend. Velen van hen waren door de instelling van de Vaarplicht verplicht om te blijven varen.

Daarnaast werden zij het doelwit van Duitse en Japanse aanvallen. Bijna de helft van de vloot ging verloren, terwijl meer dan 3.400 bemanningsleden omkwamen.

Persoonskaarten
Informatie over de identiteit van de bemanningsleden is tijdens de oorlog bijgehouden op persoonskaarten. Hierop staan bijvoorbeeld demografische gegevens en gebeurtenissen als huwelijken, desertie, wangedrag of vermissing.

Dankzij de digitaal beschikbaar gestelde persoonskaarten, is de zoektocht van nabestaanden en geïnteresseerden nu een stuk eenvoudiger. Het NIMH voerde dit project samen uit met het Netwerk Oorlogsbronnen. Het Mondriaan Fonds leverde subsidie.

De koopvaardijdata staat nu gelinkt aan andere onderzoeksgegevens, bijvoorbeeld data van de Oorlogsgravenstichting en de Japanse interneringskaarten. Daardoor wordt er een completer beeld van de oorlogsgeschiedenis van een koopvaardijopvarende gecreëerd.

Schansspringers strijden om RAW AIR-titel, Kraft en Kriznar aan de leiding

Het schansspringen is deze week neergestreken in Noorwegen, waar het RAW AIR-toernooi wordt afgewerkt. Dat gebeurt doorgaans op diverse Noorse schansen, nu zijn alleen Lillehammer en Oslo van de partij. Alle individuele wedstrijden tellen mee, in tegenstelling tot bij de Vierschansentournee worden dus ook de kwalificatiesprongen meegerekend.

Wedstrijd één Lillehammer vrouwen
Na de eerste ronde was de leiding in handen van kersvers olympisch kampioene Ursa Bogataj uit Slovenië, met alleen de Japanse Sara Takanashi die een beetje in haar spoor kon blijven. De tweede Sloveense, Nika Kriznar, stond op gepaste afstand op plek drie en was daar in duel met de Nederlands-Oostenrijkse Marita Kramer, terwijl Spela Rogelj, ook uit Slovenië, de strijd om plek vijf aanvoerde met onder meer Frida Westman uit Zweden.

In de finaleronde leverde Westman twee plekken in bij Silje Opseth uit Noorwegen en de Japanse Yuki Ito, met de top-5 te gaan. Ook Rogelj verloor twee posities, waarna Kramer ruimschoots de leiding in handen pakte met een uitmuntende sprong. Kriznar sprong daar nog eens ver voorbij, wat niet genoeg was om Takanashi te passeren. Met de Japanse aan kop kwam Bogataj naar beneden, maar de olympisch kampioene kon haar eerste World Cup-zege niet pakken: ze werd wel derde. Takanashi pakte de winst, voor Kriznar, Bogataj en Kramer.

Wedstrijd Lillehammer mannen
Ryoyu Kobayashi was in de eerste ronde de beste, maar de Japanner werd op de voet gevolgd door Stefan Kraft uit Oostenrijk. Ook de Duitser Karl Geiger zat nog in de buurt, maar daarna werden de gaten groter: Cene Prevc voerde de rest van het veld namens Slovenië aan, voor de Noor Halvor Egner Granerud en Jan Hörl uit Oostenrijk.

Hörl gooide er een heerlijke sprong uit in de finaleronde, maar Granerud bleef de Oostenrijker voor. Prevc leverde drie posities in, Geiger pakte de leiding en verzekerde zich dus van een podiumplek met nog twee mannen te gaan. Kraft deed het opnieuw uitstekend en zijn sprong leverde hem de winst op: Kobayashi moest genoegen nemen met plek drie, voor Geiger en Granerud.

Wedstrijd twee Lillehammer vrouwen
Kramer deed het beter dan een dag eerder en sprong in de eerste ronde naar de leiding, wel met Kriznar vlak achter zich. Opseth bleef ook keurig in de buurt, net als Bogataj en Takanashi, terwijl de Duitse Katharina Althaus samen met Josephine Pagnier uit Frankrijk al op een grotere achterstand stond.

Pagnier verloor in de finaleronde twee posities ten faveure van Yuki Ito en Thea Minyan Bjørseth, Althaus leverde vier plekken in. Takanashi sprong daarentegen naar de leiding, waar Bogataj ruimschoots overheen vloog. Opseth kwam er niet aan te pas en verloor vijf plekken, RAW AIR-leidster Kriznar greep plek één. Kramer mocht het afsluiten en dat deed ze op passende wijze: de Oostenrijker klopte Kriznar met precies één punt, Bogataj werd derde.

Gemengde landenwedstrijd Oslo
Vooraf was Slovenië de torenhoge favoriet en Ursa Bogataj, Lovro Kos, Nika Kriznar en Timi Zajc maakten dat honderd procent waar: het werd geen moment spannend, Slovenië won met enorme overmacht. De strijd om de tweede plaats was wél spannend en ging naar Oostenrijk: Chiara Kreuzer, Manuel Fettner, Marita Kramer en Stefan Kraft deden het íets beter dan Anna Odine Strøm, Robert Johansson, Silje Opseth en Halvor Egner Granerud namens het thuisland.

RAW AIR-klassement
De individuele wedstrijden, inclusief kwalificaties, tellen mee in het RAW AIR-klassement, de landenwedstrijd niet. Bij de mannen is de leiding na de kwalificatie en wedstrijd in Lillehammer in handen van Kraft, met Kobayashi, Geiger, Granerud en Fettner als naaste belagers. De mannen springen zowel zaterdag als zondag nog een kwalificatie én wedstrijd in Oslo.

Het schema voor de vrouwen is hetzelfde, alleen hadden die in Lillehammer dus twee wedstrijden en twee kwalificaties. Kriznar gaat daar ruimschoots aan de leiding, met olympisch kampioene Bogataj als naaste belager. Takanashi en Kramer strijden om de derde plek en maken nog kans op meer, de door Opseth aangevoerde rest doet in die strijd eigenlijk niet meer mee.

343 geeft update over toekomstige content Halo Infinite

343 Industries heeft na lang wachten een update gegeven over waar het bedrijf aan werkt. De update zou eigenlijk al in januari gegeven worden.

Het team achter Halo Infinite heeft drie prioriteiten. In volgorde:

  • Problemen oplossen die de speelervaring negatief beïnvloeden
  • Seizoen 2 afronden voor de beoogde release date op 3 mei
  • Doorwerken aan co-op, Forge en seizoen 3

Hierboven staat nog 'Priority Zero.' De allerhoogste prioriteit is de mentale en fysieke gezondheid van de medewerkers en het behouden van een gezonde balans.

Seizoen 2 begint volgens de planning op 3 mei en heet Lone Wolves, vermoedelijk door het ontbreken van co-op. Gedurende seizoen 2 komen er playlist updates, balance changes, nieuwe modi en twee nieuwe maps. Eén map is voor Big Team Battles, de tweede map voor Arena. Met oog op seizoen 3, dat in augustus moet beginnen, betekent dit dat de game in negen maanden tijd slechts twee nieuwe maps ontvangt.

Het team benadrukt dat er ook gedurende een seizoen updates worden doorgevoerd die op hun beurt ook content en bug fixes introduceren. Een overzicht van alle plannen vind je hier.

Halo Infinite Catalyst

Samenwerking met Duitsland voor bouw LNG-terminal in Brunsbüttel

Op vrijdag 4 maart 2022 hebben Gasunie (100% staatsdeelneming), de Kreditanstalt für Wiederaufbau (namens de Duitse Bondsregering), en RWE een Memorandum of Understanding ondertekend voor de gezamenlijke bouw van een terminal voor de invoer van vloeibaar aardgas (LNG) op de locatie Brunsbüttel in Duitsland.

Met een jaarlijkse capaciteit van 8 miljard m³ creëert de terminal de mogelijkheid om aardgas op de Duitse markt te brengen in regio's die niet bereikbaar zijn met gasleidingen. De terminal versterkt het bestaande Europese LNG-landschap. Het levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het vergroten van de leveringszekerheid en maakt Noordwest-Europa onafhankelijker van aardgasimport via pijpleidingen.

Op termijn is het de bedoeling om de terminal om te bouwen zodat er groene waterstofderivaten zoals ammoniak geïmporteerd kunnen worden.

Minister Kaag van Financiën: „Staatsdeelneming Gasunie levert met de bouw van de LNG-terminal in Brunsbüttel een belangrijke bijdrage aan het veiligstellen van de Europese leveringszekerheid van gas. Een goede stap in het afbouwen van de afhankelijkheid van import van gas uit Rusland."

Minister Habeck van het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaat: „Met de LNG-terminal in Brunsbüttel spelen we in op de laatste geopolitieke ontwikkelingen. We moeten de afhankelijkheid van Russisch gas reduceren. LNG-terminals helpen om de verzorgingszekerheid in Duitsland en Europa te verhogen. Tegelijkertijd bereiden we ons voor op de toekomst door de terminals zo te ontwerpen dat op een later moment groene waterstof of waterstofderivaten (zoals ammoniak) geïmporteerd kunnen worden.”

Vrouw (54) in kritieke toestand na steekincident Best

Een 54-jarige vrouw is zaterdag zwaargewond geraakt bij een steekincident in een woning in Best. Een 51-jarige man, een medebewoner van de woning is aangehouden. De vrouw is in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd. Mogelijk dat een conflict in de relationele sfeer aanleiding is geweest voor het steekincident.

Om 03.40 uur in de vroege zaterdagochtend kreeg de meldkamer een melding binnen dat er een steekincident had plaatsgevonden in een woning aan het Willeminaplein in Best. Daar aangekomen troffen agenten een zwaargewonde vrouw aan. Buiten de woning is een man aangehouden die ervan verdacht wordt dat hij het slachtoffer heeft verwond.

De politie is bezig met een buurtonderzoek, het afnemen van verklaringen van getuigen/betrokkenen en met sporenonderzoek. Deze onderzoeken moeten de politie meer duidelijkheid geven over de feiten en omstandigheden.

Vandaag zal er in en nabij de woning door medewerkers van FO (forensische opsporing) onderzoek worden gedaan.

Haas bevestigt vertrek Mazepin

Haas F1 neemt afscheid van Nikita Mazepin. Wat al enige tijd in de lucht hing is waarheid geworden. De samenwerking tussen beide partijen is met onmiddellijke ingang beëindigd en daarmee komt de Formule 1-carrière van Mazepin voorlopig tot een einde.

Het gonsde afgelopen dagen al van de geruchten rondom de toekomst van de Rus. Nadat de Uralkali-stickers eerder van de bolides en vrachtwagens verdwenen en Mazepin de toegang geweigerd werd tot de Britse GP stond zijn positie al onder druk. Haas heeft eveneens het contract met titelsponsor Uralkali verscheurd.

Pietro Fittipaldi behoort tot de mogelijke vervangers van Mazepin. De Braziliaan nam al eerder plaats in de Haas, toen vanwege de megacrash van Romain Grosjean die gedwongen plaats moest nemen aan de zijlijn. Ook voormalig F1-coureur Antonio Giovinazzi behoort naar verluidt tot de opties.

Noorse biatleten winnen estafettes bij hervatting World Cup

Ook de World Cup biatlon wordt deze week weer hervat, nu de Olympische Spelen van Beijing verleden tijd zijn. De estafettes in het Finse Kontiolahti zijn inmiddels afgewerkt, eerst kwamen de vrouwen in actie en vervolgens mochten de mannen het parcours op.

Vrouwen
Marte Olsbu Røiseland, dé koningin van de Spelen, hielp Noorwegen naar de leiding en daarmee was het eigenlijk wel gedaan. Tiril Eckhoff breidde de voorsprong uit naar een minuut, Ida Lien liet het weer wat terugzakken tot een halve minuut en Ingrid Landmark Tandrevold consolideerde de voorsprong om zo de zege keurig binnen te halen.

Achter Noorwegen lag Zweden continu op de tweede plek, te beginnen met Linn Persson. Anna Magnusson hield dat vol en de zussen Hanna en Elvira Öberg brachten de tweede plek uiteindelijk overtuigend binnen. Plek drie was op een minuut van Noorwegen voor Samuela Comola, Dorothea Wierer, Federica Sanfilippo en Lisa Vittozzi uit Italië, bijna een minuut voor het Duitse kwartet.

Mannen
Bij de mannen was het een wat ander verhaal. Duitsland pakte dankzij Erik Lesser vroeg de leiding, maar na Antonin Guigonnat's optreden nam Emilien Jacquelin namens Frankrijk de leiding over. Simon Desthieux behield die positie, maar had wel gezelschap van de Zweed Martin Ponsiluoma, de Noor Sturla Holm Lægreid en Benedikt Doll namens Duitsland, een kopgroep van vier mannen dus.

Als slotlopers kwamen Philipp Nawrath (Duitsland), Sebastian Samuelsson (Zweden), Quentin Fillon Maillet (Frankrijk) en Vetle Sjåstad Christiansen (Noorwegen) in actie. Dat was bijzonder spannend, tot de laatste schietbeurt: daar bleef alleen Christiansen foutloos en met Sivert Guttorm Bakken, Filip Fjeld Andersen en Lægreid pakte hij de winst. Samuelsson haalde plek twee binnen voor Zweden, met ook nog Peppe Femling, Jesper Nelin en Ponsiluoma, terwijl Frankrijk nog net als derde finishte.

Man (29) overleden na verkeersongeval

Een 29-jarige man uit Hoogvliet (Rotterdam) is vrijdag 4 maart 2022 aan het einde van de middag overleden na een verkeersongeval op de A17 ter hoogte van Standdaarbuiten. Hij reed met zijn auto achterop een vrachtwagencombinatie. Hulpdiensten, waaronder de traumaheli, waren snel ter plaatse, maar hun inzet mocht niet meer baten, de man overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De vrachtwagenchauffeur raakte niet gewond.

Om er voor te zorgen dat de traumahelikopter in de buurt van het ongeluk kon landen, dat de hulpdiensten hun werk konden doen en om uitgebreid sporenonderzoek te kunnen doen om de precieze toedracht van de aanrijding te kunnen achterhalen, is de A17 in de richting van Dordrecht volledig afgesloten geweest. De weg was tot in de loop van de avond afgesloten. Het politieonderzoek naar de precieze toedracht loopt nog.

Stevigere aanpak voor veiligheid op school

Omdat elke leerling zich vrij en veilig moet kunnen voelen op school, komt er een meldpunt voor leerlingen en ouders, een meldplicht voor scholen bij ernstige incidenten en gaat de Inspectie eerder en harder ingrijpen. Dat is nodig, omdat nog altijd tienduizenden leerlingen worden gepest en lastiggevallen. ‘Dat raakt me heel erg, en het maakt me strijdbaar’, aldus minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs).

Minister Wiersma: “Iedere leerling moet zich veilig en vrij voelen op school. Want hoe kun je het beste uit jezelf halen als je dag in, dag uit gepest wordt en nergens terecht kunt, nergens écht geholpen wordt? Hoe eenzaam voel je je dan wel niet? Gelukkig voelen de meeste leerlingen zich veilig op school, maar ik vind dat er meer moet gebeuren voor die tienduizenden leerlingen die zich niet veilig voelen. Daarom neem ik extra maatregelen, zodat de situatie verbetert.”

Meldpunt en meldplicht
Er komt een onafhankelijk meldpunt waar leerlingen en ouders terecht kunnen. Dat is nodig omdat bekend is dat veel leerlingen incidenten zoals pesten niet durven te melden op school, en dat als het gemeld wordt er niet altijd iets mee gedaan wordt. Voor incidenten die nog een stap verder gaan, komt er een meldplicht voor scholen. Want vooralsnog melden niet alle scholen ernstige incidenten.

Scherper toezicht
De Inspectie gaat eerder en harder ingrijpen als een school niet veilig lijkt voor alle leerlingen. Om dat mogelijk te maken gaan scholen meer informatie doorgeven over sociale veiligheid op hun school. Daardoor kan er sneller ingegrepen worden als dat nodig blijkt. En als de situatie dan niet snel genoeg verbetert, wordt er ook sneller ingegrepen.

Een ander aspect van vrij en veilig onderwijs is het tegengaan van de verspreiding van antidemocratische, anti-integratieve en/of anti-rechtstatelijke denkbeelden in het formele en informele onderwijs. Het kabinet wil ook daar bovenop zitten en in die gevallen sneller en beter ingrijpen. Zo moeten we voorkomen dat jongeren denkbeelden meekrijgen die de rechtsstaat ondermijnen, dat ze vervreemden van de samenleving en zo bijdragen aan polarisatie. In de eerste plaats draagt de nieuwe burgerschapswet hieraan bij. Daarnaast wint het kabinet de komende tijd verder advies in bij de landsadvocaat en verzamelt het signalen van vermoedelijke misstanden.

Veilig voelen op school
Vorig jaar voelden 9 op de 10 leerlingen zich (heel) veilig op school. Dat betekent ook dat 1 op de 10, dus tienduizenden leerlingen, zich niet veilig en vrij voelen. Meisjes waren in 2021 vaker slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag dan in 2018. Lhbt-leerlingen voelen zich minder veilig dan in 2018, en zij worden vaker opzettelijk lastiggevallen. Leerlingen willen ook minder graag vrienden zijn met lhbt-leerlingen en het minst graag met transgendermeisjes.

Politie begeleidt 28 NAC-supporters naar huis

De politie heeft vrijdagavond 28 NAC-supporters naar huis begeleid nadat zij zich in het centrum van Valkenburg agressief gedroegen voorafgaand aan de wedstrijd MVV-NAC. Een van hen werd aangehouden voor het niet kunnen tonen van een ID-bewijs.

Eind van de middag kwamen er meldingen over de betreffende groep dat zij zich in Valkenburg nogal agressief gedroegen en uit waren op een confrontatie met MVV-supporters. Daarop heeft de burgemeester van Valkenburg aan de Geul een noodbevel uitgedaan om de gemeente te verlaten. Vervolgens wilde de groep supporters naar Maastricht afreizen, maar politie en ME konden dit voorkomen.

Uiteindelijk kozen de supporters eieren voor hun geld en zijn ze onder begeleiding van de ME met een bus terug naar Breda gebracht. Door de samenwerking met gemeente en politie is dit zonder geweld verlopen.

Meerderheid Groningers: gaskraan open om Poetin te dwarsbomen

Een meerderheid in Groningen is voor het opendraaien van de gaskraan zodat Nederland minder afhankelijk wordt van Rusland. Het mag opvallend te noemen zijn dat mensen uit het aardbevingsgebied daar zelfs nog meer toe bereid zijn dan mensen die buiten het aardbevingsgebied wonen. Dit blijkt uit een enquête van Enigma Research in opdracht van het Dagblad van het Noorden. 

Maar liefst 83% van de ondervraagden is van mening dat Nederland de import van Russisch gas moet stoppen. Volgens Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) kan de gaswinning in Groningen (met een maximum van 12 miljard kuub) relatief veilig, zolang alle huizen in Groningen versterkt zijn, wat op dit moment nog niet het geval is. Vooralsnog is SodM van mening dat de gaswinning zo snel mogelijk terug moet worden gebracht naar 0. 

Op dit moment importeert Nederland circa 17 miljard kuub uit Rusland, het land dat vorige week Oekraiëne binnen viel. Sindsdien wordt de roep om te stoppen met de import steeds luider. Inwoners van Groningen verwachten volgens de enquête dat de gaskraan in Groningen daardoor weer opengedraaid moet worden, en een deel vind dat zelfs terecht: "Vrijheid belangrijker dan schade aan woningen" Volgens het Dagblad van het Noorden laten veel van de inwoners via de enquête weten dat ze solidair zijn vanwege de oorlog in Oekraïne. 

Tegenover deze solidariteit staat wel dan bijna 9 op de 10 inwoners van mening is dat de opbrengsten terug moet vloeien naar de Groningers zelf: het geld zou in een fonds gestort moeten worden waarmee het herstel van de aardbevingsschade geregeld kan worden. Toch is niet iedereen ervan overtuigd dat het Groningse gas weer van stal gehaald moet worden; circa 28% van de ondervraagden is tegen het opendraaien en de Groninger Bodem Beweging (GBB) is van mening dat het 'pure fantasie is  en wordt de crisis te simpel afgedaan. Er zou geen sprake zijn van een financieel probleem, maar van een veiligheidsprobleem in Groningen. 

De Tweede Kamer, die tot nu toe heeft volgehouden alleen in uiterste noodzaak terug te willen vallen op Gronings gas, houdt komende week een rondetafelgesprek over het gas uit Rusland. 

Davis Cup-team 2-0 voor tegen Canada

Nederland staat 2-0 voor in de Davis Cup-wedstrijd tegen Canada. De ploeg moet nog één wedstrijd winnen om later dit jaar mee te mogen doen aan de Davis Cup Finals. 

Canada had niet de beschikking over haar sterkste spelers Wereldtoppers Félix Auger-Aliassime (ATP-9) en Denis Shapovalov (ATP-13) laten verstek gaan, net als voormalig nummer 3 Milos Raonic en de ervaren Vasek Pospisil. Botic van de Zandschulp opende de Davis Cup-ontmoeting tegen laagvlieger Alexis Galarneau. De nummer 48 van de wereld tegen de nummer 332. Onze landgenoot maakte het zichzelf lastig tegen Galarneau. Bij 5-4 kreeg de beste Nederlandse tennisser twee setpunten, maar het was Galarneau die toch nog de re-break wist te plaatsen. Twee games later was het wel raak: 7-5. De tweede set ging ook moeizaam. De Canadees kreeg op 5-6 zelfs drie setpunten. Van de Zandschulp wist er uiteindelijk dan toch een tiebreak uit te slepen en won die, al ging ook dit met pijn en moeite. Vier wedstrijdpunten had hij ervoor nodig om het af te maken: 11-9.

Al snel werd duidelijk dat ook Tallon Griekspoor geen eenvoudige partij te wachten stond. Nummer 294 van de wereld Steven Diez haakte in de eerste set telkens weer aan. Dat lukte hem tot een 5-4 stand, waarna Griekspoor zijn eerste setpunt meteen wist te benutten. In de tweede set moest Griekspoor eerst een break wegwerken, waarna hij in Den Haag toch de tweede set pakte met 6-4. 

Zaterdag volgt er eerst een dubbelspel. Captain Paul Haarhuis heeft daarvoor Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop geselecteerd. Mochten zij winnen dan is de ontmoeting al beslist. Als Koolhof en Middelkoop verliezen, dan komt Van de Zandschulp in actie in de vierde wedstrijd.

FOK! Wat een weer: uitermate standvastig

winterbanner

Welkom!  

Zo onstuimig, zacht, nat en zonnig de afgelopen maand was, zo droog, zonnig en fris verloopt de komende periode. Het is één al hogedruk wat de klok slaat. De cijfers volgen nog. 

Vooruit, de bewolking in het noorden en deels oosten was niet helemaal voorzien. Doordat de wind een noordoostelijke voorkeur kreeg, kon bewolking boven het noordelijke deel van Duitsland zich tot over de genoemde landsdelen uitbreiden. Uiteindelijk brak ook daar de zon door. In de rest van het land scheen de zon de hele dag.

Vannacht heeft het overal licht gevroren. Zelfs in Zandvoort en Hoek van Holland kwamen we iets onder nul. De minima liggen tussen de -1 en -4 graden. Het blijft helder.

Vandaag is zonnig en droog. De matige noordoostelijke wind voelt wel wat schraal aan. De temperaturen liggen tussen de 7 graden op de Wadden tot 10 in het zuiden.

Regen valt er momenteel wel in Spanje. Zeker in de gebieden die het zo hard nodig hebben voor de komende zomer kregen een aardig portie water. In de omgeving van Alicante viel zelfs 130 mm. Maar ook in Murcia was het zeker niet droog, al was het daar wel wat minder. Buien vinden we morgen ook in het zuidelijke deel van Italie en zeker ook in Griekenland. De hoeveelheden kunnen fors zijn en ook met onweer gepaard gaan.

Pr9 (Foto: Storm666)
Het derde deel van de training van Storm666. Ook zeer fraai! (Foto:Storm666)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Amsterdam: Bijna 90 bekeuringen tijdens grootschalige controle taxi's

Agenten hebben afgelopen weekend 's nachts 87 taxi's op de bon geslingerd. Dat gebeurde tijdens een speciale actie tegen overtredingen door taxichauffeurs.

Omdat de politie actie voert voor een betere cao werden er alleen boetes gegeven voor excessen. Het ging 59 keer om 'verkeersgedrag', vijf keer om technische gebreken, twee keer om het rijden zonder verzekering, tien keer om overtredingen van de wet personenvervoer en elf keer om manipulatie van de boordcomputer.

Ook werden er drie taxichauffeurs betrapt op rijden onder invloed. Twee chauffeurs zijn aangemeld voor een zogenoemde EMG-cursus: dat is een verplichte cursus van zo'n 1300 euro voor bestuurders die betrapt zijn op gevaarlijk rijgedrag. Verder zijn er twee ontheffingen voor het rijden op de busbaan ingenomen. 

De reden voor de handhavingsactie, waar ook handhavers en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bij aanwezig waren, is het grote aantal taxi's dat betrokken is bij verkeersongevallen. "Amsterdam spant hierbij de kroon", schrijft de politie op Instagram. "Wij hopen hiermee de taximarkt eerlijker te maken voor de chauffeurs die zich wél netjes aan de regels houden, en veiliger voor iedereen."

Relatie dementie en koppen aangetoond bij Nederlandse ex-profvoetballer

Oud-Spartavoetballer Wout Holverda ontwikkelde dementie als gevolg van zijn voetbalprofloopbaan, volgens onderzoekers van het Amsterdamse UMC na postmortaal onderzoek.

Veelvuldig koppen heeft daar vrijwel zeker mee te maken. Holverda is de eerste voetballer in Nederland waar dit verband officieel is vastgesteld.

Media verlaat Rusland wegens nieuwe 'censuur wet'

De Britse BBC is gestopt met elke vorm van berichtgeving op het grondgebied van de Russische Federatie na de inwerkingtreding van een nieuwe mediawet in Rusland. Gezien de huidige juridische situatie zit er niets anders op dan het journalistieke werk in Rusland tijdelijk op te schorten, aldus de publieke omroep in een verklaring op Twitter. Ondertussen worden de effecten van de laatste ontwikkelingen onderzocht. BBC News zal haar service in het Russisch van buiten Rusland voortzetten. "De veiligheid van ons personeel staat voorop en we zijn niet bereid om hen te vervolgen voor het doen van hun werk", zei BBC-topman Tim Davie in de verklaring.

De Amerikaanse omroep CNN is gestopt met uitzenden in Rusland. De situatie zal nader worden onderzocht, aldus de woordvoerder. Het persbureau Bloomberg maakte bekend dat zijn journalisten niet meer in Rusland zouden werken. 

De Russische krant Novaya Gazeta kondigt ondertussen aan dat het informatie over de militaire acties van Rusland in Oekraïne van haar website zal verwijderen. De achtergrond hiervan zijn de censuurmaatregelen, meldt de krant. De hoofdredacteur van de krant, Dmitry Muratov, werd vorig jaar geëerd met de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inzet voor persvrijheid. 

Het Russische parlement heeft een wetswijziging aangenomen die het verspreiden van vermeende verkeerde informatie over de Russische strijdkrachten bestraft met hoge boetes en tot 15 jaar gevangenisstraf. Sinds vorige week is het media in Rusland verboden om termen als 'aanval', 'invasie' en 'oorlogsverklaring' te gebruiken in de berichtgeving over de oorlog. Moskou beschrijft de oorlog als een militaire 'speciale operatie'.

Britse tv-ploeg SkyNews beschoten nabij Kiev

Een tv-ploeg van de Britse omroep Sky News is onder vuur komen te liggen in de buurt van Kiev. Zoals de correspondent op de Sky News-website meldde, kwam zijn team tijdens het rijden ten noordwesten van Kiev in de buurt van een Oekraïens checkpoint zwaar onder vuur te liggen van automatische wapens.

Zowel de verslaggever als de cameraman werden geraakt, maar kwamen er dankzij hun beschermende vesten zonder noemenswaardige verwondingen vanaf. Ze werden later door Oekraïense soldaten verteld dat ze waren beschoten door een Russisch team.

Pro-Russische demonstraties in Belgrado

Duizenden pro-Russische demonstranten zijn de straten van de Servische hoofdstad Belgrado opgegaan. Ze marcheerden voor de ambassade van het land met Russische vlaggen en foto's van president Vladimir Poetin.

Servië is NAVO-partner en EU-kandidaat, maar heeft historisch gezien nauwe banden met Rusland en is afhankelijk van Russische energievoorziening. De regering in Belgrado heeft de VN-resolutie onderschreven waarin de Russische aanval op Oekraïne wordt veroordeeld, maar niet de westerse sancties tegen Rusland.

De afgelopen dagen zijn er in Belgrado veel kleine demonstraties tegen Rusland geweest.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.