Langlaufsters strijden tot laatste centimeters om olympisch goud

heywoodu

Op de Olympische Spelen in Beijing is de volgende gouden medaille in het langlaufen vergeven. Dat gebeurde op de tien kilometer klassieke stijl bij de vrouwen, waar de strijd pas in de allerlaatste centimeters van de individuele wedstrijd beslist werd.

De laat gestartte Russische Natalia Nepryaeva leek zich met een razendsnelle start even in de strijd om goud te mengen, maar moest toch een beetje afhaken. Zo werd duidelijk dat het wat goud betreft tussen twee dames ging: de Noorse Therese Johaug en de Finse klassiek specialiste Kerttu Niskanen.

Niskanen startte iets sneller dan de twee minuten voor haar vertrokken Johaug, maar halverwege kwamen ze op bijna exact dezelfde tijd door: het scheelde zes tienden van een seconde. In het volgende stuk leek Johaug het lastig te hebben en wist Niskanen zowaar elf seconden uit te lopen, maar de Noorse kwam terug.

Na 8,6 kilometer was het verschil bovenop de zwaarste klim nog maar 1,3 seconden in het voordeel van Niskanen, die wel door wist te stampen. Op het laatste rechte stuk trok de Finse zich nog helemaal leeg om aan Johaug's tijd te komen, maar dat lukte nét niet: ze kwam 0,4 seconden tekort voor olympisch goud.

De strijd om brons was eveneens bijzonder spannend en ook daar was een Finse bij betrokken. Krista Pärmäkoski finishte op 31,5 seconden van Johaug en zag hoe Nepryaeva haar tijd bijzonder dicht leek te naderen. Dat was ook zo, maar de Russische was niet snel genoeg: één tiende van een seconde hield Pärmäkoski op olympisch brons.