Waardering voor stations stijgt door

Voor het zesde jaar op rij zijn reizigers weer meer tevreden over hun station. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2021, een onderzoek door I&O research in opdracht van NS en ProRail onder bijna 77.000 reizigers. Reizigers gaven stations vorig jaar een gemiddeld rapportcijfer van 7,31. In 2020 was dat 7,26 en in 2016 was dat nog 6,94. ProRail en NS doen dit onderzoek elk jaar om te weten hoe reizigers over de stations denken en waar er nog verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.

Bekijk de scores per station in de Stationsbelevingsmonitor 2021

Het meest gewaardeerde station van Nederland lag vorig jaar in Noord-Holland. Station Overveen kreeg met een 8,2 het hoogste rapportcijfer van reizigers. Het monumentale stationsgebouw heeft een schilderachtige ligging verdiept tussen de bossen en wordt veel gebruikt door wandelaars die door de duinen naar het strand kunnen lopen. De top 3 wordt afgemaakt door Driebergen-Zeist en Valkenburg (allebei afgerond een 8,0). Station Rotterdam-Zuid kreeg van reizigers vorig jaar het laagste cijfer, een 5,8.

Groot compliment
“Elk jaar weten we weer een stap vooruit te zetten in de waardering van onze stations,” vertelt Anneke de Vries, binnen de Raad van Bestuur van NS verantwoordelijk voor de stations. “Een groot compliment voor alle collega’s en ondernemers op het station waarmee wij samenwerken om ook in een tijd met minder reizigers het station een betekenisvolle plek te laten zijn. Reizigers en omwonenden kunnen altijd bij ons terecht voor warme koffie, de snelle boodschappen, een schoon toilet en een comfortabele plek om op de trein te wachten. En veel Nederlanders hebben tijdens de pandemie ontdekt dat stations het ideale startpunt zijn van een mooie wandeling in de omgeving.”

Grootste stijger in één jaar: Arnhem Velperpoort
De grootste groei in waardering van reizigers was vorig jaar te zien bij Arnhem Velperpoort. In 2020 gaven reizigers dit station nog een 5,5. Vorig jaar is dat gestegen naar een 6,6. ProRail heeft de perrons verbreed en liften geïnstalleerd. Er zijn fietsenstallingen bijgekomen, het voorplein is opgeknapt en er is een nieuwe doorgang aan de zuidkant opgeleverd.

Grootste stijger in vijf jaar: Assen
Station Assen laat de grootste stijging zien in de afgelopen vijf jaar. In 2016 kreeg het station een 5,6 van reizigers. Afgelopen jaar was dat een 7,6. In 2020 is een compleet nieuw stationsgebouw opgeleverd, met nieuwe liften, bredere trappen, een nieuwe fietsenstalling en een ingang aan de oostkant. Het station is afgelopen jaar beloond met de publieksprijs Beste Gebouw van 2021 door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus.

Elk jaar verbeteren en verbouwen
“Stations zijn het visitekaartje van het spoornet. Vierhonderd hebben we ervan in Nederland. Elk jaar verbeteren en verbouwen we er een aantal en wat nou zo mooi is om te zien, is dat reizigers dat ook waarderen”, vertelt Ans Rietstra, Chief Operational Officer bij ProRail. “Zo kunnen reizigers zich voor dit en volgend jaar verheugen als ze geregeld komen op stations als Gouda, Roermond, Delft Campus, Almere en Venlo. Op die stations zijn we aan het verbouwen en willen we dit jaar nog afhebben.”

Rotterdam en Utrecht Centraal in top 10
Van de grote stations staan Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal allebei in de top 10. Rotterdam Centraal is op plek vier geëindigd (2021: 8,0, 2020: 7,8) en Utrecht Centraal staat op plek negen (2021: 7,9, 2020: 7,7).

Onderzoek
Het onderzoek heeft plaatsgevonden door reizigers op het perron te vragen naar hun mening over dat specifieke station. Doordat we door coronamaatregelen minder reizigers vervoeren, waren er op sommige kleine stations onvoldoende reizigers om te bevragen. Voor deze stations heeft afgelopen jaar daarom geen meting plaatsgevonden. Dat gold ook voor station Klimmen-Ransdaal dat vorig jaar nog als best gewaardeerd uit het onderzoek kwam.