Skiër Strolz stunt met olympisch goud en treedt in voetsporen vader

heywoodu

Het alpineskiën op de Olympische Spelen is donderdag alweer toe aan het derde onderdeel bij de mannen, de alpinecombinatie. Daar werd eerst de afdaling afgewerkt, om 07.15 uur begint vervolgens de slalom, waar de combinatiemedailles vergeven gaan worden.

Op de afdaling werd de snelste tijd genoteerd door de Noorse snelheidsspecialist Aleksander Aamodt Kilde, maar een echte gooi naar goud leek hij niet te doen. Achter het Canadese duo Jack Crawford (+0,02) en Brodie Seger (+0,42) was de favorietenrol namelijk in handen van twee Oostenrijkers: Johannes Strolz (+0,75) en Marco Schwarz (+0,95) hielden de schade bijzonder goed beperkt en behoren beiden tot de wereldtop op de slalom.

Op de zesde plek lijkt ook Justin Murisier uit Zwitserland (+1,02) nog wel kans te maken op eremetaal, verder leek alleen de Franse combinatietopper Alexis Pinturault (+1,92) nog een beetje kans te hebben om de Oostenrijkers heel misschien aan te kunnen vallen.

Update 11.10 uur
Op de slalomski's wist Kilde zich verrassend netjes staande te houden, Crawford volgde en was negen honderdsten van een seconde langzamer. Seger kwam er niet bij in de buurt, waarna de Oostenrijkse slalomtoppers aan de start stonden.

Strolz deed dat bijzonder goed: de zo verrassende winnaar van de slalom in Adelboden dook 0,59 seconden onder Kilde's tijd door. Voor Schwarz ging het minder goed: de wereldkampioen kon de 'schwung' niet vinden en finishte op 1,28 seconden als vierde.

Daarna was het nog even wachten op eventuele kanshebbers, waarvan Murisier de eerste was. De Zwitser kwam echter net tekort en noteerde op 0,86 seconden de vierde tijd, voor Schwarz. Pinturault was de laatste die kans zou maken, maar dat mislukte: de Fransman ging onderuit.

Het goud was zo dus voor Strolz, net als zijn vader Hubert Strolz in 1988 deed.