Tweede Kamer stemt zoals verwacht tegen 2G

De Tweede Kamer heeft zoals werd verwacht tegen de invoering van het 2G beleid gestemd. 

In het 2G-systeem krijgen alleen gevaccineerde of recent van corona genezen mensen toegang tot bepaalde locaties waar een coronapas moet worden getoond. Het testen voor toegang is dan niet meer voldoende (3G).

De motie van de SGP en Kamerlid Omtzigt roept het kabinet op dit wetsvoorstel in te trekken. Coalitiepartij ChristenUnie steunde de motie ook.

Het wetsvoorstel was eind vorig jaar al in de koelkast gezet door het vorige kabinet, omdat men er niet zeker van was of er voldoende steun voor zou zijn.

De nieuwe minister Kuipers wilde eerst nog nader onderzoek laten doen naar de effecten van 2G, zo kondigde hij begin deze maand aan. In de tussentijd zou het voorstel niet besproken worden. Maar veel Kamerfracties wilden dat het voorstel helemaal van tafel gaat, nog voordat het behandeld wordt.

Woensdag maakte de PvdA na lang wikken en wegen bekend voor de motie van SGP en Omtzigt te zullen stemmen. Daarmee was een meerderheid ontstaan om 2G van tafel te vegen. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid zei in reactie daarop de wens van de Kamer te zullen respecteren.

Voor de sociaaldemocraten is intrekking evenwel geen principiële zaak, zegt een woordvoerder. Het zat de partij dwars dat het kabinet stuntelt met de onderbouwing en de huidige coronasituatie niet om deze vergaande maatregel vraagt.

Mocht de coronasituatie in de toekomst toch om een 2G maatregel vragen, dan zal de PvdA er opnieuw naar kijken. Het CDA liet weten ook tegen 2G te zijn, omdat het in de huidige status van de pandemie geen meerwaarde heeft. Maar het intrekken van het voorstel vindt de partij staatsrechtelijk niet zuiver. Gebruikelijk is dat de Kamer eerst over een voorstel debatteert en daarna het eventueel wegstemt.