SpaceX verliest 40 Starlink-satellieten in zonnestorm

Met het Starlink-netwerk wil ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk snel internet naar de meest afgelegen plekken ter wereld brengen. Vorige week werden 49 nieuwe satellieten gelanceerd. Op weg naar hun baan om de aarde kwamen ze in een geomagnetische storm tegen met verwoestende gevolgen.

Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft tot 40 internetsatellieten verloren in een zonnestorm. De satellieten van het SpaceX-programma Starlink zullen - als dit niet al was gebeurd - opnieuw de atmosfeer van de aarde ingaan en verbranden, legt het bedrijf van Elon Musk uit.

Vorige week stuurde SpaceX 49 Starlink-satellieten de ruimte in vanuit het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. De satellieten bereikten aanvankelijk een tijdelijke baan om de aarde op een hoogte van zo'n 210 kilometer, zo maakte het bedrijf bekend. Op deze hoogte worden veiligheidscontroles uitgevoerd voordat de satellieten hun hogere baan om de aarde moeten bereiken.

Maar afgelopen vrijdag werden de satellieten getroffen door een geomagnetische storm. Dergelijke zonnestormen ontstaan wanneer de zon als gevolg van een uitbarsting een bijzonder groot aantal elektrisch geladen deeltjes naar de aarde werpt, wat tot aanzienlijke verstoringen kan leiden.

"Deze stormen zorgen ervoor dat de atmosfeer opwarmt en de atmosferische dichtheid verhoogt op onze lage operationele hoogten", zei SpaceX. Dit verhoogt ook de luchtweerstand voor de satellieten. SpaceX probeerde de satellieten te beschermen tegen de zonnestorm door middel van positie te veranderen; de meeste satellieten slaagden er echter niet in om hun beoogde baan te bereiken. "Tot 40 van de satellieten zullen de atmosfeer van de aarde opnieuw binnenkomen of al opnieuw zijn binnengekomen", zei SpaceX. Er is "geen" risico op botsingen met andere satellieten.

Het Starlink-satellietnetwerk heeft tot doel om over de hele wereld snel internet te bieden. Er zijn al meer dan 2.000 satellieten in gebruik genomen, Starlink heeft toestemming gekregen voor 12.000 satellieten om dit netwerk te creëren.