Vier jaar cel voor moeder 'containerbaby'

anoniem_13062022065809

De rechtbank heeft de moeder van de baby die in oktober 2014 werd gevonden in een ondergrondse vuilcontainer in Slotermeer een celstraf van vier jaar opgelegd voor poging doodslag op haar één maand oude baby. Dat is net zo lang als het Openbaar Ministerie twee weken terug had geëist.

De baby werd op zondagochtend 26 oktober 2014 rond 04.15 uur aangetroffen in een ondergrondse vuilcontainer aan de Fritz Conijnstraat. Een getuige die huilgeluiden hoorde had de politie gewaarschuwd die het meisje, met behulp van de brandweer, levend uit de container kon bevrijden.

Wisselende verklaringen
De moeder van de baby, de 31-jarige Todisoa R, werd vorig jaar mei opgepakt in Duitsland. De vrouw, die geboren werd in Madagaskar, werd daar aangehouden nadat haar vingerafdruk werd teruggevonden in een Duitse databank. Ze werd op 10 mei overgeleverd aan Nederland en zit hier sinds 12 mei vast.

Sinds die tijd heeft ze verschillende verklaringen afgelegd. Tijdens een verhoor bekende zij dat zij inderdaad haar baby in een dichtgeknoopte tas in de vuilcontainer had gegooid. Later zei ze bij de rechter-commissaris dat dit toch niet klopt. Tegen de rechter zei ze twee weken geleden dat ze de bekennende verklaring onder druk had gegeven. Ze gaf toen ook aan dat niet zij, maar een man met de naam 'Kaba' de baby zou hebben gedumpt. Die man, die ze als de biologische vader aanwijst, heeft echter aangegeven R. niet te kennen. R.'s advocaat betwistte dat toen. De rechtbank oordeelde het verweer van de vrouw vandaag als niet geloofwaardig.

Uit een psychologisch onderzoek blijkt dat R. ongeveer een IQ van zestig heeft en functioneert op zwakbegaafd niveau. Ze heeft naast de gedumpte baby nog vijf andere kinderen.