Handbalsters boeken nieuwe recordzege tegen Uzbekistan op WK

De Nederlandse handbalsters hebben zich zondagavond door een nieuwe recordzege geplaatst voor de volgende WK-ronde. De ploeg van bondscoach Monique Tijsterman had in het Spaanse Torrevieja zoals verwacht geen kind aan Uzbekistan. Het werd 58-17.

De vorige recordzege van Nederland op een WK dateert van twee dagen geleden, toen de ploeg van Tijsterman met 55-15 te sterk was voor Puerto Rico. Tegen Uzbekistan stond het bij rust al 28-10, waarna de titelverdediger na rust nog eens dertig keer het net wist te vinden. Door een treffer van Inger Smits in de slotseconden werd de recordzege iets scherper gesteld.

Angela Malestein ontbrak in de selectie van Tijsterman. De hoekspeelster is net hersteld van een coronabesmetting en voegde zich zaterdag pas bij de groep. Estavana Polman speelde tegen Oezbekistan de 150e wedstrijd uit haar interlandcarrière en was verantwoordelijk voor het eerste doelpunt van Nederland in de tweede helft.

Nederland sluit de eerste groepsfase dinsdagavond af met een wedstrijd tegen Zweden, de duel van belang. De resultaten van deze groep worden meegenomen naar de volgende ronde. De Scandinaviërs wonnen hun eerste twee duels ook met gemak. Het doelsaldo is nu wel in het voordeel van Oranje.

De handbalsters veroverden vorig jaar in Japan voor het eerst in de historie de wereldtitel, toen nog met Emmanuel Mayonnade als bondscoach. Ook in 2015 (tweede) en 2017 (derde) eindigde Nederland bij de top drie op het WK.