Franse biatletes ruim de beste, Christiansen wint achtervolging

De World Cup biatlon in het Zweedse Östersund is na een ruime anderhalve week afgesloten met nog twee mooie races op de zondag. De vrouwen werkten dit keer de estafette af, de mannen kwamen in actie op de achtervolging.

Estafette vrouwen
Met tien treffers en prima langlaufen wisselde de Russische Kristina Reztsova als eerste, Larissa Kuklina nam het over. Lisa Vittozzi stuurde namens Italië Dorothea Wierer op pad, terwijl Jessica Jislova het namens Tsjechië overgaf aan Eva Puskarcikova. Ook Duitsland en Zweden zaten binnen tien tellen van de leiding, daar wisselden Vanessa Voigt en Linn Persson op respectievelijk Denise Herrmann en Mona Brorsson.

Wierer en Brorsson gooiden het volledig weg met een mislukte staande schietbeurt, waardoor twee landen waar wél goed werd geschoten de kopgroep vormden: Frankrijk en Wit-Rusland, waar Anaïs Chevalier-Bouchet en Dzinara Alimbekava teamgenotes Julia Simon en Elena Kruchinkina op pad stuurden. Alleen Duitsland (+0:46) zat nog binnen een minuut, de verschillen waren inmiddels fors.

Kruchinkina haakte bij haar eerste schietbeurt af, maar redde zich in staande positie vrij aardig. Simon kwam er sterk door en wisselde als eerste: Justine Braisaz-Bouchet vertrok meer dan een minuut voor de Wit-Russische slotloopster Hanna Sola, terwijl Elvira Öberg Zweden van de negende naar de derde plek had gebracht alvorens op 1:20 minuten van Frankrijk haar zus Hanna Öberg op pad te sturen. Franziska Preuss en Marte Olsbu Røiseland volgden op nog eens dik tien tellen voor Duitsland en Noorwegen.

Braisaz-Bouchet kwam ruimschoots als eerste bij de laatste schietbeurt aan en in bijzonder rap tempo schoot ze alle schijven strak omver. Sola hield met wat moeite stand op de tweede plek, Røiseland en Öberg zaten er een seconde of vijftien achter en Preuss zat er nog wat seconden achter. De Franse overwinning kwam niet in gevaar, Sola liep Wit-Rusland naar plek twee en Öberg klopte Røiseland in een fantastische sprint om de derde plek.

Achtervolging mannen
Na winst in de sprint mocht Sebastian Samuelsson voor eigen publiek als eerste van start gaan, achttien seconden later gevolgd door de Fransman Emilien Jacquelin. Diens landgenoot Quentin Fillon Maillet kwam er vlak achteraan, vervolgens ging er elke paar seconden wel iemand van start. Samuelsson schoot in liggende positie gelijk een misser, waardoor Jacquelin de leiding over kon nemen, terwijl Eduard Latypov uit Rusland en de Noor Vetle Sjåstad Christiansen met vijf treffers bijna de aansluiting konden vinden.

Samuelsson haakte met een misser in de tweede schietbeurt even af, Jacquelin nam foutloos de leiding en Latypov en Christiansen zaten er met vijf treffers vijftien tellen achter. Bij de eerste staande schietbeurt liet Jacquelin twee schijven staan, maar Christiansen en Samuelsson misten er beiden ook één, waardoor ze samen de voorlaatste ronde in konden - Latypov schoot twee keer mis en haakte af.

Bij de laatste schietbeurt kwamen Samuelsson, Christiansen en Jacquelin gezamenlijk aan, maar alleen de Noor kwam er zonder problemen doorheen. Jacquelin en Samuelsson schoten één keer mis en moesten strijden om plek twee, achter winnaar Christiansen. Samuelsson was in de sprint net te sterk en werd tweede, voor Jacquelin. De verrassingen kwamen achter hen, met de Tjsech Michal Krcmar, Tero Seppala uit Finland, de Oostenrijkse veteraan Simon Eder en het Italiaanse toptalent Tommaso Giacomel.