Advocaat van Jos Brech wil boek over zaak Nicky Verstappen tegenhouden

Advocaat Gerald Roethof probeert via een kort geding een wetenschappelijke publicatie over de rechtszaak tegen Jos Brech, de man die de 11-jarige Nicky Verstappen misbruikte met de dood tot gevolg, tegen te houden. Het gaat om een onderzoek van onder anderen hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen. De bevindingen zouden vandaag als boek worden gepubliceerd. Zo meldt de Stentor.

Roethof heeft zelf zijn medewerking verleend aan de wetenschappers voor het onderzoek en  inzage in het strafdossier gegeven, op voorwaarde dat er alleen met zijn toestemming gegevens over mochten worden genomen in het boek. Roethof heeft de teksten ter inzage gekregen en wijzigingen voorgesteld maar die wilde Van Koppen niet allemaal doorvoeren.

Volgens de advocaat van Van Koppen, Jacqueline Schaap, was toestemming niet nodig als de onderzoeksresultaten negatief uitvallen voor Brech volgens het afgesloten contract. "Ik heb het boek zelf niet gelezen, maar ik begrijp van Van Koppen dat het niet negatief uitpakt voor Roethofs cliënt”, legt Schaap uit. Om die reden is het boek inmiddels al gedrukt zonder toestemming van Roethof.

In afwachting van het kort geding, dat volgende week plaats vindt, is de verkoop van het boek met minimaal een week uitgesteld.