FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesTokio 2020
Tokio 2020


Coronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 september 2021

Random Pics van de Dag #412

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

KKD: speelronde 5, de interlands zijn voorbij

Vanavond start na een soort van onderbreking speelronde 5 van de Keuken Kampioen Divisie. Vorige speelronde kwamen niet alle clubs in actie: de beloften, De Graafschap, FC Volendam, Roda JC en NAC speelden niet. Excelsior won ruim van FC Den Bosch, ook Almere City won, net als MVV tegen Telstar met 3-0 van TOP Oss. Dordrecht verloor minimaal thuis tegen VVV en de meeste doelpunten vonden we bij ADO Den Haag - FC Einhoven, het werd er 4-2.

Vanavond zijn er om 20:00 9 wedstrijden, De Graafschap - FC Volendam wordt live uitgezonden op ESPN 2, Roda JC - NAC wordt ook live uitgezonden, dit op ESPN 3. De andere wedstrijden vinden we terug in het schakelprogramma, dit keer zonder Eredivisiewedstrijd. Dit zijn FC Emmen - MVV, Telstar - Almere City FC, Jong PSV - Jong Ajax, Jong AZ - Jong Utrecht, Excelsior - FC Dordrecht, TOP Oss - ADO Den Haag en VVV-Venlo - FC Den Bosch.

Wederom dagzege Van Aert in Groot-BrittanniŽ

De zesde etappe in de Ronde van Groot-Brittannië is gewonnen door Wout van Aert. De Belg van Jumbo-Visma was de snelste van een groep en boekte zijn derde dagzege deze Ronde.

Cavendish,Townsend,Janssens,Hollyman en Joyce zorgden voor de vlucht van de dag en even later sloten Declerq,Bennett, McLay en Don aan. Hun maximale voorsprong was een kleine vier minuten. Nadat de kopgroep weer was teruggepakt, probeerden Van Aert,Alaphilippe en Woods Hayter uit de leiderstrui te rijden. In de heuvelachtige slotfase onstond er een kopgroep, maar Hayter hield stand. Hij kwam achter Van Aert als tweede over de meet en behield de leiding in het algemeen klassement.

Hayter heeft nu vier tellen op Van Aert en 21 op de nummer drie Julian Alaphilippe.

Oostenrijker mummificeert dode moeder met kattebakvulling om haar pensioen te innen

De Oostenrijkse politie heeft in de deelstaat Tirol een wel heel macaber geval van sociale fraude ontdekt. Een 66-jarige man bleek het lichaam van zijn vorig jaar overleden moeder (89) in de kelder te hebben verstopt, zodat hij haar pensioen en zorgtoeslag kon blijven innen. Hij was bang om het gemeenschappelijke huis te verliezen zonder haar inkomsten. Zo meldt het AD.

De zaak werd ontdekt doordat een nieuwe postbode erop stond een brief met betrekking tot haar maandelijkse pensioen aan de vrouw persoonlijk te overhandigen. Nadat de zoon de postbode vertelde dat dit niet mogelijk was door omstandigheden, ging de brief retour afzender. De pensioenorganisatie startte hierop een nader onderzoek dat de bizarre waarheid aan het licht bracht.

Een rechercheur meldde aan de omroep ORF dat de verdachte zijn 89-jarige moeder na haar dood in juni 2020 aanvankelijk bedekte met koude kompressen en verband, maar haar daarna permanent bedekte met kattenbakvulling. Dit mummificeerde het lichaam van de vrouw. Uit de autopsie bleek dat de dementerende vrouw een natuurlijke dood stierf. Volgens de politie heeft de zoon een uitkering van totaal zo'n 50.000 euro ten onrechte opgestreken. Hij is beschuldigd van ernstige fraude en verstoring van de rust van een overleden persoon.

COVID-19: 2.730 positief getesten en 4 doden, totaal 1.966.634 en 18.062

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2730 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.966.634 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 60 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 462 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 12 patiënten opgenomen, er liggen nu 211 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 4 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.062 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Overview trailer voor Metroid Dread

Nintendo heeft een overview trailer vrijgegeven voor Metroid Dread. De trailer bevat niet zozeer nieuwe beelden of informatie, maar dient meer als samenvatting van wat tot nu toe bekend is gemaakt over de game.

De trailer gaat dan ook dieper in op de vaardigheden, de wereld die Samus moet onderzoeken en natuurlijk welke wezens ervoor gaan zorgen dat Samus, en de speler, inderdaad 'Dread' ervaren.

Metroid Dread komt 8 oktober exclusief uit op Nintendo Switch.

Het nutteloze feitje van de dag: Snelweg door een dijk

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Als je komende nacht over de A2 rijdt kan het zijn dan niet door kan rijden, want je zou het misschien niet zo zeggen maar die snelweg doorkruist een dijk. En komende nacht wordt de snelweg, die daar een gat in de dijk is, tijdelijk afgesloten. Dat klinkt misschien raar maar we hebben het over de Diefdijk die vlakbij Culemborg de A2 kruist.

De Diefdijk is een zogenoemde dwarsdijk die als tweede waterkering de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden beschermt. Sinds de 18e eeuw is de dijk ook onderdeel van de (Nieuwe) Hollandse Waterlinie. Ter hoogte van Culemborg loopt de A2 dus door coupures (een doorgang door de dijk die bij een calamiteit gesloten kan wordt) door de Diefdijk en voor de veiligheid kunnen de coupures dus ook gesloten worden. Dat moet natuurlijk geoefend worden en daarom zal de A2 komende nacht afgesloten zijn ter hoogte van de Diefdijk.

"De afsluiting van de Diefdijk gebeurt met 3 betonnen balken die dwars over de rijbanen op elkaar worden gelegd. Op elkaar gestapeld hebben zij de hoogte van de Diefdijk. De balken zijn 30 m lang en 1 m hoog en voorzien van rubberen strips, ten behoeve van een waterdichte afsluiting. Een balk weegt ongeveer 75 ton. Ze liggen ter plekke opgeslagen op het viaduct over de A2, de vaste opbergplek voor deze balken. 2 telescoopkranen zorgen ervoor dat ze één voor één vanaf het viaduct worden opgestapeld tot de gewenste hoogte", zo legt Rijkswaterstaat uit.

Agent meegesleurd door auto na alcoholcontrole in Zoetermeer

Een motoragent is donderdagavond na een korte achtervolging meegesleurd nadat een automobilist op de vlucht sloeg bij een alcoholcontrole.

Het incident gebeurde bij het Esso tankstation Knorrestein in Zoetermeer. Er werd meteen een noodoproep gedaan (assistentie collega), waarop veel politie-eenheden ter plaatse kwamen.

Bij de vlucht heeft de automobilist onder andere diverse objecten geraakt. De automobilist is er vervolgens rennend vandoor gegaan. De motoragent bleef ongedeerd.

Volgens een woordvoerder van de politie Den Haag kon de automobilist na een korte achtervolging te voet worden aangehouden.

De politie heeft een Plaats Delict (PD) afgezet en de Verkeersongevallenanalyse (VOA) van Rotterdam-Rijnmond doet uitgebreid (sporen)onderzoek. De betrokken politieagent raakte wonder boven wonder niet gewond.

De auto zal in beslag worden genomen en zal na het onderzoek worden meegenomen door een politieberger. Meer beelden bij Regio15.

Oostzeepijpleiding Nord Stream 2 is volgens Gazprom voltooid

Volgens het Russische gasbedrijf Gazprom is de controversiële Oostzeepijpleiding Nord Stream 2 voltooid.

De aanleg van de pijpleiding is vanmorgen voltooid, vertelde Gazprom-baas Miller aan het Russische staatsagentschap Tass.

Een paar dagen geleden kondigde Nord Stream 2 AG aan dat de laatste pijp van de lijn was gelast en nu op de zeebodem zou worden neergelaten. Dit betekent dat de 1.200 kilometer lange pijpleiding tegen het einde van het jaar in gebruik kan worden genomen.

De Duitse overheid is internationaal bekritiseerd vanwege het Nord Stream 2 project. De kritiek kwam onder meer uit de Verenigde Staten. De Oost-Europese landen vrezen nadelen van de ingebruikname. Er was ook verzet van de Europese Unie. Hun belangrijkste argument is dat Nord Stream 2 Europa's afhankelijkheid van Rusland vergroot.

Biontech/Pfizer wil goedkeuring voor C19-vaccin bij kinderen van 5 tot 12 jaar

Het farmaceutisch bedrijf Biontech/ Pfizer wil de komende weken goedkeuring aanvragen voor zijn coronavaccin voor kinderen tussen de vijf en elf jaar.

Voor dit doel worden de resultaten van een studie aan de autoriteiten over de hele wereld gepresenteerd, zei Biontech mede-oprichter Türeci tegen het tijdschrift "Spiegel". De productie wordt al voorbereid. Het vaccin is hetzelfde, maar minder gedoseerd. Volgens Biontech/ Pfizer zijn de onderzoeksresultaten beschikbaar en hoeven ze alleen nog verwerkt te worden door de goedkeuringsinstanties. Bedrijfsbaas Sahin zei dat tegen het einde van het jaar ook de onderzoeksgegevens over C19- vaccinatie bij jongere kinderen van zes maanden en ouder worden verwacht.

Tegelijkertijd dringen de twee oprichters van Biontech er bij iedereen op aan om al het mogelijke te doen om ongevaccineerde mensen zich de komende weken te overtuigen zich te laten vaccineren. Er resten ons nog ongeveer 60 dagen om een 'zware' winter te vermijden, zei Sahin. Je moet doen wat mogelijk is om in deze twee maanden zoveel mogelijk mensen te mobiliseren tot vaccinatie.

Ministerie schrapte oproep om "minder vlees eten" uit klimaatcampagne

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft een oproep om minder vlees te eten geschrapt uit een campagne om burgers klimaatbewuster te doen leven. Dat gebeurde in ruggespraak met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Volgens de ministeries ligt het onderwerp minder vlees eten te “politiek gevoelig”. Zo meldt het AD.

Niet lezen berichtenbox MijnOverheid kan burger vaak niet verweten worden

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft ten onrechte een bezwaar niet ontvankelijk verklaard. Het besluit was alleen verstuurd naar de Berichtenbox van MijnOverheid. Dan speelt de vraag of er een e-mailnotificatie is verzonden een belangrijke rol.

Het is nog steeds niet zo dat de burger die kiest voor de digitale berichtgeving automatisch een e-mailnotificatie krijgt. In zo'n situatie moet het bestuursorgaan (hier de SVB) controleren of de burger daarvan wel heeft willen afzien. Als dat niet is gecontroleerd moet een bezwaar dat daardoor te laat is ingediend meestal toch worden behandeld.

Aanvulling op ouderdomspensioen
Betrokkene diende in november 2017 een aanvraag om aanvullende bijstand bij zijn AOW-pensioen in. De SVB vroeg om nadere informatie maar kreeg geen antwoord. Daarom stelde de SVB de aanvraag buiten behandeling, ze stuurde dit besluit alleen naar de Berichtenbox van de man in MijnOverheid. De wettelijke termijn voor het indienen van bezwaar liep tot en met 1 februari 2018. De man diende pas op 21 maart 2018 een bezwaarschrift in. Omdat het na afloop van de bezwaartermijn was ingediend, verklaarde de SVB het bezwaar niet-ontvankelijk.

Berichtenbox MijnOverheid
De man ging tegen het besluit in beroep, omdat hij vond dat hij werd benadeeld door de manier waarop het besluit in december 2017 was verzonden. In de Algemene Wet Bestuursrecht (Awb) staat dat een besluit niet in werking treedt voordat het is bekendgemaakt. Een bericht mag elektronisch verzonden worden, maar dan moet de geadresseerde duidelijk gemaakt hebben dat hij langs die weg voldoende bereikbaar is.

De man had aangegeven dat hij in de Berichtenbox berichten van de SVB wilde ontvangen, maar niet dat hij een melding via e-mail wilde ontvangen als er een nieuw bericht in zijn Berichtenbox was geplaatst. Als de burger zulke meldingen wil ontvangen moet hij dit namelijk apart aangeven. De CRvB oordeelt dat in zo'n geval de SVB moet controleren of de burger wel berichten van de SVB wil ontvangen zonder dat er een e-mailnotificatie is ingesteld. De SVB had dit niet gedaan, de CRvB geeft de man daarom gelijk en de SVB moet zijn bezwaar alsnog in behandeling nemen.

Knelpunten
De CRvB merkt in de uitspraak op dat elektronisch berichtenverkeer tussen burger en overheid in de afgelopen jaren veel burgers heeft overvraagd. Het is meer dan incidenteel voorgekomen dat burgers hebben gemeld elektronisch bereikbaar te zijn zonder zich volledig te hebben gerealiseerd wat dit voor gevolgen had. De CRvB verwijst onder andere naar twee rapporten van de Nationale Ombudsman uit 2017: een rapport over de communicatie van de SVB  en een rapport over de knelpunten voor burgers bij MijnOverheid/de Berichtenbox. Bovendien is een nieuwe wet in voorbereiding: Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer. Hierin wordt onder andere een notificatieplicht opgenomen, die inhoudt dat een burger op de hoogte moet worden gebracht dat een nieuw bericht in zijn Berichtenbox is geplaatst. Ook moet in deze notificatie informatie gegeven worden over het soort besluit, de rechtsgevolgen van het besluit en de reactietermijn. Doel van de notificatieplicht is het voorkomen van termijnoverschrijdingen door het niet tijdig raadplegen van een bericht.

Nieuwe beslissing
De CRvB oordeelt dus dat de SVB het bezwaar van de man tegen het besluit van december 2017 onterecht niet-ontvankelijk heeft verklaard. De SVB had inhoudelijk in moeten gaan op het bezwaar van de man tegen het niet in behandeling nemen van de aanvraag voor aanvullende bijstand. De SVB moet een nieuwe beslissing nemen over het bezwaar en een eventueel beroep tegen die nieuwe beslissing van de SVB moet rechtstreeks bij de CRvB ingediend worden.

Meer informatie
De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht. Het oordeel in deze zaak is een eindoordeel. Partijen kunnen tegen deze uitspraak dan ook geen hoger beroep instellen.

‘Formatie wordt lastiger door CDA-resolutie over voltooid leven’

De kabinetsformatie kent al genoeg hobbels, maar informateur Johan Remkes krijgt er nog een potentieel politiek probleem bij. Het CDA, dat al nooit een voorstander was van de voltooidlevenwet van D66, scherpt zijn standpunt hierover verder aan, meldt NRC.

Het partijcongres stemt deze zaterdag, na een positief advies van het partijbestuur, zo goed als zeker in met een resolutie van een groep kritische leden die stelt dat het CDA op het thema voltooid leven “geen compromissen kan sluiten”. Lees verder bij Skipr.

Hoge opkomst verwacht bij Het Woonprotest zondag

Amsterdam maakt zich op voor weer een grote demonstratie. Na de anti-coronamaatregelen-demonstratie van afgelopen weekend vindt komende zondag Het Woonprotest plaats. De organisatoren verwachten tienduizenden demonstranten die net als zij een vuist willen maken tegen de verziekte woningmarkt in Amsterdam.

“We gaan strijden voor ons woonrecht, omdat we hebben gezien dat de wooncrisis zo immens is en elke dag meer slachtoffers kost”, vertelt mede-organisator Melissa Koutouzis. “Zo lukt het jonge mensen nauwelijks meer een koophuis te vinden vanwege de absurd hoge prijzen, beginnen de huurprijzen in de vrije sector vaak pas bij zo'n 1250 euro en daalt het aantal woningen in de sociale sector al jaren gestaag.”

Ook senioren hebben het zwaar
Niet alleen starters zijn op zoek naar een woning. Ook senioren hebben het zwaar. Zo zijn Marianna Ziekemeyer (69) en haar man al lange tijd op zoek naar een benedenwoning in de buurt van Amsterdam. “Nu lukt het nog om de trap op te lopen maar we weten niet of we dat nog lang volhouden”, vertelt Marianna, die al 35 jaar in de huurwoning op de tweede verdieping in de stadionbuurt woont.

Ondanks een ruim budget van een paar ton lukt het ze maar niet om iets te kopen. “Wij zoeken een begane grond woning met tuin in de buurt van Amsterdam. Maar in deze prijsklasse zien we enkel opknappanden en dat durven we niet aan. Voor ons moet het schilderklaar zijn, want een zware verbouwing zien we niet zitten”, legt Ziekemeyer uit.

Ook huren is geen optie. ”We komen weliswaar in aanmerking voor sociale huur, maar de regelingen die er voor senioren zijn werken niet in de praktijk, want de vijver is gewoon leeg. Alle begane grond woningen zijn verkocht of gaan naar noodurgenten. Vrije sector is te duur voor ons. En dus zitten we hier vast op twee hoog”, vertelt Ziekemeyer.

Met lede ogen ziet ze aan dat er steeds minder ouderen in de buurt wonen. “Je ziet hier een exodus van senioren, die niets meer kunnen huren of kopen. Mensen die de trap niet meer op kunnen en vertrekken naar elders. Dan raken ze hun jarenlange opgebouwde vrienden, kennissen en hele sociale netwerk kwijt. Daarvoor in de plaats komen expats die geen binding hebben met de buurt”, aldus Ziekemeyer.

Meer woningen
Volgens de organisatie van Het Woonprotest moet er flink geïnvesteerd worden in woningen. “Dat betekent onder meer dat er vanuit het Rijk heel veel geld moet gaan naar het bouwen en opknappen van betaalbare woningen. De verhuurdersheffing moet zo snel als mogelijk worden afgeschaft, zodat de woningcoörperaties niet meer worden belast als zij sociale huurwoningen verhuren. En we moeten huisvesting niet meer overlaten aan de vrije markt”, somt Melissa op.

Om twee uur start de demonstratie in het Westerpark. Vanwege de verwachte grote opkomst heeft de gemeente Amsterdam besloten dat de oorspronkelijke locatie op de Dam niet voldoende capaciteit biedt. Daarom start de demonstratie om 14 uur in het Westerpark. Na afloop van het podiumprogramma vindt er alsnog in een mars naar de Dam plaats.

Ghostwire: Tokyo van Bethesda komt begin 2022 uit

Ghostwire: Tokyo is een ietwat vreemde actie/horror-game die ontwikkeld wordt door Tango Gameworks. Zij waren eerder verantwoordelijk voor de Evil Within-games. In deze game hebben geesten Tokio overgenomen en het is aan jou om het tegen die geesten op te nemen. Daarbij maak je gebruik van bijzondere superkrachten. Het is inmiddels bekendgemaakt dat het spel begin 2022 uitkomt.

Ghostwire: Tokyo is een van de twee Bethesda-games die door Sony werd gefinancierd voordat Microsoft de Elder Scrolls ontwikkelaar opkocht. De andere game is de inmiddels vrij bekende Deathloop. Beide spellen zijn een jaar lang 'console exclusive' voor PS5, maar zijn ook beschikbaar voor pc.

Uncharted: Legacy of Thieves Collection aangekondigd voor PS5 en pc

Uncharted: Legacy of Thieves Collection is een remaster van Uncharted 4 en Uncharted: The Lost Legacy. Het moet begin 2022 uitkomen voor PS5 en volgens Sony volgt er snel daarna een pc versie. De remaster wordt verzorgd door ontwikkelaar Iron Galaxy. Helaas zijn er  nog geen technische details bekendgemaakt.

The Lost Legacy is een losstaande game met Chloe en Nadine in de hoofdrol. Het speelt zich af na de evenementen in Uncharted 4 en is een stukje korter.

FOK! Wat een weer: lokaal stevige onweersbuien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Bonjour!  

In tegenstelling tot de afgelopen dagen begon de lucht in de loop van de dag steeds vochtiger te worden. Resultaat was dat het best wel benauwd ging aanvoelen. Een groot deel van de dag bleef het nog wel droog en deels ook vrij zonnig. In de namiddag ontstond er een pittige onweersbui boven Limburg. Deze trekt nu richting het noorden. Een andere veel actievere cel bleef net buiten onze landsgrenzen in Duitsland.

Tegelijkertijd ontstonden er ook buien boven Noord-Frankrijk en ook deze bewogen zich in noordelijke richting. Inmiddels is het zuidwesten bereikt. Toch denk ik wel dat de fut er het komend uur wel vrij snel uit gaat. 

In het binnenland blijft de kans op een ' spontane' bui echter wel aanwezig. Verruit de meeste plaatsen zullen het echter wel droog houden. Het wordt een zwoele nacht met minima tussen de 14 en 17 graden.

Morgen starten we nog met opklaringen, maar al vrij snel gaan er stapelwolken ontstaan en die behalen veel makkelijker dan vandaag het buienstadium. Dit gaan waarschijnlijk behoorlijk stevige buien worden. De kans op onweer is daarbij vrijwel zeker gegarandeerd. Ook hagel is mogelijk en bovendien kan er een behoorlijke plens water vallen. Ik zou niet verbaasd zijn als er zo her en der tussen de 20 en 50 mm gaat vallen. 

Toch zullen er ook zeker plaatsen zijn waar het met de buien mee/tegen zal vallen. De zwaarste buien lijken zich dieper landinwaarts te gaan manifesteren. Ook in het westen kan er een bui vallen, maar die zullen helaas niet zo intensief zijn en bovendien lijkt het daar ook vrij snel weer te gaan opklaren. Ik heb er voor de regio Haarlem absoluut geen goed gevoel bij. Het zal niet voor het eerst zijn dit seizoen dat ik of een kruimeltje of helemaal niks krijg. 

De zon schijnt slechts af en toe en ik zei het al, in de kustprovincies klaart het in de loop van de middag steeds verder op. De temperaturen liggen tussen de 22 en 24 graden. Iets minder warm, maar het zal wel benauwd aanvoelen. De wind is zuidwestelijk en is met kracht 3 niet zo sterk aanwezig. Pas in de avond neemt aan zee de wind wel in kracht toe.

Tot morgen!  

 
Werken in Oostenrijk deel 2 (Foto: Schoonvader van Charged)
Het tweede deel van de werkvakantie in Oostenrijk van de schoonvader van: Charged.
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Defensie Scania Gryphus-variant voorlopig niet openbare weg op vanwege hoogte

Eerst waren de nieuwe Scania's van Defensie al te hoog voor de meeste garage's, nu blijkt één van Scania Gryphus-varianten in combinatie met de ISO-standaard 8-voet container hoger te zijn dan de wettelijk toegestane 4 meter. Het gaat om enkele centimeters.

De leverancier is op de hoogte gesteld en voert samen met Defensie metingen uit. Indien de geconstateerde hoogte-overschrijding dan wordt bevestigd, heeft de leverancier aangegeven het probleem op te lossen. Deze versie van de Gryphus, de 100 kN Scania Gryphus High Operational met 8-voet container, mag voorlopig niet de openbare weg op. Dat heeft minister Ank Bijleveld-Schouten de Kamer gisteren per brief laten weten.

Toestemming
Defensie gaat nu ontheffing vragen om met de specifieke combinatie 100 kN Scania Gryphus High Operational met 8-voet container toch de weg op te mogen. De toestemming zal dan gelden voor een bepaalde tijd en specifieke routes. Toestemming is mogelijk als ook de Rijksdienst voor Wegverkeer de route als veilig heeft aangemerkt. In afwachting daarvan mag deze specifieke combinatie niet de openbare weg op.

Vervanging
De Scania Gryphus vervangt geleidelijk de meer dan 30 jaar oude huidige vrachtwagens. Het is een deel van het zogenoemde programma Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen (DVOW).

Gryphus
Een deel van de voertuigen is opgebouwd uit een vrachtwagen en een laadbak (met kraan, laadlift of personeelsmodule). Een ander deel bevat een container. (een commandovoering-, werkplaats-, brandstof- of gewone goederencontainer). Defensie heeft meer dan 1.600 ISO-standaard 8-voet containers besteld. Voertuig en laadbak of container worden zoveel mogelijk als systeem bij elkaar gehouden.

Defensie onderzoekt de effecten op de dagelijkse transportbewegingen en de opleidings- en trainingsprogramma’s van Defensie. Defensie kijkt ook of er gevolgen zijn voor de operationele gereedheid.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
review
Deathloop
special
Random Pics van de Dag #423
review
In Cash Truck is wraak geduldiger dan de heist
review
Death Stranding: Director's Cut
review
Lost Judgment
review
Elder Scrolls Online: Waking Flame
©FOK.nl e.a.