Mayonnade na mislukte Spelen weg als bondscoach handbalsters

Emmanuel Mayonnade is per direct vertrokken als bondscoach van de Nederlandse handbalsters. Het Nederlands Handbal Verbond heeft het contract met de Fransman na de mislukte Olympische Spelen in Tokio, waar Oranje in de kwartfinales werd uitgeschakeld, niet verlengd. Volgens het persbericht kwamen beide partijen niet tot een overeenstemming voor een nieuw contract. 

De 38-jarige Mayonnade leidde de handbalsters eind 2019 in Japan voor het eerst in de geschiedenis naar de wereldtitel, maar op de Spelen stelde Nederland zwaar teleur. In de kwartfinales volgde een pijnlijke 22-32-nederlaag tegen de latere olympisch kampioen Frankrijk. Daarna volgden verschillende evaluaties, die tot het vertrek van Mayonnade hebben geleid.

"Het is ontzettend jammer dat Manu weg gaat als bondscoach, we hebben de afgelopen 2,5 jaar prettig samengewerkt als team", aldus aanvoerder Estavana Polman. "Daarnaast hebben we successen gevierd met de winst van de wereldtitel als hoogtepunt. Het is ook handbal dat je verder gaat en er een nieuw gezicht voor de groep staat."

In het persbericht staan bekende zinnen over een evaluatie met alles en iedereen. Het feit is dat het Nederlands team zesde werd op het laatste EK en tijdens de Olympische Spelen kansloos werd uitgeschakeld in de kwartfinales.  Monique Tijsterman zal tot en met het Wereldkampioenschap eind dit jaar (2 tot en met 19 december 2021 in Spanje) als interim-bondcoach fungeren. De verdere invulling van de staf wordt op een later moment bekendgemaakt.