Barty Wimbledon-kampioene na zege op Pliskova in drie sets

Ashleigh Barty heeft voor het eerste keer in haar carrière Wimbledon gewonnen. De nummer één van de wereld was in de finale met 6-3, 6-7 (4) en 6-3 te sterk voor de Tsjechische Karolina Pliskova, de mondiale nummer dertien.

Voor de 25-jarige Barty, die in de tweede set met 3-1 leidde en bij 6-5 voor toernooiwinst mocht serveren, is het de tweede grandslamtitel. Twee jaar geleden was ze de beste op Roland Garros. Barty kwam voorheen nooit verder dan de vierde ronde. 

Barty begon voortvarend aan de wedstrijd, terwijl Pliskova in de beginfase erg onwennig oogde. Pas in de vierde game pakte Pliskova een punt. Een eenzijdige finale leek in de maak. Barty kwam in de tweede set met een break voor te staan, maar Pliskova won op eens drie games op rij 3-1 achter te hebben gestaan. Barty mocht op 6-5 in de tweede set voor de wedstrijd serveren, maar het draaide toch uit op een tiebreak. Daarin liet de Tsjechische haar beste tennis zien.

Een allesbeslissende set was nodig. Barty liep opnieuw uit naar 3-0 en ditmaal liet ze Pliskova niet nog een keer terugkomen. Na een uur en 56 minuten benutte ze haar eerste wedstrijdpunt; Pliskova sloeg een backhand in het net. In de laatste game kreeg Pliskova nog een breakpoint.

Barty is de opvolgster van de Roemeense Simona Halep, die de editie van 2019 wist te winnen en dit jaar ontbrak wegens een kuitblessure. De Australische treedt in de voetsporen van haar landgenote Evonne Goolagong, die vijftig jaar geleden haar eerste Wimbledontitel veroverde en ook in 1980 de sterkste was in Londen.