Palou krijgt IndyCar-zege in de schoot geworpen na pech Newgarden

Op het fraaie Road America bij Elkhart Lake heeft de IndyCar Series zondagavond weer een prima race afgewerkt. Rinus van Kalmthout was er niet bij: hij ging eerder in de week tijdens een fietstraining onderuit en brak zijn sleutelbeen, waardoor Oliver Askew hem verving. Die liet na de kwalificatie nog weten het racen niet verleerd te zijn: "Het is als fietsen, dat verleer je niet", grapte hij met een (onbedoelde?) knipoog richting de Nederlander.

We konden van start met Josef Newgarden en Colton Herta op de eerste rij en Jack Harvey met Will Power achter hen. Harvey kende een sterke start en nam Herta te grazen, Newgarden behield de leiding en Alex Palou ging langs Power naar de vierde plek.

Palou ging na een paar ronden langs Herta naar plek drie en niet veel later ging ook Power voorbij aan Herta - na twaalf ronden openden beide heren het pitstopbal. Kort nadat iedereen van belang binnen was geweest was het tijd voor een caution: Jimmie Johnson ging weer eens in de rondte.

Na een korte onderbreking konden we weer door, met Newgarden, Palou, Power, Harvey en Herta voorop, hoewel Romain Grosjean P5 overnam van Herta. Niet veel later spinde Marcus Ericsson het gras in: caution, waarbij nagenoeg iedereen binnen kwam.

Kevin Magnussen en Takuma Sato bleven buiten, Newgarden kwam als voorste van de mannen naar buiten, voor Palou, Power, Alexander Rossi en Herta. Laatstgenoemde pakte toch weer een plekje en reed ook langs Power, die eveneens door Rossi werd gepasseerd, met de laatste reguliere pitstop langzamerhand in aantocht.

Voor Magnussen viel zijn IndyCar-debuut na zijn pitstop in het water: zijn auto kapte er plotseling mee, caution, in principe een ronde of vijf te vroeg om het met nog één stop te halen. Harvey was de enige van de voorste mannen die het probeerde, achterin deden er ook een paar een gok.

Met iets minder dan vijftien ronden te gaan kwam Newgarden vanaf de leiding binnen, zijn naaste belagers volgden een rondje later en kwamen achter hem terecht. Vier ronden voor het einde parkeerde Ed Jones zijn auto na een spin langs de kant: caution, net op het moment dat leider Oliver Askew zijn broodnodige stop maakte.

Bij de herstart zat Palou er geweldig op en op indrukwekkende wijze verschalkte hij Newgarden, met twee ronden te rijden. Dat bleek echter niet alleen aan Palou te liggen: Newgarden viel langzaam maar zeker stil, de een na de ander ging voorbij de man die de touwtjes zo stevig in handen leek te hebben.

Palou's overwinning kwam ineens niet meer in gevaar, hij zegevierde voor Herta en Power, terwijl Newgarden met de gebakken peren zat.