Wehrlein raakt Formule E-zege kwijt, Frijns behoudt leiding in kampioenschap

Op het circuit van Puebla in Mexico is zaterdagavond de eerste van twee Formule E-races aldaar verreden. Er werd prima geracet op het lekkere baantje, waar de race uiteindelijk wel weer werd beslist achter de groene tafel.

Pascal Wehrlein vertrok vanaf poleposition, met Oliver Rowland naast zich en Jake Dennis met Jean-Eric Vergne op de tweede rij - Nyck de Vries en Robin Frijns, de nummers twee en één in het kampioenschap, vertrokken na gewduw en getrek in de kwalificatie in het achterveld.

Rowland kwam erg slecht weg en leverde dik tien plekken in bij de start, Wehrlein behield de leiding, voor Günther, Dennis en Vergne. De safety car kwam rap naar buiten, want Nick Cassidy stond met forse schade midden op de racelijn nadat hij zijn auto de muur in had gereden.

Kort na de herstart pakte Wehrlein vanaf de leiding de Attack Mode, waardoor hij achter Günther en Dennis terecht kwam. Dat herstelde hij wel weer op het moment dat de anderen ook de Attack Mode pakten, terwijl het voor Vergne halverwege de race klaar was: hij kreeg een roei van Alexander Sims en ging de muur in.

Ondertussen kwam Edoardo Mortara naar voren en ging hij langs Dennis naar de derde plek, terwijl kampioenschapsleider Frijns in de problemen zat: in het middenveld kreeg hij een straf voor het torpederen van De Vries, waarna hij maar helemaal naar binnen kwam.

Niet veel later ging het opnieuw fout en wederom had Sims ermee te maken: hij drukte Sam Bird hard de muur in en de safety car kwam de baan op. Met een klein kwartier te gaan kon er weer geracet worden, met Wehrlein en Günther voorop en Dennis, die nog een Attack Mode te gaan had, op plek drie, voor Mortara en Lucas di Grassi.

Dennis ging kort na de hervatting langs Günther, terwijl leider Wehrlein onderzocht werd wegens een mogelijke overtreding van het technisch reglement. Dennis pakte vervolgens zijn laatste Attack Mode, waardoor hij terugviel naar plek zeven, maar wel vier minuten lang volle bak vermogen had om wat goed te maken.

Echt naar voren knokken kon Dennis zich niet, maar René Rast deed dat wel en vocht zich naar de derde plek, achter Di Grassi - Mortara had het lastig. Wehrlein domineerde ook na de herstart en kwam ruimschoots als eerste over de finish, voor Di Grassi en Rast, met Mortara, Sims en Dennis daar weer achter. De Vries finishte als negende, Frijns als achttiende, waarmee hij de leiding in het kampioenschap wist te behouden.

Gelijk na de finish veranderde de boel al gelijk: Wehrlein werd uit de uitslag geschrapt met een diskwalificatie, net als Porsche-teamgenoot André Lotterer. Welke banden ze gebruikten was niet op tijd doorgegeven aan de officials, waar de genoemde officials blijkbaar pas iets mee konden ná de finish van de race, een klassiek staaltje onnavolgbaar handelen.