Geen Olympische Spelen voor 3x3-basketbalsters

De Nederlandse 3x3-basketbalsters zullen er deze zomer in Tokyo niet bij zijn als het onderdeel van de basketbalsport voor het eerst op het olympisch programma staat. Tijdens het laatste OKT in het Hongaarse Debrecen kwam Nederland in de halve finales tekort.

Op de slotdag van het OKT begon Nederland met een kwartfinale tegen Iran. Voor Ilse Kuijt, Noortje Driessen en de zussen Loyce en Jill Bettonvil ging dat aanvakelijk opvallend stroef, maar uiteindelijk liep de ploeg toch uit naar een vrij simpele 20-10 overwinning.

In de halve finales wachtte vervolgens het Italiaanse kwartet, dat onder aanvoering van Raelin D'Alie sterker leek dan Oranje. De Nederlandse ploeg bleef wel lange tijd in de buurt, maar in de slotfase liep Italië weg en met 16-11 werd de Nederlandse hoop definitief de grond in geboord - de mannen zijn in Tokyo wél van de partij, zij plaatsten zich vorige week.

De strijd om het olympisch ticket leverde drama op voor het enthousiaste thuispubliek: Hongarije kwam vijftien seconden voor het einde op gelijke hoogte met Italië, maar twee seconden voor het einde gooide D'Alie Italië alsnog naar de Spelen en dus was het voor Hongarije klaar.

Bij de mannen ging het laatste ticket naar België. Eerst werd met een geweldig afstandsschot in de slotseconden gewonnen van Mongolië, waar 3x3-basketbal razend populair is geworden en waar men hoopte voor het eerst de Spelen te halen in een teamsport. België rekende in de finale af met Hongarije (21-14), waarmee het thuisland met nul tickets afdroop.