Nederlandse hockeyers verspelen voorsprong in bizarre slotfase tegen Duitsers

De Nederlandse hockeyers hebben door een bizarre slotfase gelijkgespeeld tegen Duitsland. De ploeg van Caldas leidde vlak voor tijd nog met 2-0, maar kreeg in de laatste drie minuten twee goals om de oren.

Het ongeloof spatte van de gezichten af na afloop van de kraker, die deze klassieker was. Oranje leek lang af te steven op een zwaarbevochten zege, maar kwam door een kaart van Pirmin Blaak in zwaar weer terecht. De eerste echte krachtmeting van deze toernooizomer. Zo kon het duel met Duitsland worden getypeerd voor Oanje. Natuurlijk, twee dagen geleden waren de Fransen ook – vooral in de beginfase – een lastige klant, maar dit was de eerste opponent van olympisch-podium-kaliber die de ploeg van Max Caldas tegenkwam.

Een moment waarop zou blijken of Nederland een vervolg kon geven aan het ijzersterke duel tegen België, dat vorig weekend in de Pro League met 4-0 opzij werd gezet. Oranje had bovendien nog een rekening openstaan met de Duitsers, die in maart het Wagener met twee zeges (4-2 en 3-1) verlieten. Duels waar Oranje een zuur gevoel aan overhield.

Pijnlijke conclusie
‘Over twee wedstrijden kan je niet echt van domineren spreken’, was de scherpe en ook pijnlijke conclusie die middenvelder Seve van Ass destijds trok. Het was duidelijk. Dat moest vandaag beter.

Het ging ook beter.
En daarin had Van Ass een grote rol. De middenvelder van HGC promoveerde de tweede corner van Oranje na vijf minuten tot de eerste treffer van de wedstrijd. Vooruit, daarbij werd Van Ass geholpen door Martin Häner, maar de vreugde in het oranjegekleurde en uiterst sfeervolle Wagener was er niet minder om.

De bal van Van Ass raakte het been van de Duitse verdediger en rolde daarna langs de geparkeerde doelman Alexander Stadler. Vlak daarvoor werd de eerste korte hoekslag naast het doel geslingerd door Jip Janssen.

Hoofdrol Blaak
De start was dus niet alleen gretig, zoals vrijdag ook tegen Frankrijk, maar ook succesvol. Duitslnd kwam aan het eind van het eerste kwart beter in de wedstrijd. Dat leidde tot de eerste corner – naast via Windfeder – en een grote schotkans van Niklas Bosserhoff, waarop Pirmin Blaak prachtig redde. De doelman van Oranje groeide uit tot een van de uitblinkers van de eerste helft, doordat hij corner nummer twee en drie van de Duitsers, eveneens gepusht door Windfeder, ook pareerde. Nederland stond dus onder druk, maar kreeg voor rust toch een goede kans op de 2-0. De derde corner van Oranje belandde bij Sander de Wijn, die zijn inzet net naast het Duitse doel zag gaan.

Na rust dacht alles en iedereen in het Wagener dat Billy Bakker de tweede treffer van de middag op het bord bracht. De aanvoerder van Oranje dribbelde de cirkel binnen zocht zijn backhand en haalde doeltreffend uit. De videoreferee zette echter een streep door de prachtige treffer van de Amsterdammer, die hoofdschuddend het slechte nieuws tot zich nam.

De pass der passes
Er volgde opnieuw een salvo corners van Duitsland, dat in het derde kwart driemaal achtereen mocht aanleggen. Amstelveen hield z’n adem in en Oranje kwam keer op keer met de schrik vrij. En toen was daar minuut 44. De minuut van de pass der passes. De grandioze bal over meer dan vijftig meter van De Wijn, die het middenveld en de verdediging van Duitse doorkliefde. Hard, maar oh zo zuiver. Een schoolvoorbeeld van een pracht geslagen bal.

Enfin, die bal vond de stick van Mirco Pruyser, die verre van zelfzuchtig was en Thierry Brinkman op maat bediende. Ondanks alle Duitse kansen was het dus Oranje dat toesloeg en alsnog de 2-0 maakte. In de slotfase kreeg Duitsland nog een kans op een eretreffer. Maar die stond de uitstekende Blaak niet toe. Hij redde ook bij de zevende en achtste (!) Duitse corner.

Idiote slotfase
Ook in de slotfase was er een hoofdrol voor Blaak weggelegd, toen hij twee minuten voor tijd groen kreeg. Hierdoor stond Robbert Kemperman in het doel bij twee Duitse corners. De eerste kwam op een voet bij een uitloper, de tweede poging leverde een strafbal op. Dat betekende dat Maurits Visser als reserve-goalie in het veld mocht komen, voor een veldspeler. De inzet van Christopher Rühr ging echter tegen de touwen: 2-1. Oranje moest nog twee minuten stand houden. En dat lukte niet. Windfeder pushte raak in deze idiote slotfase. Een slotfase waar we nog lang over zullen napraten.