The Elder Scrolls Online: Blackwood

The Elder Scrolls Online is ook dit jaar al bezig aan een nieuw chapter. Zo’n hoofdstuk duurt een jaar lang en bestaat meestal uit vier DLC’s. Flames of Ambition was de eerste in maart met twee nieuwe dungeons. Binnenkort is het tijd voor een verhalende DLC, Blackwood.

Het verhaal speelt zich 800 jaar voor de gebeurtenissen van The Elder Scrolls IV: Oblivion af. De Daedrische prins Mehrunes Dagon is niet veel goeds van plan en natuurlijk moeten we er dit jaar voor zorgen dat zijn plan niet tot uitvoer kan worden gebracht. Blackwood biedt meer dan 30 uur aan nieuwe hoofdverhaallijn, en veel zijmissies. Het nieuwe hoofdstuk brengt spelers van de muren van de keizerlijke stad Leyawiin, die voor het eerst te zien was in The Elder Scrolls IV: Oblivion, naar de moerassen van Shadowfen, en natuurlijk naar de mysterieuze regio Blackwood, waar spelers de kern van het Daedrische-plot ontdekken.

The Elder Scrolls Online: Blackwood (Foto: Bethesda)

Naast het verhaal zijn er ook nieuwe features te vinden in The Elder Scrolls Online: Blackwood. De meest opvallende zijn de Companions, die samen met de speler door Tamriel op avontuur gaan. Deze speel je vrij in de verhaallijn van Blackwood. Het is een hulpje met een eigen skillbar, eigen gear en eigen persoonlijkheid. Bij de launch zijn er twee varianten, Bastian is meer voor close counter, zeg maar een tank, en Mirri om aan te vallen van veiligere afstand. Je kunt ze bijna overal in de wereld gebruiken, je mag ze ook inzetten in dungeons en trials. Alleen in duels en de PvP-regio’s zijn ze niet mee te nemen.

Je moet zulke Companions zien als een opstapje naar het echte werk. De makers merken dat er spelers zijn die niet graag met random mensen een dungeon doen. Of dat er spelers zijn die wel erg lang moeten wachten voordat er een tank of healer beschikbaar is voor de gewenste dungeon. Dan kun je door middel van The Elder Scrolls Online: Blackwood een Companion meenemen om een teamplek te vullen. De AI is goed genoeg om normale dungeons te spelen en jou de mogelijkheden te geven de mechanics te leren zonder meteen met onbekenden de dungeon te doen. Ze meenemen in een veteran-moeilijkheidsgraad zal minder nuttig zijn, daar zijn ze niet voor bedoeld, en dus ook niet sterk genoeg voor.

Of ze sterk genoeg zijn voor de nieuwste trial voor twaalf personen valt nog te bezien. De trial heet Rockgrove Trial en speelt zich af in een stadje. De makers beloven iets compleet nieuws wat ze nog nooit gedaan hebben, maar helaas heb ik deze zelf niet kunnen doen als console-peasant. Wat ik wel weet is dat ik er weer vele uren aan ga besteden om de nieuwe sets te verzamelen. En er is nog een nieuwe mount te verdienen ook.

In de Blackwood-regio vind je Oblivian Portal World Events. In eerdere content waren er al regionale events. De Dark Anchors in de basisgame, de Abyssal Geysers in Summerset, de draken in Elsweyr en de Harrowstorms in Western Skyrim. Deze oudere events zijn altijd op dezelfde plek en je hoeft bepaald niet te zoeken als er een start. Met de Oblivian Portals komt daar verandering in. Ergens in de regio verschijnen er portals, niet op een vaste plek. Er is ook geen storm, een enorme draak of kettingen die uit de lucht vallen, je moet ze daadwerkelijk zoeken door het gebied te verkennen. Vind je zo’n portal dan kom je in de Deadlands terecht, het rijk van Mehrunes Dagon. Om een indicatie te geven: de grootte van zo’n portal gebied is van een public dungeon. Dat is dus een stuk groter dan welk eerder world event dan ook.

The Elder Scrolls Online: Blackwood (Foto: Bethesda)

Er zijn ook QoL-verbeteringen te vinden in The Elder Scrolls Online: Blackwood. Een waar ik erg naar uitkijk is de toevoeging van een feature waar nu een onofficiële plugin op de pc in voorziet. Door deze in te schakelen zien we voortaan de cooldowns van je skills veel beter, waardoor je rotation, je combinaties van aanvallen, een stuk beter getimed wordt. Erg fijn is dat non-perfected en perfected gear nu te combineren zijn, je krijgt de bonus voor een complete set. Nieuw zijn ‘endavours’. Dit zijn dagelijkse en wekelijkse opdrachten zoals het doden van een x-aantal World Bosses, het volbrengen van y-aantal dungeons, enzovoort. Hiervoor krijg je een nieuwe currency ‘seals of endeavor’ waarmee je de content uit crown crates kunt kopen. Het is dus een manier voor mensen die f2p willen spelen om alsnog specifieke cosmetics te krijgen. Er zit geen limiet op het aantal seals, je kunt dus sparen voor het duurdere spul.

Naast een nieuw hoofdstuk heeft Bethesda ook The Elder Scrolls Online: Console Enhanced voor Xbox Series X|S en PlayStation 5 aangekondigd. Voorheen draaide ESO met 30 fps op console, maar op Xbox Series X en PlayStation 5 loopt de game nu met een 60 fps in 'Performance Mode'. Als je een visuele verbetering zoekt, kun je in native 4K spelen met 30 fps in de 'Fidelity Mode'. Voor spelers die de landschappen kunnen waarderen is de draw distance van de game nagenoeg verdubbeld, waardoor je nog verder kunt kijken in de wereld van Tamriel. De upgrade naar next-gen betekent dat laadtijden op Xbox Series X|S en PlayStation 5 ongeveer gehalveerd zijn. The Elder Scrolls Online: Console Enhanced brengt een aantal verdere veranderingen met zich mee, waaronder verbeterde reflecties, schaduwen, scherptediepte, ambient occlusion met screen space global illumination, bijgewerkte anti-aliasing en ontgrendelde textures.

The Elder Scrolls Online: Blackwood komt 1 juni uit op pc, 8 juni op PlayStation 4 en Xbox One X. Niet geheel toevallig komt dan ook The Elder Scrolls Online: Console Enhanced uit. Iedereen die The Elder Scrolls Online heeft gekocht of bezit voor PlayStation 4 of Xbox One, krijgt deze upgrade gratis.