Nobelprijswinnaars en ex-staatshoofden vragen om 'pauzeren' octrooi COVID-19-vaccins

Jippie

Meer dan 175 voormalige staatshoofden en Nobelprijswinnaars roepen de Verenigde Staten op om octrooirechten voor coronavaccins te 'pauzeren'. De wereldwijde vaccinatiegraad moet worden verhoogd, hiervoor moet de Amerikaanse regering "urgente maatregelen" nemen.

De oproep in de Financial Times werd als een brief naar de Amerikaanse president Biden gestuurd. De ondertekenaars zijn onder meer de voormalige Britse premier Gordon Brown, evenals François Hollande, Mary Robinson, Fernando Henrique Cardoso, Juan Manuel Santos en Ellen Johnson Sirleaf. Het zijn de voormalige presidenten van Frankrijk, Ierland, Brazilië, Colombia en Liberia die geciteerd zijn.

India en Zuid-Afrika hadden in oktober vorig jaar al aan de Wereldhandelsorganisatie al gesuggereerd om het octrooi op de COVID-19-vaccins vrij te geven. Tot dusver hebben bijna 60 landen zich bij het initiatief aangesloten.

Zelf vaccins produceren - zonder bang te hoeven zijn voor rechtszaken
Door octrooirechten op te schorten zouden ontwikkelingslanden het ontwerp van vaccins kunnen kopiëren en deze zelf kunnen produceren zonder bang te hoeven zijn te worden aangeklaagd wegens inbreuk op intellectueel eigendom. Daartoe is een verklaring van afstand door de wereldhandelsorganisatie een belangrijke en noodzakelijke stap, eisen de ondertekenaars. Vaccinkennis en -technologie moeten openlijk worden uitgewisseld. Bovendien zou de wereldwijde productiecapaciteit moeten worden uitgebreid. Industriële monopolies blokkeren momenteel de toegang tot de vaccins voor veel landen, waardoor er aanzienlijke knelpunten optreden.

Gesprekken zitten vast
De internationale gesprekken over het tijdelijk stopzetten van de octrooibescherming op vaccins en medicijnen tegen Covid-19 lopen vast. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zullen er de komende dagen verdere besprekingen plaatsvinden. Volgens de WHO zijn de meeste vaccinaties tegen Covid-19 tot nu toe gegeven in rijke landen als Duitsland. Onder meer de EU en de VS zijn tegen een tijdelijke schorsing van octrooibescherming om hun farmaceutische industrie te beschermen.