FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 31 maart 2021

20 jaar cel voor weerzinwekkende en mensonterende moord in vakantiehuisje Mierlo

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 39-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor de moord op een vrouw. Hij wurgde haar met een sjaal in een vakantiehuisje in Mierlo.

Het levenloze lichaam van de vrouw werd 14 februari 2020 aangetroffen door de beheerder van het vakantiepark. Ze lag vrijwel naakt op een matras in de woonkamer. Een kapot T-shirt zat half om haar pols gewikkeld en om haar nek zat een sjaal met daarin geklemd een vuilniszak. Ook lag er een opengescheurde condoomverpakking en een uitgerold condoom in het chalet. Uit onderzoek blijkt dat de vrouw door verwurging om het leven is gekomen.

Volgens de verdachte was hij 13 en 14 februari met de vrouw in het huisje. Hij zou die nacht rond 01.00 uur bij de ingang van het vakantiepark cocaïne zijn gaan halen bij zijn dealer en trof de vrouw bij terugkomst dood aan. De rechtbank vindt dit zelfmoordscenario volstrekt ongeloofwaardig. De technische bevindingen wijzen juist in de richting van de verdachte als dader.
Uit camerabeelden en telefoongegevens blijkt dat de verdachte ’s nachts ongeveer 5 minuten de deur uit is geweest. In die tijd zou de vrouw een sjaal en een vuilniszak moeten hebben gepakt, zichzelf hebben uitgekleed, haar T-shirt hebben vernield, op het matras zijn gaan liggen, de sjaal om haar hals hebben geknoopt, tussen de eerste en tweede omwenteling de vuilniszak over haar hoofd hebben gedaan, een tweede knoop hebben aangelegd en vervolgens zijn overleden. Daarnaast zaten er DNA-sporen van de verdachte op cruciale plekken in onder meer de sjaal en op de vuilniszak. De verdachte kan hiervoor geen logische verklaring geven. Hij kwam bovendien pas met (wisselende) verklaringen op het moment dat hij geconfronteerd werd met bewijs dat niet paste bij zijn eerdere verklaring. Voor de rest zweeg hij.

Fantasieën tot uitvoer gebracht
De rechtbank oordeelt dat het niet anders kan dan dat de verdachte de vrouw om het leven bracht. Er is bovendien sprake van voorbedachte raad, dus moord. De bewuste avond zocht de verdachte via Google op "hoe maak je iemand dood" en "wegkomen met moord". Ook erkent hij al 15 jaar rond te lopen met de interesse in necrofilie. Hij gaf toe dat hij 13 februari filmpjes zocht en bekeek waarbij iemand wordt gewurgd of waarbij de nek wordt gebroken om vervolgens seks met die persoon te hebben. Dit samen met de omstandigheden waaronder het slachtoffer werd aangetroffen, maakt dat de verdachte al uren, of zelfs dagen, het plan had opgevat zijn fantasieën uit te voeren.

Weerzinwekkend
Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de verdachte van de gelegenheid dat hij alleen in een chalet verbleef met het slachtoffer gebruik heeft gemaakt om zijn interesse in wurgseks/necrofilie in de praktijk te brengen. Hij ontnam haar op weerzinwekkende wijze het leven. Vervolgens liet de verdachte het voorkomen alsof de vrouw zichzelf van het leven had beroofd. Hij deed dit onder meer door foto’s van familieleden op haar lichaam te leggen. Omdat de verdachte niet eerlijk is over de laatste momenten van het leven van de vrouw, neemt hij geen verantwoordelijkheid voor zijn daden en laat hij de nabestaanden met veel vragen achter.

Dat de vrouw kampte met psychische problemen en nadacht over manieren om uit het leven te stappen, maakt niet dat de verdachte over haar leven mocht beschikken. Hij maakte juist grof misbruik van haar zwakte en kwetsbaarheid. De omstandigheden waaronder de verdachte dat deed, zijn mensonterend. De rechtbank houdt er verder rekening mee dat de verdachte de moord enkel en alleen pleegde om zijn eigen behoefte te bevredigen. Hierover maakt de rechtbank zich ernstige zorgen. Om de samenleving zo goed mogelijk tegen hem te beschermen, kan dan ook alleen worden volstaan met een langdurige celstraf. Daarnaast moet de verdachte schadevergoedingen betalen van in totaal 54.835 euro aan de moeder, dochter en zoon.

Random Pics van de Dag #272

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Debat verplaatst naar morgen, Rutte probeert Arib notities te laten beoordelen, Kamer wil zelf de notities inzien

We kunnen vanmiddag meekijken naar een uniek debat, voor het eerst moeten twee verkenners verantwoording afleggen over hun werkzaamheden aan de tweede kamer. Zowel verkenner als informateur is eigenlijk een soort van vrijwilligersfunctie, waardoor men geen verplichting heeft om te verschijnen voor de Kamer.

Kijk  live mee (indien er een stream beschikbaar komt):

Hier kan het debat op www.tweedekamer.nl worden gevolgd.

Update 19.40 uur: De kamer heeft een toezegging gekregen dat er een brief van de nieuwe verkenners Koolmees en Van Ark onderweg is. Rutte wil graag dat Arib  alle stukken van te voren 'scant' of de naam Pieter Omtzigt nog ergens voor komt, omdat dit debat over Omtzigt zou gaan. Dan zouden de gespreksnotities van Rutte wel openbaar mogen worden, maar de gespreksnotities van de andere 16 partijleiders niet.

Arib doet navraag bij alle partijleiders.

Wilders(PVV) en Marijnissen ( SP) willen openbaarheid van alle stukken. Van der Staay (SGP) heeft begrip voor het standpunt van Rutte, maar heeft geen bezwaar als zijn gespreksnotities openbaar worden en wil alles openbaar.

Azarkan (Denk), Ploumen (PvdA), Eerdmans (JA21) willen ook dat de stukken openbaar moeten gemaakt worden om zo het onderlinge vertrouwen  te kunnen herstellen. 

Kaag ( D66) sluit zich aan bij Rutte, haar notities mogen openbaar, Van Der Plas (BBB) wil ook openheid. Simons BIJ1 geeft aan dat de vertrouwelijkheid al is geschaad, dus de documenten kunnen gewoon openbaar. Baudet ( FvD) is het niet eens met Rutte, begint over de notulist van de ex verkenners, dat zou een ambtenaar zijn van Algemene Zaken etc. Arib kapt hem af. Segers (CU) geeft aan dat er een basis van vertrouwen moet zijn, kan zich het standpunt van Rutte voorstellen gaat hiermee akkoord, het debat moet dan uitwijzen of er later meer informatie nodig is.

Ouwehand (PvdD) wil alles tot de wortel uitzoeken, alles openbaar. Hoekstra (CDA) geeft aan wat er allemaal is misgegaan, hij wil alle notities openbaar maar heeft respect voor de partij die dit niet wil.  Klaver (GroenLinks) staat ook stil bij de gevoeligheid van de stukken, maar wil wel alles openbaar. Dassen (Volt) wil alles openbaar,  de Haan (50 plus) wil ook openheid van zaken.

Er wordt besloten het debat te verplaatsen naar morgen.

Update 17.40 uur: Het debat is nog niet hervat,  de verkenners Koolmees en Van Arkzijn nog druk bezig om de gevraagde informatie, zoals gespreksverslagen, sms'jes en e-mails, openbaar te maken. Als dat lukt voor 18.30 uur,  kan het debat nog om 19.00 uur beginnen. Als het later wordt, start het debat morgenochtend. 

Update 16.15 uur: Er schijnen nog meer stukken te zijn, die de Kamer nog niet heeft gezien. Ollongren gaf aan alle stukken te hebben overgedragen naar de nieuwe verkenners en niets meer te kunnen laten zien. Hierop vroeg Wilders aan de Tweede Kamer voorzitter Arib of zij per direct alle stukken wil opvragen bij de nieuwe verkenners om aan de Kamer te laten zien. Nu steunt Wopke ook het verzoek van Wilders. ( Rutte niet aan het woord geweest). Naar verwachting zal het debat rond 17 uur verder gaan.

Update:15.30 uur: De Tweede Kamer wil van de verkenners en de betrokken ambtenaren alle stukken en notities inzien voor het debat aanvangt. VVD-leider Mark Rutte en Wopke Hoekstra van het CDA spraken geen steun uit voor het openbaar maken van de documenten. Het was ook nog niet duidelijk of de ex-verkenners gehoor hebben gegeven om alle stukken openbaar te maken. Ook is nog niet duidelijk hoe laat het debat zal aanvangen.

Inmiddels Lijkt Geert Wilders al één en ander op Twitter te plaatsen.


De hoofdrolspelers van vanmiddag zijn de twee oudverkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kasja Ollongren(D66). 

Zie ook: 

Aan de andere kant staat de nieuwe Tweede Kamer die zojuist is geinstalleerd en beëdigd. De 17 fractievoorzitters zullen het woord voeren. Naast de twee oud-verklenners kunnen ook Mark Rutte en Sigrid Kaag kritische vragen verwachten. De oppositie heeft al duidelijk te kennen gegeven de onderste steen boven te willen krijgen.

De vraag die heel Nederland graag beantwoord wil zien is wie de inmiddels befaamde zin over Pieter Omtzigt heeft opgeschreven. Verder worden er vragen verwacht over 'de samenwerking van de linkse partijen' en de 'Onderhandelingstechnieken van Wopke Hoekstra', daar zijn ook opmerkingen over gemaakt die te lezen waren in het memo van Ollongren. 

Bokser Whyte neemt revanche voor snoeiharde knockout

Voor de boksliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde, want deze dagen werd er in Gibraltar zowaar meer aan sport gedaan dan alleen voetbal: er werd gebokst en wel om de WBC-interimtitel bij de zwaargewichten.

In augustus vorig jaar kwam er een einde aan een zegereeks van elf gevechten voor Dillian Whyte, nadat Alexander Povetkin hem in de vijfde ronde met een snoeiharde uppercut vloerde. Whyte wilde revanche en die kans had hij in Gibraltar.

Beide heren hadden twee nederlagen staan in hun loopbaan, waaronder tegen Anthony Joshua, Povetkin begon met 36 zeges (24 KO's) en Whyte stond op 27 overwinningen (18 KO's).

De Brit was wederom de sterkste van de twee, maar dit keer kon hij het volhouden: in de vierde ronde kreeg hij Povetkin meerdere malen aan het wankelen, waarna de scheidsrechter het welletjes geweest vond.

Biden's hond bijt weer

De hond van de Amerikaanse president Biden heeft wederom een medewerker van het Witte Huis gebeten, deze keer terwijl hij uitgelaten werd. De medewerker moest zich onder behandeling van de medische dienst stellen, maar kon later die dag zijn werk hervatten.

De in 2018 geadopteerde Duitse herdershond Major is één van de twee honden van de president. Eerder deze maand moesten beide honden het Witte Huis verlaten om in Delaware een hondentraining te ondergaan nadat een andere medewerker gebeten werd.

Volgens Biden zelf valt het allemaal wel mee. "Het is een lieve hond", aldus de president. "Vijfentachtig procent van de mensen (in het Witte Huis) houden van hem. Hij likt en kwispelt alleen maar. Maar ik begrijp ook wel dat sommige mensen nou eenmaal bang voor honden zijn."

Michael LaRosa, Biden's woordvoerder, denkt dat de nieuwe omgeving nog even wennen voor de honden. Annonieme bronnen hebben hun bedenkingen bij het gedrag van Major en melden dat de hond tegen personeel en beveiligingsbeambten blaft, tegen mensen opspringt en wild op mensen afrent. Wat het nieuwe incident voor consequenties gaat hebben voor de honden is nog onbekend.

Winst Van Baarle in Dwars voor Vlaanderen

Dylan van Baarle heeft vanmiddag Dwars door Vlaanderen gewonnen. De Nederlander van Team Ineos kwam alleen over de meet na een solo van 50 kilometer.

In de koers van vandaag moesten de renners 184 kilometer bedwingen met daarin dertien hellingen en drie kasseistroken. Van Baarle plaatste de beslissende aanval op de kassei-klim Berg ten Houte. Er reden in de achtervolgende groep alleen maar eenlingen, waardoor er geen sprake was van een serieuze achtervolging op Van Baarle. De maximale voorsprong van de Nederlander was maximaal dertig tellen, maar de achtervolgers konden het gat ook in de finale niet dichten.

Christophe Laporte sprintte naar de tweede plaats, Tim Merlier werd derde. 

Van Baarle volgt Matthieu van der Poel op die vorig jaar won, maar vandaag geen rol van betekenis speelde.

Trailer: Star Wars: The Bad Batch

Hoewel de animatieserie Clone Wars is afgelopen zijn Star Wars-fans nog niet van de clone troopers af. Voor spin-offserie The Bad Batch is nu de releasedatum bekend en een trailer vrijgegeven.

De serie vertelt over een groep clone troopers uit Clone Wars die enigszins afwijken van de reguliere kloons uit het kloonleger en is natuurlijk van dezelfde makers.

Star Wars: The Bad Batch verschijnt op 4 mei (May the 4th) en is te zien op Disney+.

COVID-19: 7684 nieuwe besmettingen en 29 doden, totaal 1.272.616 en 16.538

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7684 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.272.616 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 257 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1653 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 42 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 681 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 29 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.538 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Van Vleuten wint Dwars door Vlaanderen

De vierde editie van Dwars door Vlaanderen bij de vrouwen is gewonnen door Annemiek van Vleuten. Na 122,2 kilometer koersen was de Nederlandse Katarzyna Niewiadoma de baas in de eindsprint.

Op zo'n 35 kilometer voor de streep demarreerde Van Vleuten en alleen de Poolse Niewiadoma kon haar volgen. Het verschil met de achtervolgers werd niet groter dan 30 seconden, maar ze werden niet meer teruggepakt. Op zo'n twintig tellen van Van Vleuten won de Amerikaanse Alexis Ryan de sprint van de achtervolgende groep.

Het nutteloze feitje van de dag: heel veel gereedschap

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De wegenwacht is een begrip in Nederland, ze lossen 9 van de 10 pechgevallen waar ze bij geroepen op. Daarvoor hebben ze natuurlijk een berg gereedschap nodig. Het zal je daarom niet verrassen dat een Wegenwachtauto maar liefst 400 stuks gereedschap aan boord heeft.

Nutteloze feitje van de dag: heel veel gereedschap (WikiCommons/Pudding4brains)
Nutteloze feitje van de dag: heel veel gereedschap (WikiCommons/Pudding4brains)

Rechter eist dat BelgiŽ alle coronamaatregelen binnen 30 dagen schrapt, regering gaat in beroep

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg sommeert de Belgische overheid om binnen dertig dagen een eind te maken aan de coronamaatregelen, op straffe van een dwangsom. Dat heeft advocaat Audrey Lackner bevestigd aan persbureau Belga. Zij treedt in deze zaak op voor de Franstalige Mensenrechtenliga. Zo meldt het AD.

Update 19.45 uur: De Belgische regering gaat in beroep tegen deze uitspraak, dat maakte minister Verlinden van Binnenlandse Zaken vanmiddag bekend.

Eerdere berichten:
De aanklagers hebben onder meer het systeem van de ministeriële besluiten aangevochten, waarbij de federale regering zonder inspraak van het parlement volop coronamaatregelen heeft ingevoerd.

De Belgische rechtbank oordeelde dat de wettelijke basis waarop de COVID-19-maatregelen zijn gestoeld niet volstaat. Volgens het dagblad Le Soir moet de Belgische staat een boete van 5.000 euro per dag betalen als de COVID-19-maatregelen na 30 dagen nog niet hebben beëindigd, de boete kan oplopen tot maximaal 200.000 euro.

Het Belgisch kabinet is momenteel het vonnis aan het bestuderen. Mogelijk gaat de overheid nog in beroep.

Spectaculaire dirtrace NASCAR Cup Series gewonnen door Logano

Spanning ende sensatie in de NASCAR Cup Series: voor het eerst in een ruime halve eeuw werd op het hoogste niveau geracet op dirt, de ondergrond waar veel Amerikaanse coureurs in hun jeugd de kneepjes van het vak leerden kennen. De Bristol Motor Speedway, The Last Great Collosseum, werd volgegooid met het spul en met een dag uitstel vanwege hevige regenval kon er geracet worden.

De race ging van start met Denny Hamlin en Ryan Blaney voorop en een heleboel halfscheef rijdende auto's achter ze aan, waarbij Kyle Busch in no-time de leiding pakte. Die kwam echter al snel de pitstraat in: er sloeg zoveel modder naar binnen dat de motor oververhit raakte.

Martin Truex Jr, een paar uur eerder winnaar van de Trucks-race, nam overtuigend de eerste plek over en na veertig ronden werd de boel geneutraliseerd: Aric Almirola tikte zich in de rondte en werd vervolgens nog eens meer dan eens geraakt - leider Truex glipte er maar nét tussendoor.

De herstart volgde met Truex op kop, voor men met de ogen kon knipperen wapperde het geel alweer: William Byron tikte Ryan Newman in de rondte, ook onder meer Kevin Harvick en Chase Briscoe kregen een tik. Na een korte onderbreking konden we door: herstart, Truex op kop...gele vlag, dit keer ging Christopher Bell rond, waarna Kyle Larson en Ross Chastain hem raakten.

Truex bleef de touwtjes stevig in handen hebben: uitgerekend de coureur zonder noemenswaardige dirtervaring won de stage, voor Byron en Hamlin. De volgorde was bij de herstart hetzelfde, maar Daniel Suarez kwam snel naar voren, viel na een tijdje de dominante Truex aan en ging er zowaar voorbij.

Ook Byron ging voorbij Truex en met Suarez op kop werd na 150 van de 250 ronden de tweede geplande competition caution afgeroepen, zodat de banden gewisseld en de brandstof aangevuld kon worden. Met Suarez en Byron voorop begonnen de laatste honderd ronden, de caution volgde seconden later voor een aanvaring met onder meer Bowman, Larson, Blaney en Kyle Busch.

Met dezelfde drie voorop werd het groen weer gezwaaid, wat dit keer een half rondje duurde alvorens Briscoe in de rondte ging. Het verhaal was verder weer vergelijkbaar: groen, Suarez op kop, Cody Ware in de rondte...caution. Bij de volgende herstart nam Logano de leiding en hij won de stage, voor Suarez en Hamlin.

Hamlin opende bij de volgende herstart de aanval op Logano, die het na een mooi duel af kon slaan. Logano ging op weg naar de winst, tot 'dirtspecialist' Mike Marlar met een lekke band spinde, vier ronden voor het einde. Er moest zo nog even geknokt worden, maar ook in overtime was Logano de beste: hij won, voor Ricky Stenhouse en Hamlin.

Maatregel tegen racisme: New Yorkers mogen nu legaal wiet roken

De legalisatie van cannabis is een controversieel onderwerp in de Verenigde Staten. In New York is men van mening dat de huidige wetgeving bovendien niet-blanken discrimineert. Nu legaliseert de staat marihuana voor recreatief gebruik boven de 21 jaar, schrapt men oude veroordelingen van recreatief cannabis-gebruik en hoopt men dat de maatregel ook de strijd tegen het structureel racisme in de staat bevordert.

Na jaren van controverse maakte het staatsparlement van New York nu dan eindelijk de weg vrij voor legalisatie van marihuana. Het Lagerhuis in Albany heeft hiervoor een wetsvoorstel aangenomen met 100 tegen 49 stemmen. Enkele uren daarvoor was de Senaat ook akkoord gegaan met 40 tegen 23 stemmen. Gouverneur Andrew Cuomo, die het wetsvoorstel nog moet ondertekenen, noemde  de legalisatie "trendsettend".

De maatregel schept banen en verhelpt vooral "het onrecht van decennia van wet die onevenredig ten nadele was van niet-blanken", schreef de spreker van het Lagerhuis, Carl E. Heastie, op Twitter. De belangrijkste reden voor legalisatie is de strijd tegen structureel racisme: de huidige cannabiswetgeving in New York heeft niet-blanken gediscrimineerd. Hoewel het gebruik van cannabis min of meer gelijk verdeeld is over alle bevolkingsgroepen, hadden Afro-Amerikanen veel meer kans om gearresteerd te worden voor een overtreding op de marihuana-wetgeving.

"De legalisering van cannabis in New York zal zich richten op gerechtigheid, investeringen in de gemeenschap, economische kansen voor historisch rechteloze mensen, onderzoek, onderwijs en openbare veiligheid", zei Crystal Peoples-Stokes, vertegenwoordigster van het Assembly District in Albany, vorige week. Zij was de initiatiefneemster van dit wetsvoorstel en is blij met de positieve effecten die legalisatie voor veel New Yorkers zal hebben.

Nadat Cuomo de wet heeft ondertekend, zal New York, met een bevolking van bijna 20 miljoen mensen de 16e staat van de Verenigde Staten worden die marihuana naast medisch gebruik ook voor recreatief gebruik toestaat. Volgens schattingen zou dit de komende jaren een omzet van miljarden dollars  aan cannabis kunnen creëren, wat jaarlijks $ 350 miljoen aan extra belastinginkomsten oplevert.

Global Forest Watch: Wereldwijde ontbossing weer toegenomen

De ontbossing van de oerbossen over de hele wereld is het afgelopen jaar sterk toegenomen. Dit blijkt uit gegevens van het "Global Forest Watch" -project, dat onder meer wordt geleid door de Universiteit van Maryland in de Verenigde Staten.

Volgens dit project is in 2020 ongeveer 4,2 miljoen hectare oerbos vernietigd - dat is ongeveer de oppervlakte van Nederland. In totaal is er in 2020 12,2 miljoen hectare aan boombedekking verloren gegaan.

De ontbossing is met ongeveer twaalf procent toegenomen ten opzichte van 2019. Volgens het project staat  de ontbossing gelijk aan de uitstoot van ongeveer 570 miljoen auto's. De ontbossing was vooral fors in Brazilië, Congo en Bolivia. Als reden voor deze ontwikkeling worden onder meer toegenomen landbouw, bosbranden, mijnbouw en bevolkingsgroei aangegeven. Aan de andere kant was er minder ontbossing dan in voorgaande jaren in Indonesië en Maleisië, waar onder meer de wettelijke eisen aan palmolieplantages en de straffen voor illegale kap zijn aangescherpt.

'Mens in 2027 volledig uitgestorven'

Een Spaanse tijdreiziger die vastzit in het jaar 2027, heeft slecht nieuws voor ons. Hij zegt namelijk de enige overlevende te zijn van de volledige uitsterving van de mens.

Spil in het verhaal is ene Javier uit de Spaanse stad Valencia. De beste man deelt via Instagram en TikTok foto's en filmpjes van een totaal verlaten stad.

Javier liet op 13 februari voor het eerst iets van zich horen. Hij vertelt dat hij maar liefst zes jaar in het ziekenhuis heeft gelegen en is ontwaakt in het jaar 2027. Bij het ontwaken ontdekte hij echter dat hij de laatste mens op Aarde is.

In zijn eerste video filmde hij zichzelf terwijl hij totaal verlaten winkels en restaurants bezocht. De winkels en eetgelegenheden bleken vol spullen te liggen.

Ook heeft Javier geluid gehoord vanuit een schuilkelder. Vervolgens ging de Spanjaard naar binnen en heeft hij gefilmd wat zich binnen in de kleine schuilkelder afspeelt. Hier was echter niets te vinden dat ook maar enigszins kan duiden op het bestaan van menselijk leven.

Afgelopen maandag (29 maart) heeft Javier een noodkreet de wereld ingezonden. Hij wil graag terug naar het jaar 2021. "Ik heb jullie hulp nodig", vertelt Javier. "Ik ben gewend geraakt aan het leven alleen op de wereld, maar ik moet echt terug naar 2021."

Waarom hij graag terug wil naar dit coronajaar, vertelt de Spanjool echter niet. Mogelijk is het hele verhaal een hoax, want internet en elektriciteit blijken nog gewoon te werken in het jaar 2027. En dat terwijl iedereen dan dood zou moeten zijn...

Javier is een tijdreiziger

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Unico Sobreviviente (@unicosobreviviente)

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Unico Sobreviviente (@unicosobreviviente)

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Unico Sobreviviente (@unicosobreviviente)

Wappie filmt beddencentrale UMC als 'leeg ziekenhuis' en plaatst het op social media

Het Amsterdam UMC baalt van een filmpje dat op sociale media rondgaat waarin men suggereert dat er amper coronapatiënten in het ziekenhuis liggen. In de video, die op Facebook meer dan 14.000 keer is gedeeld, laat een onbekende filmer tientallen lege bedden zien. In werkelijkheid gaat het niet om een patiëntenafdeling, maar om de beddencentrale, stelt een woordvoerder tegenover het AD.  Meer hierover in het AD.

Onderzoekers van Deutsche Presse-Agentur (dpa), die in opdracht van Facebook informatie verifiëren, hebben een disclaimer bij de beelden geplaatst. Ook zij kwamen tot de conclusie dat in de film niet de werkelijkheid wordt weergegeven. ‘Onjuiste informatie. Gecontroleerd door onafhankelijke feitencheckers’, valt voortaan bij de video te lezen.

Duitsland stopt met AstraZeneca-vaccin bij mensen <60 jaar na nieuwe meldingen trombose

Duitsland stopt met het vaccineren van het AstraZeneca COVID-19-vaccin bij mensen onder de 60 jaar. Die beslissing volgt op de eigenhandige besluiten van deelstaten en steden waaronder Berlijn en München en een advies van de Duitse landelijke commissie voor vaccinatie Stiko. Duitsland staat niet alleen in deze beslissing. Canada vaccineert sinds maandag geen AstraZeneca bij mensen jonger dan 55 jaar. Meer hierover in DvhN.

De Nederlandse overheid liet weten gewoon door te gaan met AstraZeneca. In Spanje is gisteren juist besloten om het AstraZeneca ook te gebruiken bij essentiële beroepsgroepen bij een leeftijd vanaf 65 jaar. Sinds 24 maart wordt het AstraZeneca-vaccin in Spanje toegediend aan mensen tot 65 jaar, nadat het aanvankelijk beperkt was tot essentiële werknemers onder de 55 jaar. In België wordt vanavond beslist hoe men de vaccinaties met AstraZeneca wil gaan voortzetten.

FOK! Wat een weer: een heerlijke dag

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Overdag is het zonnig. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C op de Wadden tot 24°C in het zuiden, lokaal is een zomerse 25°C niet uit te sluiten. In de loop van de middag en in de avond komt er van het westen uit wat sluierbewolking binnen, het blijft droog. De wind draait via zuid naar west en is zwak tot matig.

In de nacht naar donderdag is het droog met enkele wolkenvelden. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5°C in het noorden tot 8°C in het zuiden. De wind is zwak en veranderlijk. Later steekt er in het noorden een matige noordelijke wind op.

Donderdag overdag zijn er zonnige perioden en blijft het droog. Doordat er van het noorden uit koelere lucht binnenstroomt zijn de temperatuurverschillen tussen noord en zuid groot. Op de Wadden wordt het niet warmer dan een graad of 9, terwijl het in het uiterste zuiden nog ca. 20°C wordt. De wind draait overal naar noord tot noordoost en neemt toe naar matig, aan de kust en op het IJsselmeer wordt de wind vrij krachtig. (Bron: KNMI)

 

Afgelopen weekend, toen het nog bewolkt en fris was (Foto: Rob)
Afgelopen weekend, toen het nog bewolkt en fris was (Foto: Rob)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Meer kinderen geboren in februari 2021

In februari 2021 zijn ruim 13.400 baby’s geboren, bijna 600 meer dan in februari 2020. Toen telde februari een dag meer omdat 2020 een schrikkeljaar was. In december waren er juist enkele weken met minder geboorten dan verwacht. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Vanaf week vijf meer kinderen dan verwacht
Van jaar op jaar zijn er verschillen in het aantal geboorten per maand doordat er in het ene jaar meer of minder weekenden in de maand vallen. Doorgaans worden er minder kinderen geboren in het weekend dan op doordeweekse dagen. Daarom is naar het weekpatroon gekeken. Net als voor de sterfte is voor het geboortecijfer een seizoenpatroon en een verwacht aantal geboorten per week met marges berekend. Sinds week 5 is het aantal geboorten hoger dan verwacht. Ook in de eerste weken van maart werden meer kinderen geboren.

Sterke daling aantal geboorten in Frankrijk en Spanje
Voor een aantal landen zijn maandcijfers tot en met januari 2021 gepubliceerd. Deze zijn vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. In Spanje werden zowel in december als in januari 20 procent minder kinderen geboren. In Frankrijk was de daling 7 procent in december en bijna 14 procent in januari. In deze landen daalde het aantal geboorten al, maar deze daling versnelde. In Hongarije werden tot december meer kinderen geboren dan het jaar ervoor, maar deze toename sloeg in december om in een daling.

Andere landen, zoals Finland, zagen net als Nederland, tot en met januari nog niet zulke grote veranderingen.

Laatste jaren relatief weinig kinderen geboren
Tot 2010 werden in Nederland jaarlijks meer dan 180.000 kinderen per jaar geboren. Sinds 2017 is dit minder dan 170.000 per jaar. In 2020 waren het er 16.000 . Vooral vrouwen onder de dertig kregen naar verhouding minder kinderen. De gemiddelde leeftijd bij de geboorte van het eerste kind steeg naar 30 jaar in 2019. Verwacht wordt dat deze vrouwen de komende jaren alsnog aan kinderen zullen beginnen en dat het aantal geboorten weer gaat stijgen.

Helft import uit armste landen is kleding

Nederland importeerde in 2020 voor 2,9 miljard euro goederen uit de 46 minst ontwikkelde landen. Dat is 4 procent minder dan in 2019. De helft hiervan bestaat uit kleding, die voornamelijk uit Bangladesh komt. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers van de internationale goederenhandel.

De Verenigde Naties stellen elke drie jaar een groep van minst ontwikkelde landen (Least Developed Countries) samen. De criteria zijn het bruto binnenlands product, economische kwetsbaarheid en onderwijs- en gezondheidsindicatoren. Van de wereldbevolking woont 13,6 procent in een van deze 46 landen, vooral in Afrika (33 landen, 700 miljoen inwoners) en Azië (9 landen, 340 miljoen inwoners). In Oceanië (3 landen) en Amerika (1 land) wonen 15 miljoen mensen in een arm land.

Minder import in 2020
In 2020 importeerde Nederland voor 2,9 miljard euro uit de minst ontwikkelde landen; dat is 4 procent minder dan in 2019. Het ging om 1,9 miljard euro aan goederen uit Azië (65 procent) en voor 1,0 miljard euro uit Afrika (34 procent). Azië levert vooral kleding en Afrika grondstoffen. Het aandeel van de minst ontwikkelde landen samen in de Nederlandse goederenimport in 2020 was 0,7 procent. Dit is vrijwel evenveel als de invoer uit Oostenrijk, onze 30e importpartner.

Bangladesh belangrijkste importland
Bangladesh is van de arme landen met afstand de belangrijkste goederenleverancier met een importwaarde van 1 281 miljoen euro in 2020 (waarvan 1 075 miljoen euro kleding). Dat is 47 procent meer dan in 2015. Ten opzichte van 2019 daalde de import uit Bangladesh met 154 miljoen euro (11 procent). Deze afname kan verklaard worden doordat de vraag naar kleding tijdens de coronapandemie in 2020 sterk is teruggelopen.

De import uit Cambodja verdubbelde ruimschoots in de afgelopen vijf jaar, maar bleef 13 procent achter bij 2019. Cambodja levert vooral kleding, schoeisel en tassen. Uit Angola importeerde Nederland in 2020 vooral olie.

Kleding belangrijkste importproduct
Van alle goederen die Nederland importeert uit de armste landen is kleding verreweg het belangrijkst. De Nederlandse importstroom van kleding uit de minst ontwikkelde landen was in 2020 1 453 miljoen euro. Hiervan komt bijna drie kwart rechtstreeks uit Bangladesh. De overige kleding komt voornamelijk uit Cambodja en Myanmar. De import van schoeisel, vrijwel uitsluitend uit Bangladesh en Cambodja, was met 180 miljoen euro vrijwel even groot als in 2019. Ruwe aardolie komt nagenoeg geheel uit Angola. Ethiopië is van de minst ontwikkelde landen met een aandeel van bijna drie kwart met afstand de belangrijkste leverancier van snijbloemen. Aluminium wordt uitsluitend geleverd door Mozambique.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #285
preview
The Elder Scrolls Online: Blackwood
special
Vijf gametips voor de maand april
special
Random Pics van de Dag #284
special
Random Pics van de Dag #283
special
Random Pics van de Dag #282
©FOK.nl e.a.