Huizenmarkt: Geen sprake van COVID-19 dip, huizenprijzen opnieuw gestegen

Ondanks de COVID-19- crisis blijven de Nederlandse huizenprijzen stijgen. Bestaande koopwoningen waren in november 8,9 procent duurder dan in november 2019. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok in 2020 weer aan. In november lag de prijsindex bestaande koopwoningen op het hoogste niveau ooit. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

In juni 2013 bereikte de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De index lag in november op het hoogste niveau ooit en vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen bijna 55 procent hoger.

Meer transacties bestaande koopwoningen in november
Het Kadaster maakte bekend dat het in november 18.449 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 1 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste elf maanden van dit jaar zijn 209.303 woningen gewisseld van eigenaar, bijna 7 procent meer dan in dezelfde periode van 2019.

De hypotheekrente is nog altijd erg laag, waardoor potentiële kopers flink tegen elkaar op waardoor met name starters erg veel moeite hebben om een huis naar  hun budget te vinden. Gemiddeld werden huizen voor 344.000 euro verkocht. Dat is iets minder dan in oktober, toen de gemiddelde verkoopprijs van een huis net boven de 350.000 euro lag. Er werden in november zo'n 18.449 huizen en appartementen verkocht, volgens het Kadaster.

Op de huizenmarkt is al langere tijd sprake van een grote krapte. Het totaal aantal huizen dat te koop wordt aangeboden, is flink teruggelopen, terwijl er nog veel mensen verhuisplannen hebben of een eerste woning willen kopen. Kenners geven al langer aan dat er veel eerder meer huizen bijgebouwd hadden moeten worden. Tot nu toe is er van een COVID-19-dip op de woningmarkt geen sprake. Dat in tegenstelling van wat economen hadden verwacht in verband met de de oplopende werkloosheid en een lager vertrouwen in de markt.