Belgische staatssecretaris verklapt de prijzen van COVID-19 vaccins

Jippie

Een Belgische staatssecretaris heeft per ongeluk de prijzen verklapt van de zes coronavaccins die de Europese Commissie namens de EU-landen heeft aangekocht. De prijzen zijn geheim, omdat fabrikanten bijvoorbeeld andere klanten dan moeilijk meer in rekening kunnen brengen.

Het ene vaccin is veel duurder dan het andere, blijkt nog eens uit het overzicht dat staatssecretaris Eva De Bleeker per abuis twitterde. Het middel van het Duitse BioNTech en het Amerikaanse Pfizer, dat de EU hoogstwaarschijnlijk volgende week als eerste zal goedkeuren, is met 12 euro per dosis aan de prijzige kant. Een andere koploper, Moderna, rekent zelfs 18 euro per dosis. Dat is ruim tien keer zoveel als het vaccin van AstraZeneca, dat wat langer op zich laat wachten. Meer hierover op Skipr.

Uit de Tweets is niet goed op te maken of dit de prijzen zijn die België heeft betaald voor de vaccins, dit is echter zeer aannemelijk. Van een aantal vaccins zijn er 2 doses nodig per persoon, de tijd moet nog uitwijzen na hoeveel tijd de vaccins zullen moeten worden herhaald om de bescherming tegen COVID-19 op peil te houden.