Schansspringer Granerud slaat dubbelslag richting Vierschansentournee

In het Zwitserse Engelberg hebben de schansspringers weer de generale repetitie afgewerkt voor de Vierschansentournee, die op 28 december begint in Oberstdorf. Het leverde twee spannende wedstrijden op, maar gezien het seizoen niet met een verrassende winnaar.

Zaterdag
World Cup-leider Halvor Egner Granerud sprong weer eens naar de leiding in de eerste ronde, maar de voorsprong op vooral de Pool Kamil Stoch en de Sloveen Anze Lanisek was miniem. Granerud's World Cup-concurrent Markus Eisenbichler stond op plek vier, voor landgenoot Pius Paschke en de Pool Piotr Zyla.

Zyla behield in de tweede ronde zijn positie en sprong voorbij Paschke. Eisenbichler deed vervolgens een gooi naar het podium, maar Lanisek wist hem zowaar nét voor te blijven. Stoch sprong er voorbij en legde de druk op Granerud, maar de Noor hield stand en zette zijn fenomenale seizoen voort met weer een zege.

Zondag
Dit keer was Zyla in de eerste ronde de beste, met de Japanner Yukiya Sato die hem op de voet volgde. Granerud zat er ook vlak achter en de verschillen in de hele top-10 waren erg klein: de Oostenrijker Daniel Huber, Stoch, Lanisek, Eisenbichler, de Pool Dawid Kubacki, de zeer verrassende Canadees MacKenzie Boyd-Clowes en Paschke deden allemaal nog volop mee.

In de tweede ronde was Eisenbichler vanaf plek zeven de eerste die echt de aanval op het podium opende, hij ging in elk geval Lanisek en Stoch voorbij. Huber viel fors terug, Granerud verzilverde in elk geval zijn podiumplek. Sato sprong matig en viel flink terug, Zyla haalde het ook niet en werd derde, achter Granerud en Eisenbichler.