Duitse rodelaars winnen weer alles in laatste World Cup van 2020

heywoodu

De heren en dames rodelaars hebben ook alweer hun vierde World Cup-week van de winter achter de rug. In het Duitse Winterberg werden de laatste wedstrijden van het kalenderjaar afgewerkt, met dit keer op de zondagmiddag de sprints als afsluiter.

Dubbels
De Duitsers stonden bovenaan, niet bepaald verrassend - hoewel de Oostenrijkse uitdagers wegens een grote fout kansloos waren. Tobias Wendl en Tobias Arlt waren het snelst in de eerste run, Toni Eggert en Sascha Benecken volgden op 0,072 seconden. De uitdaging kwam vanuit het oosten: de Russen Alexander Denisev/Vladislav Antonov volgden (+0,125), vlak voor de Letten Martins Bots/Roberts Plume (+0,129), de Russen Vsevolod Kashkin/Konstantin Korshunov (+0,145) en de Letse duo's Oskars Gudramovics/Peteris Kalnins (+0,149) en Andris en Juris Sics (+0,229).

Gudramovics/Kalnins kwamen in run twee achter de Sics-broers terecht, Kashkin en Korshunov crashten nota bene voor de tweede race op rij. Bots en Plume vielen ver terug en Denisev/Antonov leverden twee posities in. Eggert en Benecken doken 0,202 seconden onder de leidende Letse tijd door, maar de winst ging naar hun landgenoten: Wendl en Arlt waren vier honderdsten sneller en revancheerden zich met de winst voor hun crash van vorige week.

Vrouwen
De grand dame van het rodelen, de van zwangerschap teruggekeerde Natalie Geisenberger, noteerde in de eerste run de snelste tijd. Alleen haar Duitse landgenote Julia Taubitz (+0,075) bleef een beetje in de buurt, verder ging de strijd om de derde plek vooral tussen de Italiaanse Andrea Vötter (+0,160), de Letse Kendija Aparjode (+0,228), de derde Duitse Anna Berreiter (+0,249) en Aparjode's landgenote Eliza Tiruma (+0,258).


Tiruma verdedigde in run twee haar plek, Berreiter viel na een vroege fout fors terug. Aparjode ging bovenin ook zwaar de fout in en was verder kansloos: ze leverde acht plekken in. Vötter kon haar podiumplek niet vasthouden en kwam achter Tiruma en de Oostenrijkse Madeleine Egle terecht, Taubitz dook met een dikke kwart seconde naar de leiding. Geisenberger gaf het verrassend genoeg uit handen en werd op 0,106 seconden tweede.

Mannen
Kevin Fischnaller profiteerde er optimaal van dat de baan aan het einde van de eerste run door de neerslaande mist wat trager werd: de Italiaan noteerde de snelste tijd, voor de Duitser Felix Loch (+0,030) en de Oostenrijkers Nico Gleirscher (+0,059) en Jonas Müller (+0,091). Ook de Duitser Johannes Ludwig (+0,133), de Oostenrijker David Gleirscher (+0,174), Kevin's neef Dominik Fischnaller (+0,180), de Rus Semen Pavlichenko (+0,187) en de Let Riks Rozitis (+0,194) zaten nog binnen twee tienden van een seconde.

In run twee zakte Rozitis een plekje terug, Pavlichenko verdedigde zijn positie. Dominik Fischnaller dook anderhalve tiende onder de tijd van de Rus door, David Gleirscher leverde dan weer twee plekken in. Ludwig kwam achter Fischnaller terecht, Müller was vijf duizendsten te langzaam. Nico Gleirscher behield zijn plek wél...met vier duizendsten. Loch knalde er 0,198 seconden onderdoor, Kevin Fischnaller kon dat soort tempo niet aan: hij leverde vier plekken in en dus won Loch, voor Nico Gleirscher - zijn eerste podiumplek ooit - en Dominik Fischnaller.

Sprints
Eggert en Benecken namen revanche voor hun verlies op zaterdag: het duo won met 0,053 seconden voorsprong op Thomas Steu en Lorenz Koller, de Oostenrijkse toppers die zaterdag de fout in waren gegaan. Wendl en Arlt bleven Denisev en Antonov enkele duizendsten voor en pakten op 0,109 seconden de derde plek.

Bij de vrouwen ging de winst bijzonder overtuigend naar Taubitz, die zo haar dubbelslag completeerde. Ook nu klopte ze Geisenberger en wel met maar liefst 0,174 seconden, een enorm verschil. Eitberger maakte het Duitse podium compleet door op 0,189 de derde plek te pakken.

Max Langenhan stond verrassend lang bovenaan...en werd ook niet meer geklopt. De jonge Duitser pakte zo zijn allereerste World Cup-zege, voor de Italiaanse Fischnaller-neven: Kevin werd tweede op 0,058 seconden, Dominik derde op 0,072 tellen. Het zat bizar dicht bij elkaar: Semen Pavlichenko werd vierde op 0,074 seconden, voor Loch (0,075) en Aleksandr Gorbatcevich (+0,080) - acht duizendsten scheidden plek drie en zes.