Nederlandse Jelinkova skiet naar historische prestatie

In het Oostenrijkse Lech/Zürs heeft skiester Adriana Jelinkova de beste Nederlandse prestatie ooit neergezet bij de vrouwen. De 25-jarige skiester was op de parallelslalom goed voor een tiende plek, met afstand haar beste klassering ooit en zelfs de beste ooit voor een Nederlandse vrouw: Angelika van der Kraats werd in 1985 ooit elfde op de combinatie in Bad Kleinkirchheim, waar wel slechts zestien deelneemsters aan de start stonden.

In de kwalificaties maakte Jelinkova al indruk met de veertiende stek in het veld van 68 deelneemsters, terwijl de beste zestien door mochten naar de knockoutfase. Daar stuitte ze dan wel gelijk op Petra Vlhova, de Slowaakse leidster in de World Cup en dé specialiste op de technische disciplines.

Jelinkova stuntte in de eerste run, die ze met 0,16 seconden pakte, maar in de tweede run kwam Vlhova in de laatste meters nét langszij: 0,04 seconden. Het leverde de Nederlandse uiteindelijk wel de tiende plek op, als op twee na beste van de verliezers in de eerste ronde.

Vlhova won in de kwartfinales eveneens met 0,04 seconden, dit keer van de Italiaanse Federica Brignone, waarna ze in de halve finales zelfs met slechts 0,01 seconden afrekende met de Zweedse Sara Hector. De andere finaliste was een behoorlijk verrassende naam: de Amerikaanse Paula Moltzan.

Moltzan begon met winst op de ook al verrassende Poolse Maryna Gasienica-Daniel, die de beste Poolse prestatie sinds de jaren tachtig neerzette. Moltzan stuntte vervolgens met winst op de Italiaanse Marta Bassino en nog meer met haar overtuigende zege op de Zwitserse Lara Gut-Behrami.

De strijd om het brons werd gewonnen door Gut-Behrami, die net wat beter was dan Hector. In de finale gaf Moltzan in run één 0,21 seconden toe op Vlhova, waarna ze in run twee op weg was naar een stunt...tot ze kort voor de finish onderuit ging. Vlhova pakte zo alsnog de winst, waardoor een verrassende dag afgesloten werd met een verwachtte winnares.

De beslissende run