Leadklimmers strijden om EK-goud, zilver voor BelgiŽ

Op het Europees kampioenschap sportklimmen in Moskou zijn ook de finales in het leadklimmen vergeven. Daar moet een hoge muur beklommen worden, waarvoor men zes minuten de tijd heeft. In tegenstelling tot in het boulderen is er hier maar één kans: als je valt ben je klaar en telt het punt tot waar je gekomen bent.

Vrouwen
Het was een spannende strijd tussen twee dames, zo bleek uiteindelijk. De Russische Viktoriia Meshkova en de Tsjechische Eliska Adamovska kwamen beiden tot de voorlaatste greep en waagden de sprong naar de top, die ze met één hand aanraakten. Ze hielden hem echter niet vast en de score was voor beide gelijk, maar Meshkova had een ruime halve minuut minder nodig en pakte zo het goud, net als in het boulderen.

Brons was er achter Adamovska voor de Britse Molly Thompson-Smith, die de Duitse Hannah Meul op één grep versloeg: Meul probeerde de 31e greep te halen, maar hield deze niet vast, Thompson-Smith haalde die greep wél.

Mannen
De winst ging overtuigend naar de Zwitser Sascha Lehmann, een van de weinige ervaren World Cup-atleten in het deelnemersveld. Hij deed een poging om de top te halen, maar gleed daarbij net weg. Toch was hij de enige die überhaupt zo ver wist te komen, de Belg Nicolas Collin kwam drie grepen minder ver en pakte zilver.

Het brons ging naar thuisfavoriet Dmitrii Fakirianov, die één greep onder die van Collin eindigde. Dat deed de Israëliër Nimrod Marcus ook, maar die had een ruime minuut langer nodig en werd zo vierde. Er leek nog enige discussie mogelijk, want Fakirianov leek even op een schroef gestaan te hebben - dat mag niet, alleen de grepen mogen gebruikt worden. Dat had verder geen gevolgen en vermoedelijk stond hij er dus ook net níet op.

Het EK gaat vrijdag verder met de kwalificaties voor de combinedwedstrijden, die in het weekeinde gehouden worden en waar naast EK-goud één olympisch startbewijs te verdienen valt.

De leadfinales