Sarina Wiegman ziet oefenduel met VS als olympische test

Sarina Wiegman is blij dat het Nederlands elftal na de EK-kwalificatiereeks zonder tegenstand vrijdag eindelijk weer tegen een topland spelen. Nederland treft in het Breda wereldkampioen Verenigde Staten, die verbeterpunten kan blootleggen richting de Olympische Spelen komende zomer in Tokio.

"Het is een prachtig affiche, maar vooral een mooie uitdaging", aldus Wiegman donderdag bij de persconferentie de dag voor de wedstrijd. "Na deze wedstrijd weten we meteen waar we staan en wat nodig is om op de Spelen top te zijn."  Tegen Kosovo, Slovenië, Turkije en Estland kwam de ploeg in negen duels 42 keer tot scoren en kreeg slechts drie doelpunten tegen. "In de EK-kwalificatie ging het voor elk duel bijna alleen maar over aanvallen", vertelt Wiegman. "Nu zullen we verdedigend ook vol aan de bak moeten. De VS heeft de beste ploeg ter wereld en wij beginnen morgen ook met de sterkst mogelijke opstelling."

Het oefenduel met de VS is een herhaling van de WK-finale in juli 2019 in Lyon. Oranje had weinig in te brengen tegen de VS en verloor de finale met 2-0. Revanchegevoelens zegt Wiegman nu niet te hebben. "Maar we willen het wel veel beter doen dan in de finale. We moeten meer initiatief tonen aan de bal en langer aan de bal blijven. Het positiespel moet van een hoger niveau zijn, daar word je ook toe gedwongen door de VS. En dan kun je een resultaat halen, al is vooraf moeilijk te zeggen wat een goed resultaat is tegen zo'n sterk land."

Wiegman vindt het ook lastig om in te schatten hoe sterk de VS nu is in vergelijking met de WK-finale. Door de coronacrisis speelde de Amerikaanse ploeg sinds half maart geen interlands meer. "Een aantal speelsters is op clubniveau actief in Engeland en speelt daar wel volle bak competitie, maar we hebben niet echt zicht op wat de speelsters in de VS precies hebben gedaan. Maar goed, we komen er vrijdag snel genoeg achter hoe goed dit team is. Het wordt een mooie test."

Nederland tegen de VS begint vrijdagavond om 18.45 uur in het Rat Verlegh Stadion. Oranje moet het doen zonder de geblesseerde Vivianne Miedema.