Roglic wint bergrit naar Alto de Moncalvillo en maakt tijd goed op Carapaz

Primoz Roglic heeft de achtste rit in de Ronde van Spanje gewonnen. In een fantastisch duel met rodetruidrager Richard Carapaz won de Sloveen van Jumbo-Visma de bergrit naar Alto de Moncalvillo. Carapaz verloor dertien seconden op Roglic, maar blijft wel leider in de Vuelta.

Vandaag was de er een rit voor de klassementsrijders met aankomst op de Alto de Moncalvillo. Vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van zeven: Rémi Cavagna, Rui Costa, Stan de Wulf, Robert Stannard, Benjamin Dyball, Julien Simon en Angel Madrazo. In totaal kreeg de kopgroep een voorsprong van vijf minuten, maar nadat Movistar zich op kop had gezet daalde de voorsprong van de kopgroep snel en aan de voet van de slotklim werden de laatste koplopers van de kopgroep ingehaald, waarna het aan de klassementsrenners was op de lastige slotklim.

Ook op de slotklim bepaalde lang Movistar het tempo, maar Enric Mas kon het op slotklim niet waarmaken. De Spaanse kopman van Movistar moest passen toen Hugh Carthy versnelde. In eerste instantie kreeg de renner van EF Cycling Sepp Kuss mee als waakhond voor Primoz Roglic. Richard Carapaz reed het gat naar het tweetal dicht met Roglic in het wiel. Kuss probeerde het daarna alleen maar nu reageerde Carapaz direct, met nog steeds Roglic in het wiel.

Carthy, Dan Martin en Aleksandr Vlasov moesten bij die versnelling passen, maar konden niet veel later de aansluiting weer vinden met Carapaz en Roglic. Op anderhalve kilometer van de finish zag Vlasov zijn kans nadat het even stilviel in de kopgroep. De Rus van Astana nam een kleine voorsprong, waarna Roglic in een ruk naar Vlasov reed. Carapaz moest een gaatje laten op Roglic, maar zou toch op het achterwiel van de Sloveen geraken. Carapaz nam zelfs even over van Roglic, maar bij een nieuwe versnelling moest de klassementsleider toch passen bij de renner van Jumbo-Visma, die naar zijn tweede ritzege reed deze Vuelta. Carapaz kwam dertien seconden later over de finish.

Carapaz blijft in het klassement wel leider. De Ecuadoriaan heeft nu nog een voorsprong van dertien seconden in het klassement. Martin volgt op 28 seconden van Carapaz. Donderdag staat er eindelijk weer een sprintersrit op het programma in de Vuelta.