NASCAR: Kersverse vader boekt verrassende zege en wint pistolen

We keren nog even terug naar het weekeinde en wel naar de Texas Motor Speedway, want daar werd zondagavond weer geracet in de NASCAR Cup Series. Het werd een aanvankelijk niet al te boeiende, maar later toch zeker wel spannende race, met een echte Texaanse prijs voor de winnaar: twee pistolen.

Met polesitter Aric Almirola en Ryan Blaney op de eerste rij werd het groen gezwaaid in de Lone Star State, met op rij twee Busch Brothers Kyle en Kurt. Daar veranderde richting de geplande competition caution weinig aan, hoewel Blaney iets terugviel.

Bij de eerste serie pitstops kwam Martin Truex Jr, die inmiddels helemaal voorin reed, bijna dik in de problemen: zijn brandstof was op en hij haalde de pitstraat nog maar net. De verder weinig spectaculaire eerste stage werd gewonnen door de terug naar voren gekomen Blaney.

Kyle Busch pakte bij de herstart de leiding, voor Blaney, Denny Hamlin, Joey Logano, Erik Jones, Chase Elliott, Clint Bowyer en broer Kurt Busch. Een tikje van Jimmie Johnson tegen de muur zorgde al snel voor een nieuwe caution, waarna Blaney rap de leiding weer terug in handen pakte.

De tweede stage zorgde ook bepaald niet voor een reeks noemenswaardige zaken, dus we houden het kort: Blaney pakte zijn tweede stagewinst, ruim voor Logano en Hamlin. De herstart volgde en daar viel een rondje later wél wat over te melden: Blaney maakte voorop een klein foutje en zakte wat terug.

Doordat Blaney iets terugzakte, moest Logano achter hem ook inhouden, waarna een harmonica-effect voor een crash zorgde. Kyle Busch werd aangetikt door Aric Almirola en tikte Truex vrij hard de muur in, waarna ook Cole Custer - onlangs als rookie nog goed voor een zege - en Chris Buescher forse schade opliepen.

Crash!

Na een vrij lange onderbreking konden we dan weer door, met Keselowski, Hamlin, Blaney en Elliott voorop, waarbij Blaney al snel wéér de leiding pakte. De volgende caution werd veroorzaakt door de wat achterin rijdende rookie John Hunter Nemechek, die de controle kwijtraakte en spinde.

Bij de volgende herstart hadden Blaney en Hamlin opnieuw de kop, maar het duurde niet lang: Ty Dillon ging de muur in, caution. Met nog altijd Blaney en Hamlin voorop werd het groen weer gezwaaid en met minder dan vijftig ronden te gaan kwamen de eerste toppers - waaronder de dominante Blaney - binnen voor hun laatste reguliere pitstop.

Hamlin haalde alleen brandstof en geen banden, waardoor hij voorbij Blaney schoof, terwijl de rest veel langer wachtte met hun stop, hopend op een caution. Die hoop werd uitbetaald: Quin Houff kwam in beeld en dat is nooit om goede redenen het geval - hij was de muur in geklapt en dus kwam er de door Blaney en Hamlin gevreesde caution.

Houff in de problemen

Met de door de pitstoptiming naar voren gekomen rookie Tyler Reddick op kop konden we verder, Austin Dillon nam de leiding over en Logano en Kyle Busch volgden, met Harvick, Bubba Wallace en Kurt Busch daar weer achter. Daar werd flink geknokt, maar de volgende caution kwam uit het middenveld: Hamlin en Alex Bowman gingen de rondte in.

Nadat de boel was opgeruimd en met tien ronden te gaan werd het groen weer gezwaaid met nog altijd Dillon en Reddick vooop, voor Logano, Kyle Busch, Harvick en Keselowski en de ooit zo dominante Blaney net buiten de top-10. Busch leek de grote bedreiging voor de voorste twee, maar Logano kwam er al snel weer onderdoor en voorbij.

Wéér reden we niet naar de finish, want wéér zorgde Hamlin voor een caution, dit keer door de grasmaaiercapaciteiten van zijn Toyota uit te testen. De herstart had weer hetzelfde principe: Dillon en Reddick voorop, Logano en Kyle Busch erachter en dit keer nog maar twee ronden te gaan.

Dillon kende weer een dijk van een herstart en de kersverse vader ging er met de winst vandoor, terwijl zijn jonge teamgenoot Reddick met de tweede plek het beste resultaat uit zijn nog korte, maar al indrukwekkende debuutseizoen bij mocht schrijven.

De slotfase