F2-coureur Shwartzman eert vader met winst in heerlijke race

Op het natte Oostenrijkse circuit in Spielberg is het tweede weekeinde van het Formule 2-seizoen van start gegaan. De hoofdrace van zaterdag werd door omstandigheden wat ingekort, maar uiteindelijk kregen we een behoorlijk vermakelijke race voorgeschoteld.

Door de uitgelopen F1-kwalificatie en vervolgens nog een dik uur uitstel vertrok de race behoorlijk wat later, maar met de verrassende polesitter Yuki Tsunoda op kop en Zhou Guanyu er achteraan konden we na een paar ronden achter de safety car beginnen op een nog altijd natte Red Bull Ring.

Tsunoda behield zijn leiding, Zhou en Callum Ilott sloten aan, terwijl Jack Aitken zich langs Luca Ghiotto werkte. Christian Lundgaard was ook lekker onderweg: de Deen vertrok als achtste en reed al snel op de vijfde plek, voor Ghiotto. Na een kleine tien ronden opende F3-kampioen Robert Shwartzman met succes de aanval op Ghiotto.

Aitken werd vervolgens te grazen genomen door Lundgaard én Shwartzman, waarop de Brit samen met Ghiotto het pitstopbal opende. Felipe Drugovich, de Braziliaan die vorige week nog de sprintrace won, kwam kort daarop in de problemen: zijn remschijven werden gloeiend heet, ook als hij niet aan het remmen was, en het vervangen van de banden leverde al wat vurig spektakel op.

Lundgaard was de volgende topper die zijn stop maakte, wat niet helemaal soepel ging en hem terug bracht achter Aitken. Zhou en Shwartzman kwamen vanaf plek twee en vier binnen, Ilott volgde een ronde later en werd niet kort daarop gepakt door een fraaie actie van Shwartzman, terwijl Lundgaard weer voorbij Aitken reed.

Tsunoda kwam ondertussen maar niet binnen: de Japanner kon zijn boordradio niet horen en zag het pitbord aanvankelijk ook niet, waardoor hij flink wat tijd verloor. Uiteindelijk kwam hij toch zijn nieuwe banden halen, maar dat ging ook al niet soepel en hij viel terug achter Zhou en Shwartzman. Die duelleerden ook weer en de Rus verschalkte de Chinees met nóg een mooie move.

Met zeven ronden te gaan kwam Tsunoda toch weer op dreef, waardoor Zhou eraan moest geloven. Even leek hij Shwartzman ook te gaan pakken, maar de Rus hield stand en pakte een emotionele eerste F2-zege: in april verloor hij zijn vader op 52-jarige leeftijd aan COVID-19. Tsunoda eindigde als tweede, Zhou hield een slotoffensief van Mick Schumacher nog succesvol van zich af.