FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 juni 2020

Real Madrid blijft in het spoor van Barcelona na makkelijke overwinning tegen Eibar

Real Madrid heeft zondagavond een makkelijke overwinning geboekt tegen Eibar. In het Alfredo Di Stéfano-stadion op het trainingscentrum won de 'Koninklijke' met 3-1 en verkleinde zo de achterstand op koploper FC Barcelona weer tot twee punten.

Real Madrid begon uitstekend aan de thuiswedstrijd tegen het Baskische Eibar. Na vier minuten zette Toni Kroos de 1-0 op het scorebord. Na een halfuur zorgde Sergio Ramos op aangeven van Eden Hazard voor de 2-0 en voor rust maakte Marcelo nog de 3-0 waarmee de wedstrijd ook gespeeld leek.

Na rust nam Real Madrid wat gas terug en wist Eibar zowaar nog wat terug te doen. Pedro Bigas maakte, met nog een half uur te spelen, de 3-1, maar verder kwam de ploeg niet uit het Baskenland.

Eerder op de dag nam Athletic Club het op tegen Atlético Madrid. In Bilbao moesten beide ploegen genoegen met een gelijkspel. Athletic Club kwam via Iker Muniain op voorsprong, maar lang kon de club uit het Baskenland dat niet volhouden, want twee minuten later was het alweer gelijk via Diego Costa.

In de tweede helft was er weinig te genieten in het prachtige station van Athletic Club, waardoor beide ploegen tevreden moesten zijn met één punt. Door het ene punt kwam Atlético naast Real Sociedad en Getafe op de gedeelde vierde plaats. Sociedad komt zondagavond nog in actie tegen Osasuna.

Verstappen door bug kansloos in 24 uur van Le Mans

De echte 24 uur van Le Mans zou dit weekeinde verreden worden, maar dat ging uiteraard niet door - die race is verplaatst naar september. Een virtuele editie werd wel georganiseerd, met een startlijst om u tegen te zeggen: van Max Verstappen tot Fernando Alonso en van Felipe Massa tot Rubens Barrichello.

Verstappen reed weer voor Team Redline, samen met F1-collega Lando Norris en simracers Atze Kerkhof en Greger Huttu. Het ging uitstekend en na middernacht reed Verstappen zelfs aan de leiding, tot dat ineens niet meer het geval was: een bug in rFactor 2, het voor de race gebruikte simulatiespel, gooide roet in het eten.

Verstappen reed aan de leiding en werd ineens hard geraakt door Rafaele Marciello, die op plek twee reed. Daar kon de Italiaan weinig aan doen: Verstappen reed duidelijk een stukje voor hem, maar van het ene op het andere moment had hij de Nederlander ineens op zijn bumper, doordat het spel de auto van Verstappen schijnbaar een paar meter naar achteren gooide.

Het zorgde voor forse schade en na nog een incident - de computer nam de besturing over en de coureurs konden de server niet meer op - uiteindelijk een ogenschijnlijke uitvalbeurt voor de Team Redline #20 van Verstappen en co, hoewel ze na een rode vlag in de ochtend - de servers kenden problemen en de race moest gepauzeerd worden - met grote achterstand alsnog weer in konden stappen om de race uiteindelijk nog wel uit te rijden.

Verstappen was logischerwijze niet gelukkig nadat Marciello hem - buiten de schuld van beide coureurs om - het grind in reed

De race werd gewonnen door de #1 van Rebellion, met de Zwitser Louis Deletraz, Marciello en de Poolse simracers Nikodem Wisniewski en Kuba Brzezinski. Zij reden vrijwel de hele tweede helft van de race aan kop, eigenlijk alleen rond de pitstops afgewisseld door hun teamgenoten in de #13. Die werden nog wel gepakt door de #4 van ByKolles, met onder meer Tom Dillmann en Esteban Guerrieri, die op achttien seconden van de #1 als tweede eindigden.

Duel tussen Schalke 04 en Bayer Leverkusen eindigt in een gelijkspel

In de 31e speelronde van de Duitse Bundesliga is het duel tussen Schalke 04 en Bayer Leverkusen in een 1-1 gelijkspel geëindigd. Eerder op de dag won FC Augsburg uit bij FSV Mainz 05 met 0-1.

Vlak na rust maakte Leverkusen-verdediger Edmond Tabsoba hands in het eigen strafschopgebied. Aanvoerder Daniel Caligiuri benutte vervolgens de strafschop. Tien minuten voor tijd kwam Leverkusen op gelijke hoogte via een eigen doelpunt van Juan Miranda.

Ondanks het gelijke spel stijgt de ploeg van trainer Peter Bosz naar de vierde plaats, Schalke staat op plaats negen.

Judoka Ilona Lucassen (23) overleden

De Nederlandse Judoka Ilona Lucassen is overleden, zo meldt de Nederlandse Judobond (JBN) op zijn site. Lucassen is slechts 23 jaar geworden.

Lucassen, die deel uitmaakte van de nationale selectie, behaalde haar grootste succes twee jaar geleden bij de Grand Prix in Den Haag. Ze won daar brons door Marhinde Verkerk te verslaan. Met een schouderworp gooide Lucassen, destijds de nummer 78 van de wereld, Verkerk (vijfde) op haar rug. "Ik snap het zelf ook eigenlijk niet," zo verklaarde ze na afloop.

In datzelfde jaar maakte Lucassen ook deel uit van het team dat zilver won op de EK gemengde teams in het Russische Jekaterinenburg.

Gordon kotst al twee dagen

Onze nationale knuffelbeer, de immer sympathieke zanger Gordon Heukeroth, kan de steun van FOK!'kers even goed gebruiken. Via Instagram laat Gordon namelijk weten al dagen kotsmisselijk te zijn.

"Ik lig al twee dagen kotsend op bed", zo laat hij via het sociale mediaplatform weten. Tevens laat hij enigszins overbodig de benodigde emmer zien. Donderdag heeft de inmiddels 51-jarige hunk een maagballon ingeslikt, maar dat bevalt voor geen meter en de hik speelt hem parten.

"...omdat dat ding eruit wil", zo denkt Gordon, die de ballon heeft laten plaatsen om, vanwege zijn diabetes, sneller af te vallen dan het volgen van een dieet. "Het gaat gelukkig nu iets beter, maar als ik dit had geweten", klaagt hij. 

Van zijn Instagrammatties krijgt hij in ieder geval voldoende steun. "Lieve schat: t is kut: t hele afval gedoe!", aldus Marretje67. Kleintjegrootje leeft ook mee. "Succes en wees verzichtig", klinkt het compassievol. Nikki.van.vliet.9 heeft een toptip en vindt dat Gordon de site van de 'Weight Watchers' eens moet bezoeken: "Zo makkelijk en eten wat je wilt misschien weet je dat al maar zoniet je bent een topper en kan dit !"

Zo komen we bij de FOK!'kers. Welke wens hebben jullie voor Gordon?!!

Wateroverlast door lokale hoosbuien

De onweersbuien veroorzaken vandaag regionaal wateroverlast. De zwaarste buien bevinden zich momenteel in Drenthe, Overijssel en Gelderland. In de Achterhoek viel lokaal al 87 mm neerslag. Ter vergelijking: dit is twee keer een normale juni-maandsom. Eerder vandaag was al sprake van wateroverlast in Weert (Limburg) en nabij Amsterdam.

De onweersbuien verplaatsen zich zeer langzaam en kunnen daardoor lokaal zeer veel regen achterlaten. Ook werden al ruim 2500 bliksemontladingen geregistreerd vandaag.

Meddo, Achterhoek
In Meddo viel tot dusver 87 mm regen. Ook in het nabijgelegen Winterswijk viel al ruim 36 mm neerslag.

In Amsterdam, nabij knooppunt Holendrecht, viel eerder vandaag 39 mm regen.

COVID-19: 143 nieuwe besmettingen en 2 doden, totaal 48.783 en 6059

Tot en met 14 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 48.783 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 143 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.828 (+6) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 2 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6059 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19 patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Getuigen gezocht na schietincident Alkmaar

De politie is op zoek naar getuigen na een incident dat plaatsvond aan de Stikkelwaard in Alkmaar. Zondagochtend rond 01:00 uur werd op deze locatie een auto beschoten. Hierbij raakte een 22-jarige man uit Alkmaar gewond.

Rond 01:00 uur kwam een melding binnen van een mogelijk schietincident aan de Stikkelwaard. De melder had harde knallen gehoord, waarna een voertuig met hoge snelheid zou zijn weggereden. De politie is direct een onderzoek gestart en vond het slachtoffer van het incident op de Winkelwaard. De 22-jarige man was beschoten in zijn auto en daarna met het voertuig weggevlucht. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis en is buiten levensgevaar. Agenten hebben gezocht in de omgeving naar de mogelijke dader, maar deze is niet meer aangetroffen.

De recherche doet onderzoek naar dit schietincident en is op zoek naar getuigen. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

'Dronken Pool met ijzeren ketting werd zelf mishandeld'

De politie heeft zaterdag omstreeks 18.00 uur op het Pater van den Elsenplein in Tilburg een 34-jarige Poolse man aangehouden omdat hij daar met een ijzeren ketting rondliep. Volgens een melder zou hij daarmee voorbijgangers hebben geslagen. Er heeft zich echter geen enkel slachtoffer bij de politie gemeld.

De politie kreeg een melding dat op de Stoeterijstraat een man voorbijgangers met een ketting zou slaan. De agenten zagen dat de bedoelde man inmiddels op het Pater van den Elsenplein stond. Ze zagen dat hij een ijzeren ketting in zijn linkerhand hield. Hij keek verdwaasd uit zijn ogen, bovendien had hij bloed aan zijn handen. De dienders riepen tegen hem in het Nederlands en in het Engels dat hij die ketting moest laten vallen. Ze zagen dat hij daar uiteindelijk aan voldeed.

De agenten sommeerden hem vervolgens om op zijn buik te gaan liggen. Hij deed dat echter niet. Vanwege zijn onvoorspelbaarheid werd er pepperspray ingezet om hem onder controle te krijgen. Uit het rechercheonderzoek is niet gebleken dat de verdachte daadwerkelijk iemand met de ketting geslagen heeft. Hij verklaart zelf dat hij onder invloed van alcohol was en dat hij door iemand was mishandeld. Daarom was hij overstuur.

'Een archeoloog op zoek naar sporen van de holocaust'

Dinsdagavond om 19:30 geeft archeoloog Ivar Schute een online lezing over zijn jarenlange onderzoek naar de holocaust. Hij onderzocht barakken, massagraven en gaskamers in verschillende concentratie en vernietigingskampen, met als ontknoping het blootleggen van de fundamenten van de gaskamers in vernietigingskamp Sobibor in 2014. 

Schute deed onder meer onderzoek in Kamp Amersfoort, Vught, Westerbork, Bergen-Belsen, Treblinka, Sobibor en in tal van kleinere kampen. Hij liep tijdens zijn onderzoek tegen een hoop vragen aan: "Mag een archeoloog zomaar opgravingen doen in een vernietigingskamp? Is dat wetenschap of forensisch onderzoek? Wat moeten we doen met de graven, kelders en funderingen die worden blootgelegd? Aan wie behoren de vondsten die archeologen doen? Hoe ga je om met Holocaustontkenners?"  

Hij bracht een boek uit over zijn onderzoek naar de holocaust 'In de schaduw van een nachtvlinder'.  Daarin geeft Schute antwoord op die vragen aan de hand van een archeologische tocht die vanuit Nederland tot in de eenzame bossen in Oost-Polen voert. Hij laat zien dat archeologen met een andere blik naar de holocaust kijkt: archeologisch onderzoek in een dergelijke context is eerder verbonden met een proces van gedenken dan het leveren van wetenschappelijke bewijzen.

Dinsdagavond kunnen mensen de lezing van Ivar Schute volgen via Zoom. Daar kunnen ook vragen gesteld worden. De lezing is ook te volgen op de website en de Facebookpagina van CIDI. 

 Kamp Amersfoort  (Foto: FOK!)
Kamp Amersfoort (Foto: FOK!)

Politie zoekt getuigen van dodelijk ongeval A12

Een 20-jarige automobilist uit Nootdorp is zaterdag 13 juni overleden aangetroffen in zijn voertuig. De auto was te water geraakt langs de A12 bij Zoetermeer. Het Opsporing Team Verkeer (OTV) en de Verkeers Ongevallen Analysedienst (VOA) onderzoeken de precieze toedracht van dit ongeval. Het team komt graag in contact met eventuele getuigen.

De man is vermoedelijk in de nacht van vrijdag op zaterdag, 13 juni, met een auto vanaf zijn woning in Nootdorp vertrokken. Vervolgens is de automobilist op de A12, in de richting van Den Haag, ter hoogte van tankstation Knorrestein verongelukt. Hierbij kwam de man met zijn auto in de naastgelegen sloot terecht.

Zaterdagochtend, rond 11:00 uur kwam de melding bij de politie binnen van een voertuig in het water. De hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar hulp mocht helaas niet meer baten. Het slachtoffer bleek al te zijn overleden.

Om te kunnen achterhalen wat er is gebeurd, doet de politie onderzoek. Ter plaatse heeft de VOA een uitgebreid sporenonderzoek uitgevoerd. Ook is het voertuig meegenomen naar een onderzoekslocatie.

Mogelijk zijn er mensen die op of rond het tijdstip van het ongeluk op de A12 reden die het ongeval hebben zien gebeuren. De politie komt graag in contact met deze getuigen, om een goede reconstructie van de gebeurtenis te kunnen maken. Zij worden verzocht om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Fun met Funda #202 - A room with a view

Soms kost het moeie om een opmerkelijk pand te vinden op Funda, en soms krijg je ze in je schoot geworpen. Terwijl ik vanmorgen Funda aan het afstruinen was kreeg ik een DM van ToT die me op dit bijzonder fraaie appartement wees in Goes. De watertoren werd in 1912 gebouwd, sinds 2000 in gebruik als kantoorpand, en wordt nu omgebouwd naar koopappartementen, waarvan de eerste klaar is voor de verkoop. Voor slechts 495.000 euro kan dit unieke object van jou zijn. 

A room with a view  (Foto: Funda)
A room with a view (Foto: Funda)

Tilburger weigert speekseltest en bloedproef: 'ben niet zo van de spuitjes'

Een 22-jarige Tilburger heeft zichzelf afgelopen nacht flink in problemen gebracht. De automobilist reed in een auto die rook naar hennep. Hij had geen rij- of ander identiteitsbewijs bij zich en weigerde de speekseltest en bloedproef. Zijn rijbewijs wordt ingevorderd en de auto waarin hij reed is in bewaring genomen.

De Tilburger werd met zijn auto omstreeks 01:50 uur op de Magazijnstraat door de politie voor een controle aan de kant gezet. De agenten zagen dat op de bijrijdersplaats een zakje hennep lag, het voertuig rook daar ook sterk naar. De dienders kregen daardoor het vermoeden dat de bestuurder mogelijk onder invloed van drugs reed.

Hij weigerde mee te werken aan de speekseltest en aan een bloedproef. Hij had geen rij- of ander identiteitsbewijs bij zich. Hij werd aangehouden. Zijn rijbewijs wordt ingevorderd en omdat hij daar niet aan kon voldoen is de auto waarin hij reed in bewaring genomen en weggesleept. De Tilburger verklaarde de bloedafname te weigeren omdat hij niet zo van de spuitjes is.

Anonieme tip leidt naar tientallen verboden wapens

De politie heeft zaterdagmiddag na een anonieme tip een forse hoeveelheid wapens aangetroffen in een woning aan de Glaslaan in Stadskanaal. Beide bewoners, een man en vrouw van 55 jaar, werden aangehouden op verdenking van het bezit van de vele wapens.

In de woning trof de politie tientallen strafbare wapens aan. Onder meer werden revolvers, jachtgeweren, kogelgeweren, hagelgeweren, een kruisboog, diverse soorten munitie en een oefengranaat in het pand gevonden. Vanochtend wordt de zoeking in de woning voorgezet. Alle wapens zijn in beslag genomen.

Beide verdachten zitten vast. Zij worden vandaag gehoord over de aangetroffen wapens. Het onderzoek is nog in volle gang.

FOK! Wat eten we vandaag? #Hamburger

Elke woensdag en zondag bereiden users in ons subforum Culinesse à  gogo volgens een van tevoren bedacht thema een maaltijd. De algemene spelregels zijn simpel: op de bewuste dag maak je je gerecht en post je in de loop van de dag/avond een foto van je (mis)baksel in het thema-topic van die dag. Aanvullende voorwaarden worden per thema in het thematopic geplaatst. 

Vandaag staat er een broodje hamburger op de kaart!  Wikipedia: "Een hamburger is een schijf gebakken of gegrild vlees (meestal rundergehakt). Vaak wordt 'hamburger' ook als synoniem gebruikt voor een broodje dat met deze schijf vlees belegd is. Vaak worden hier sla, tomaat, ui, spek, ei, augurken en kaas aan toegevoegd met sauzen als mosterd, mayonaise, ketchup of chilisaus. Verder kent dit gerecht verschillende nationale en regionale varianten." Voor de opdracht van Kook mee met Cul vandaag zijn echter ook vega of visburgers toegestaan  

Ik ben gisteren al begonnen met het maken van de broodjes, zodat mocht dat mislukken, ik vandaag nog afbakspul in huis kon halen. Gelukkig lijken ze goed gelukt te zijn; of dat daadwerkelijk zo is zal ik vanmiddag moeten proeven  

Nieuwsgierig geworden naar de thema's die al geweest zijn of nog komen gaan? Hier vind je het overlegtopic. En natuurlijk de ham(burger)vraag van vandaag: wat is jouw favoriete hamburger? (en kom nou niet aan met een McDrek

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

14 juni: Wereld Bloeddonordag

Vandaag is het Wereld Bloeddonordag. Op deze dag zet Sanquin in heel Nederland bloed- en plasmadonors in het zonnetje, want zij redden met hun belangeloze donaties tienduizenden levens per jaar.

Je staat er misschien niet bij stil, maar één op de vier mensen in Nederland heeft ooit een bloedproduct nodig. Zij kunnen dit krijgen dankzij de ongeveer 350.000 donors die meerdere keren per jaar naar de bloedbank komen en met hun bloed of plasma het leven van andere mensen redden of beter maken.

Levensreddende donaties
Wereld Bloeddonordag is een internationale dag, ingesteld door de Wereld Gezondheidsorganisatie, ter ere van bloed- en plasmadonors. In Nederland is Sanquin de organisatie die samen met donors zorgt voor de inzameling van voldoende en veilig bloed en plasma. Bloed wordt bijvoorbeeld toegediend aan mensen die veel bloed verloren hebben, aan patiënten die moeten aansterken tijdens een chemobehandeling of aan patiënten met bloedziekten zoals stollings- of afweerstoornissen.

Van plasma worden geneesmiddelen gemaakt. Zo wordt er op dit moment gewerkt aan de ontwikkeling van een plasmageneesmiddel tegen COVID19, met behulp van plasma van donors met antistoffen.

Daphne Thijssen, directeur van de Bloedbank en lid van de raad van bestuur van Sanquin: “Wij vinden het ontzettend bijzonder dat zoveel mensen in Nederland bereid zijn om tijd te investeren en belangeloos bloed en plasma af te staan. Zeker ook in deze tijd van corona hebben we gemerkt dat we op onze donors kunnen bouwen. Zij blijven gewoon komen, én er hebben zich bovendien veel nieuwe donors aangemeld. Het is ook vreselijk belangrijk dat zij dat doen, want bloed en plasma komen nou eenmaal niet uit de fabriek. Zonder donors zijn de patiënten nergens!”

Partners van Sanquin doen mee
Dit jaar besteden verschillende partners van Sanquin aandacht aan WBDD, door zich aan te sluiten bij het bedanken van donors. Het gaat dan om organisaties en bedrijven die in hun werk ook baat hebben bij bloeddonoren, zoals KWF, kanker.nl, Matchis, de Brandwondenstichting, Abott, IPSO, NFK.

Sanquin stuurt een bedankmail aan de donors, en heeft een ‘posterzine’ gemaakt dat via de bloedbank verspreid wordt. Ook op social media wordt aandacht besteed aan Wereld Bloeddonordag. Sanquin maakt daarbij gebruik van een tekening van Dick Bruna, die de beroemde schrijver en illustrator al in 1974 speciaal voor de Bloedbank maakte. Thijssen: “Die tekening heeft nog niets aan kracht ingeboet. De missie van Sanquin is Samen met de donor voor een beter leven van de patiënt. Veel mensen danken hun leven of de kwaliteit van hun leven aan donors. Die mag je dan best een keer in het zonnetje zetten.”

Afbeelding: Sanquin
Afbeelding: Sanquin

Napoli met recordgoal van Mertens naar finale Coppa Italia

Napoli heeft zich voor de finale van het Italiaanse bekertoernooi geplaatst. Napoli had de eerste wedstrijd met 0-1 gewonnen in Milaan gewonnen van Inter en in het tweede duel kwam Internazionale niet verder dan 1-1, waardoor Napoli in de finale staat tegen Juventus.

Internazionale, met Stefan de Vrij in de basis, begon sterk aan de wedstrijd. Na drie minuten kwam Inter al op voorsprong via Chrstian Eriksen. De oud-Ajacied nam een hoekschop die door niemand werd aangeraakt.

Internazionale had de controle over de wedstrijd maar vlak voor rust kwam Napoli toch langszij. Dries Mertens maakte op aangeven van Lorenzo Insigne de 1-1, waarmee hij zijn 122ste doelpunt in dienst van Napoli scoorde. De kleine Belg mag zich nu topscorer aller tijden noemen van Napoli, met 122 doelpunten.

Internazionale probeerde het in de tweede helft nog wel maar steeds stuitte de aanvallers van Inter op een uitstekende doelman Ospina, die de finale tegen Juventus wel moet missen vanwege een gele kaart die hij kreeg vanwege tijdrekken.

Politie onderzoekt gewapende woningoverval in Rotterdam

De politie onderzoekt een overval op een woning aan de Oostervantstraat in Rotterdam en is daarbij op zoek naar getuigen. Zaterdagavond 13 juni omstreeks 20.20 uur drongen twee mannen de woning binnen en bedreigden de 64-jarige bewoner met een wapen.

Zij wisten van het slachtoffer enkele persoonlijke eigendommen mee te nemen en waren daarna snel verdwenen. Ondanks een zoekactie waarbij de politiehelikopter vanuit de lucht meekeek, konden de agenten de twee daders niet meer vinden.

Van de daders is een beperkt signalement beschikbaar. Het gaat om twee mannen van circa 40-45 jaar oud en ongeveer 1.75 meter lang. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

'Ik ga op reis en ik neem mee ... '

Politieagenten namen zaterdag geen enkel risico toen zij een melding kregen van een gewapende man in de metro in Rotterdam. Zij traden direct op en hielden een 50-jarige man aan. In zijn tas troffen agenten een balletjespistool aan.

Omstreeks 18:0 uur kreeg de politie een melding van een reiziger in de metro. De melder zag wen man met een vuurwapen zitten. Agenten namen geen enkel risico en doorzochten nabij halte Beurs de metro. Toen zij de man in de metro aantroffen voerden zij een Benaderingstechniek Gevaarlijke Verdachten (BTGV) uit.

De 50-jarige verdachte werd aangehouden. In zijn tas werd na onderzoek een balletjespistool aangetroffen. Na een korte onderbreking kon de metro weer verder rijden. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Politiebond: 'Agenten zijn anders dan burgers en moeten soms geweld gebruiken'

De Nederlandse Politiebond (NPB) is het niet eens met de kritiek op een nieuwe wet die in de Eerste Kamer ligt. De wet moet politiemensen beschermen als ze geweld gebruiken. Agenten worden in de toekomst niet meer automatisch als verdachte aangemerkt. Dat gebeurt nu nog wel. En dat heeft nadelen, volgens de politiebond.

Voorzitter Jan Struijs vindt dat agenten die geweld hebben gebruikt niet als burgers moeten worden bekeken. 'Je gaat als agent met een geweldsinstructie de straat op. Je moét ook geweld gebruiken als iemand bijvoorbeeld in gevaar is. En daar moet je ook op beoordeeld worden. Alleen nu moet je in de wachtrij, met alle andere burgers, bij de strafrechter wachten.'

Kritiek op wetswijzigingen
Na de gewelddadige dood van George Floyd in de Verenigde Staten en de massale anti-racisme demonstraties klinkt er kritiek op een aantal wetswijzigingen rondom geweldgebruik van Nederlandse politieagenten en de beoordeling daarvan. Een agent die zijn dienstwapen heeft gebruikt of op een andere manier geweld heeft toegepast, wordt in de nieuwe situatie niet langer meteen verdacht van een strafbaar feit.

Maximaal 3 jaar
Als een agent geweld heeft gebruikt, kan een officier van justitie dat laten onderzoeken in een zogenoemd 'feitenonderzoek'. Als die vervolgens aanleiding ziet voor een zaak, is een agent wel verdachte. Als dan blijkt dat de agent zijn geweldsinstructie (de regels waar een politieagent zich aan moet houden) heeft overschreden dan is hij strafbaar. Volgens de nieuwe wet kan een agent dan - als iemand is komen te overlijden na geweldgebruik door de politie - maximaal 3 jaar gevangenisstraf krijgen.

En dat kan rekenen op forse kritiek van mensenrechtenorganisaties als Amnesty International, maar ook van advocaten. 'Als je normaal geweld gebruikt als agent in de uitoefening van je functie ben je helemaal niet strafbaar. Dat is nu al zo en dat is in die nieuwe wet ook zo', zegt strafrechtadvocaat Richard Korver.

De raadsman staat de familie bij van Mitch Henriquez die in 2015 om het leven kwam bij zijn arrestatie in Den Haag. De agent die de nekklem bij Henriquez toepaste, werd vorige jaar in hoger beroep veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Het gerechtshof vond - in tegenstelling tot de rechtbank - dat het toegepaste geweld rechtmatig was.

'Er worden nauwelijks agenten vervolgd in Nederland, laat staan voor doodslag. En als dat wel gebeurt, komt men daar weg met belachelijk lage straffen waar u en ik nooit mee wegkomen. Dus het is in dat opzicht ook helemaal niet nodig om dit te doen', stelt Korver.

'Straffen worden beduidend lager'
De advocaat vreest dat straffen voor agenten in de toekomst beduidend lager zullen uitvallen. Áls agenten al voor de rechter moeten verschijnen. De vrees is dat geweldszaken straks niet meer door een gewone strafrechter getoetst zullen worden. 'Alleen in die nieuwe wet kun je dan vervolgd worden voor het schenden van de ambtsinstructie en dan is, bij een overlijden , de maximumstraf opeens 3 jaar. Terwijl bij een overlijden zoals het nu is geregeld, de straffen gelijk zijn aan u en ik', aldus Korver.

Struijs is het daar niet mee. 'Ik heb die vrees niet. Sterker nog: ik denk alleen dat het hier beter wordt omdat er vanuit een 'politieview' wordt gekeken. Familieleden kunnen natuurlijk altijd een Artikel 12-procedure starten (bezwaar aantekenen, red.). Dat wordt uitermate goed beoordeeld in Nederland, dus dan kan je altijd nog worden vervolgd.'

De voorzitter van van de Nederlandse Politiebond vindt niet dat de overheid zelf in eerste instantie verantwoordelijk is voor de vervolging. 'Dat is niet logisch, omdat het een politieagent betreft. Daarnaast kan het ook door een officier van justitie worden gedaan. Dat die zegt: ja, maar dit is een té zware zaak, die laat ik via een andere route lopen, die gaat naar de meervoudige strafkamer.'

Struijs denkt dat de wet wellicht enige vertraging op kan lopen door de discussie. 'Maar ik hoop dat die vertraging komt omdat ze er nog eens goed naar gaan kijken en niet door wat er in Amerika gebeurt. Je moet het beoordelen naar de Nederlandse standaard: de-escaleren en in de verbinding problemen oplossen met de burger. Amerikaanse politiemensen worden écht anders opgeleid: gericht op escalatie, snel ingrijpen. Wij hebben hier een heel ander patroon van werken en vanuit daar moet je redeneren.'

Tweede Kamer stemde bijna unaniem voor
De wet ligt nu ter beoordeling in de Eerste Kamer. De volledige Tweede Kamer heeft - op DENK na - met de wijzigingen ingestemd. Na de kritiek van verschillende organisaties hebben de Eerste Kamer-fracties van GroenLinks en de PvdA aanvullende vragen gesteld. Het is de bedoeling dat de wet voor de zomer wordt behandeld in de Eerste Kamer.

FOK! Wat een weer: kans op onweer

Overdag schijnt de zon geregeld. Aan de noordwest- en westkust kan de hele dag mist of lage bewolking hardnekkig blijven hangen. In de loop van de dag kunnen vooral in het noordoosten en midden weer enkele stevige regen- en onweersbuien ontstaan, waarbij er kans is op hagel en plaatselijk veel regen in korte tijd. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17°C aan de noordwestkust tot 26°C in het oosten van het land. De wind komt uit richtingen tussen west en noordwest en is zwak tot matig.

In de nacht naar maandag is er vooral in het noordoosten nog een enkele bui mogelijk. Overigens is het wisselend bewolkt. De minima liggen rond 15 °C. De wind is zwak uit een westelijke richting.

Maandag overdag zijn er perioden met zon, in het noordoosten kan nog een enkele bui ontstaan. De maxima lopen uiteen van 20°C langs de noordwestkust tot 25 in het zuiden. De wind is zwak tot matig uit westelijke richtingen. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Uitlopers buien (Foto: Interpretatie)
Uitlopers van buien boven het zuidwesten. (Foto: interpretatie. (Zonder hoofdletter. )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

De Jong helpt FC Barcelona naar ruime zege na coronapauze

FC Barcelona heeft de coronaviruspauze prima verteerd, zo bleek zaterdag. In Spanje is de competitie ook weer hervat en de koploper ging op bezoek bij Real Mallorca, met succes: 0-4.

Frenkie de Jong stond in de basis bij de bezoekers en dat betaalde zich al na iets meer dan één minuut uit. De Nederlander veroverde de bal en gaf deze af bij Jordi Alba, die Arturo Vidal van een perfecte pass voorzag: 0-1.

Martin Braithwaite stond wegens een blessure van Luis Suarez in de basis en nog voor rust zorgde de Deen voor 0-2, nadat Lionel Messi een kopbal van De Jong verlengde. Een suffe tweede helft kende nog twee aardige momenten: Alba zorgde voor 0-3, Messi tekende na de terugkeer van Suarez voor de 0-4.

Uitslagen LaLiga zaterdag
Espanyol - Alaves 2-0
Celta de Vigo - Villarreal 0-1
Leganes - Real Valladolid 1-2
Real Mallorca - FC Barcelona 0-4

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.