'Een archeoloog op zoek naar sporen van de holocaust'

Dinsdagavond om 19:30 geeft archeoloog Ivar Schute een online lezing over zijn jarenlange onderzoek naar de holocaust. Hij onderzocht barakken, massagraven en gaskamers in verschillende concentratie en vernietigingskampen, met als ontknoping het blootleggen van de fundamenten van de gaskamers in vernietigingskamp Sobibor in 2014. 

Schute deed onder meer onderzoek in Kamp Amersfoort, Vught, Westerbork, Bergen-Belsen, Treblinka, Sobibor en in tal van kleinere kampen. Hij liep tijdens zijn onderzoek tegen een hoop vragen aan: "Mag een archeoloog zomaar opgravingen doen in een vernietigingskamp? Is dat wetenschap of forensisch onderzoek? Wat moeten we doen met de graven, kelders en funderingen die worden blootgelegd? Aan wie behoren de vondsten die archeologen doen? Hoe ga je om met Holocaustontkenners?"  

Hij bracht een boek uit over zijn onderzoek naar de holocaust 'In de schaduw van een nachtvlinder'.  Daarin geeft Schute antwoord op die vragen aan de hand van een archeologische tocht die vanuit Nederland tot in de eenzame bossen in Oost-Polen voert. Hij laat zien dat archeologen met een andere blik naar de holocaust kijkt: archeologisch onderzoek in een dergelijke context is eerder verbonden met een proces van gedenken dan het leveren van wetenschappelijke bewijzen.

Dinsdagavond kunnen mensen de lezing van Ivar Schute volgen via Zoom. Daar kunnen ook vragen gesteld worden. De lezing is ook te volgen op de website en de Facebookpagina van CIDI. 

 Kamp Amersfoort  (Foto: FOK!)
Kamp Amersfoort (Foto: FOK!)