FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 24 mei 2020

Formule E-coureur naait de boel met simracer: §10.000 boete

Ook in de Formule E is men al enige tijd bezig met online races in deze COVID-19-tijden. Zaterdag stond de vijfde race op het programma op het virtuele Berlijnse vliegveld Tempelhof, maar dat liep voor Daniel Abt wat anders dan gedacht.

Abt kwam tot nu toe nog niet echt verder dan de middenmoot, maar in Berlijn ging hij als een trein. Hij startte als tweede en vocht een hevig duel om de leiding uit met de Belg Stoffel Vandoorne. Uiteindelijk profiteerde Oliver Rowland daar dan weer van en de Brit ging er met de winst vandoor, voor Vandoorne en Abt.

In de interviews met de podiumklanten bleef Abt vervolgens afwezig: zijn camera stond uit. Vandoorne vroeg zich hardop af of het Abt wel was geweest die achter het stuur zat, net als Formule E-kampioen Jean-Eric Vergne even later. "Misschien moet ik ook gewoon de beste simracer inhuren", aldus Vergne, die er virtueel zelf nog niet enorm veel van bakt.

De presentatoren, waaronder Indy 500-winnaar Dario Franchitti, lieten weten een onderzoek in te stellen en zo geschiedde. Aan de hand van de IP-adressen kwam men erachter dat het onmogelijk Abt was geweest die de race reed, en dat gaf hij dan ook maar toe: professioneel simracer Lorenz Hörzing had de hele race voor zijn rekening genomen.

Abt werd uit de uitslag gehaald en kreeg een boete van tienduizend euro, die hij gelukkig wel mag betalen aan een goed doel. Hörzing werd uit de uitslag van de Race Challenge gehaald, het kampioenschap met simracers in het 'voorprogramma' van de Formule E Race at Home-races. Sterker nog, Hörzing is uit het hele kampioenschap geknikkerd en mag de volgende races slechts toekijken.

Robin Frijns en Nyck de Vries deden ook mee, maar kwamen er wat de topposities betreft niet echt aan te pas.

Actrice Alyssa Milano promoot gebreid gezichtsmasker

Actrice en liberaal activiste Alyssa Milano was maar wat trots op een foto van haar met een gezichtsmasker op. Uiteraard moest deze foto op Twitter gedeeld worden en riep ze gelijk iedereen op hetzelfde te doen.

De #MeToo-activiste kreeg echter de wind van voren, nadat bleek dat ze een gebreid masker ophad, vol met gaten. Een geïrriteerde Milano beantwoordde de terechte kritiek op haar maskerkeuze met een gepikeerd "Klootzakken, mijn masker heeft verdomme een koolstoffilter. Dus ja, hij mag gebreid zijn, maar totaal veilig."

Blijkbaar is het nog niet in haar knappe liberale hoofdje opgekomen dat ook een koolstoffilter bijna geen bescherming vormt tegen virussen aangezien dit slechts tien procent van virussen tegenhoudt. Creatieve Twitteraars kwamen direct met de hoognodige alternatieven op de proppen. Geniet even mee:

Roglic kent zijn programma richting Tour de France

Primo¸ Roglič heeft zijn programma in aanloop richting de Tour de France bekendgemaakt. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma heeft tegenover RTV Slovenija dat zijn eerste koers de Tour de l’Ain zal zijn en later ook het Critérium du Dauphiné zal rijden. Verder staan ook nog twee hoogtestages op het programma.

Primoz Roglic zal zijn eerste wedstrijdkilometers van dit jaar rijden in Tour de l’Ain, die wordt verreden van 7 tot en met 9 augustus op de planning staat. Paar dagen later staat de winnaar van de Ronde van Spanje aan de start van het Critérium du Dauphiné

Roglic wil voor de Tour nog 2 hoogtestages inlassen. "Ik wil in juli op hoogtestage, rij begin augustus de Ronde van de Ain en daarna de Dauphiné. Voor de Tour wacht normaal gezien nog een hoogtestage."

Stilte bij herdenking Margraten spreekt luid

“Deze Amerikaanse mannen en vrouwen vergeten wij nooit. De stilte die zij achterlieten, spreekt luid. Zij betaalden de hoogste prijs, voor hun land én onze vrijheid.” Dat zei minister Ank Bijleveld-Schouten vandaag op de Amerikaanse begraafplaats Margraten in Zuid-Limburg. Daar worden jaarlijks de Amerikaanse militairen herdacht die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden bij de bevrijding van Europa.

Bijleveld: “Wij zijn het aan hen, onszelf en onze toekomstige generaties verplicht om als partners onze vrije democratische rechtsstaten te blijven beschermen. Want de oorlog en het gemis van deze helden zitten nu, 75 jaar later, nog steeds in ons.” Met deze laatste woorden refereerde Bijleveld aan een citaat van Koning Willem-Alexander uitgesproken op 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking. Ook nu woonde de koning de plechtigheid bij.

Dankbaarheid
De minister noemde Margraten een eervolle plek en sprak over dankbaarheid voor de onmisbare Amerikaanse inzet bij de bevrijding en steun bij de wederopbouw. “Die oprechte dankbaarheid komt al 75 jaar lang tot uiting in Margraten”, zei ze.

Vanwege de coronacrisis was er geen publiek bij deze Memorial Day. Wel waren er enkele hoogwaardigheidsbekleders, buiten minister Bijleveld namens de regering. Zo vertegenwoordigde de Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer de krijgsmacht. Verder waren onder anderen de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra bij het eerbetoon en de hoogste NAVO-commandant in Europa generaal Tod Wolters.

Eregroet F-16's
Traditiegetrouw brachten F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht een eregroet. De 4 toestellen vlogen een zogenoemde missing-man formatie boven de begraafplaats. Daarbij verlaat 1 van hen de groep als symbool voor de gevallenen.

Margraten is de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Het merendeel van de Amerikaanse militairen sneuvelden tijdens de bevrijding van het zuidoosten van Nederland en de opmars door Duitsland. Margraten is de rustplaats van 8.301 Amerikaanse militairen. 1.722 personen staan op de Muren der Vermisten.

Archieffoto Defensie : Missing Man formatie
Archieffoto Defensie : Missing Man formatie

Opnieuw ruime zege voor RB Leipzig tegen FSV Mainz 05

RB Leipzig heeft zondagmiddag een zeer makkelijke overwinning geboekt op FSV Mainz 05: 0-5. Bij de ploeg van trainer Julian Nagelsmann was Timo Werner goed voor drie doelpunten en bracht zijn seizoenstotaal alweer op 24.

Mainz startte met de Nederlanders Jeffrey Bruma, Jeremiah St. Juste en Jean-Paul Boëtius in de basis, maar de nummer vijftien in de Bundesliga keek na een goede twintig minuten al tegen een 0-2 achterstand aan. Na tien minuten maakte Timo Werner uit een lage voorzet de 0-1 en in de 23ste minuut kopte Yussuf Poulsen, die zijn 250ste wedstrijd speelde voor Leipzig, 0-2 binnen. Tien minuten voor de rust liep Leipzig uit naar 0-3 voorsprong dankzij Marcel Sabitzer.

In de tweede helft liep Leipzig nog uit naar een 0-5 overwinning dankzij nog twee goals van Werner en dat was goed voor zijn derde hattrick van het seizoen. In de eerste wedstrijd tegen Mainz (8-0) was de Duitse spits ook al goed voor een hattrick. Dankzij de overwinning van RB Leipzig klom de ploeg naar de derde plaats in de Bundesliga. De ploeg van Julian Nagelsmann heeft een achterstand van zeven punten op Bayern München.

In de laatste wedstrijd van 27 speelronde in de Bundesliga heeft Fortuna Düsseldorf op de valreep naast zijn tweede Bundesliga-zege van 2020 gegrepen. De laagvlieger gaf in de slotfase een 0-2 voorsprong uit handen en moest de punten delen met 1.FC Köln. In blessuretijd maakte Köln de 2-2.

Lockdown in VS zorgt voor record aantal zelfmoorden

Artsen in Noord-Californië maken zich zorgen over de duur van de lockdown in onder andere de 'Golden State'. Diverse artsen melden meer doden door zelfmoord dan door COVID-19, de ziekte veroorzaakt door een infectie met het coronavirus.

"De cijfers zijn ongeëvenaard", aldus Dr. Michael deBoisblanc van John Muir Medical Center in Californië. DeBoisblanc sprak met nieuwszender ABC over de piek in zelfmoordcijfers gedurend de pandemie. "We zien jaarcijfers aan zelfmoorden in de laatste vier weken", gaat hij verder.

Angstwekkende cijfers
DeBoisblanc ziet de verplichte lockdown in Californië het liefst snel opgeheven worden. "Persoonlijk denk ik dat het tijd is. We gingen de lockdown in om de curve met besmettingen af te laten vlakken en de ziekenhuizen niet te laten overstromen met patiënten. We hebben voldoende medische voorzieningen om alle COVID-patiënten te verzorgen."

Kacey Hansen, verpleegkundige op de eerste hulp in hetzelfde ziekenhuis, is ook bezorgd over het uitblijven van verlichting. "Wat ik de laatste periode heb gezien heb ik nog nooit meegemaakt. Ik heb nog nooit zoveel opzettelijk letsel gezien." De zelfmoordtelefoon kreeg 300 procent meer telefoontjes van mensen die het niet meer zagen zitten.

Californië ging begin maart op slot en bijna vanaf het begin van de lockdown ging het aantal zelfmoorden omhoog. De lockdown zorgde voor vele ontslagen of faillissementen. In sommige gebieden leidde dit tot meer zelfmoorden dan COVID-slachtoffers.

Trump helpt
In mei werd een rapport gepubliceerd waarbij berekend werd dat zeker 75.000 doden zouden vallen als gevolg van de lockdown; angst voor verlies van banen, alcoholisme en verhoogd drugsgebruik. Eerder deze week stuurden zeshonderd artsen een brandbrief naar president Trump om de lockdown te verlichten.

Inmiddels heeft Trump uitgesproken dat de kerken weer open mogen. "Sommige gouverneurs vinden slijterijen en abortusklinieken van vitaal belang, maar ze zijn daarbij kerken en andere gebedsruimten vergeten. Dat klopt niet. Hierbij verklaar ik gebedsruimten ook van vitaal belang."

Trump heeft de gouverneurs een week de tijd gegeven om dit door te voeren. "Zoniet, dan doe ik het zelf. We hebben in Amerika meer gebed nodig, niet minder", zo geeft Trump het belang van samenzijn uit. In de Verenigde Staten is de kerk, moskee of synagoge vaak onmisbaar in het hebben van sociale contacten en het delen van lief en leed.

Bejaarde man (85) bestolen tijdens het pinnen

De politie heeft in het opsporingsprogramma Bureau 020 bewakingsbeelden vrijgegeven van een drietal mannen die ervan verdacht worden een 85-jarige man te hebben misleid tijdens het pinnen halverwege februari. Terwijl slachtoffer geld opneemt trekt een van de mannen aan zijn jas waardoor de ander zijn pinpas kan pakken. Daarna worden grote bedragen van zijn rekening gehaald.

Het slachtoffer komt op zaterdag 15 februari tegen vijf uur aanfietsen bij de geldautomaat aan het Gerard Douplein in Amsterdam-Zuid. Op het moment dat hij bij de automaat gaat staan verzamelen drie mannen zich om hem heen, ze staan achter zijn rug naar elkaar te seinen.

"Ze gaan zeer geraffineerd te werk. Het slachtoffer toetst zijn pincode in. Een van de mannen kijkt waarschijnlijk over zijn schouder mee naar de code. Het slachtoffer kiest een bedrag en dan is het de beurt aan de andere verdachte", zegt Marijke Stor van de Politie Amsterdam.

Op de beelden is te zien hoe een van de mannen het slachtoffer afleidt door aan zijn jas te trekken. De bejaarde man draait zich even weg van de automaat waardoor de andere verdachte de mogelijkheid krijgt om de pinpas uit de automaat te pakken. Die stopt de verdachte even weg in zijn portemonnee.

Als de bejaarde man zich weer tot de automaat wendt hangt het door hem gekozen bedrag in de uitgifte klep. Hij pakt de briefjes en stopt ze samen met het bonnetje in zijn portemonnee. In verband met privacy kan het slachtoffer niet herkenbaar in beeld gebracht worden, maar op de beelden is te zien dat de man nog een beetje vragend bij de automaat blijft hangen. "Had ik mijn pinpas nou wel terug gekregen?" Zie je hem denken.

"Het is een zeer laffe daad van deze drie om een man op leeftijd zo te misleiden. Als het slachtoffer een dag later aan zijn zoon laat weten dat hij zijn bankpas kwijt is, blokkeert hij meteen de rekening. Er zijn dan al meerdere malen grote bedragen gepind", vertelt Stor.

Als het slachtoffer wegloopt bij de automaat neemt de man die de betaalpas van het slachtoffer uit de automaat pakte, meteen een groot bedrag op met de zojuist gestolen pas. Geld opnemen doen ze nog een paar keer die dag en een dag later op zondag 16 februari.

Signalementen
Een van de verdachten is onherkenbaar in beeld gebracht. "Op de beelden niet te zien dat hij strafbare handelingen pleegt", zegt Stor. Van de andere twee heeft de politie een signalement opgemaakt.

De man die het slachtoffer afleidt heeft een licht getinte huidskleur, een normaal postuur, droeg die dag een gewatteerde jas, had een sjaal om en een donkere muts op zijn hoofd.

De verdachte die het slachtoffer aan zijn jas trekt heeft ook een licht getinte huidskleur, een normaal postuur en wordt tussen de 30 en 40 jaar oud geschat.

Inbrekers verraden hennepkwekerij

De politie hield zondagmiddag 24 mei een 20-jarige man uit Amsterdam en een 32-jarige man uit Utrecht aan voor poging tot inbraak, dan wel vernieling van een woning aan de Jan Vermeerlaan in Roosendaal. In de woning waar zij probeerden binnen te komen, bleek een niet actieve hennepkwekerij aanwezig te zijn. Naar de bewoner van de woning wordt gezocht. Politie vraagt hem zich te komen melden.

Rond het middaguur werd gemeld dat mogelijk twee mannen probeerden in te breken bij een woning aan de Jan Vermeerlaan. Toen agenten ter plaatse waren zagen zij inderdaad dat er gepoogd was de entree van de woning te forceren. In de directe omgeving werden twee mannen gevonden die voldeden aan het signalement van de twee mogelijke inbrekers. Politiemensen hielden het tweetal staande en tijdens het fouilleren werd er bij een van de twee ook gereedschap gevonden dat vaak wordt gebruikt door inbrekers. Het tweetal, een 20-jarige man uit Amsterdam en een 32-jarige man uit Utrecht, is aangehouden en overgebracht naar het cellencomplex.

Omdat er gepoogd was in te breken, belden de agenten een reparateur om de braakschade bij de deur van de woning te herstellen. Tijdens het repareren van de deur viel de deur open en keken de agenten die naast de reparateur stonden opeens naar een reeds geoogste hennepkwekerij. De woning stond vol met bakken gevuld met potgrond, vermoedelijk gaat het om meer dan 200 hennepplanten.

12-jarigen opgepakt voor meerdere geweldsincidenten

De twee jongens die zaterdag in Middelburg werden gezocht voor het stelen van een rugzak met daarin een spiegelreflexcamera en (spotting)telescoop zijn door de politie gevonden. De twee 12-jarige jongens worden ervan verdacht meerdere geweldsincidenten die dag te hebben gepleegd.

De politie ontving gisterenmiddag een melding dat een jongen zou zijn bestolen van zijn rugzak met daarin een spiegelreflex camera en telelens. Volgens de melder zouden twee jongens iets voor 14:00 uur het fietsende slachtoffer op de Walcherseweg hebben overmeesterd en dwongen hem daar zijn spullen af te staan. Direct toen het duo de rugzak met inhoud in bezit had, gingen ze er op hun fiets vandoor. Het geschrokken slachtoffer bleef verbouwereerd achter en belde voor hulp. Korte tijd later werd er een burgernetactie gestart waarbij werd gevraagd uit te kijken naar de twee jongens.

Milkshake en friet
Terwijl de burgernetactie liep, verschillende eenheden in de omgeving op zoek waren naar de twee mogelijke daders en agenten buurtonderzoek hielden, werd een nieuwe beroving gemeld. Twee jongens waren, in de omgeving van waar de eerdere beroving had plaatsgevonden, beroofd van hun frietjes en milkshake. Hierop hebben de agenten direct de wijk doorzocht. Na een korte zoektocht werd een van de twee 12-jarige jongens gevonden. Dankzij dit onderzoek zijn de agenten ook achter de verblijfplaats van de tweede verdachte gekomen. 

Korte tijd nadat de twee jongens waren opgespoord meldde zich opnieuw een slachtoffer bij de politie. De omschrijving van het duo deed deze persoon erg denken aan wat er eerder op de dag was voorgevallen. De twee zouden nog een jongen, in de omgeving van waar de beroving van de rugzak had plaatsgevonden, hebben overmeesterd. Ditmaal slaagde de poging echter niet en ze vertrokken dan ook zonder buit. 

Beide verdachten worden door de recherche gehoord. Het tweetal wordt onder meer verdacht van het plegen van beroving met geweld en poging beroving. Het onderzoek loopt.

Camera en spotting telescoop 
Uit onderzoek is gebleken dat het duo de gestolen rugzak met inhoud heeft gedumpt in de omgeving van het station in Middelburg. De rugzak is, dankzij een alerte burger, terecht. Helaas ontbreekt de inhoud. De politie is dan ook nog op zoek naar de zwarte spiegelreflexcamera met telelens en de (spotting)telescoop. De spiegelreflexcamera kan worden herkend aan de zonnekap die vastgemaakt zit met ductape.

Tevens staan er op de camera verschillende foto’s van de bijzondere Steppearend die het slachtoffer eerdere deze week had vastgelegd op beeld. De spotting telescoop betreft een groene single lens telescoop. Vindt u nou deze spullen? Dan de politie graag met u in contact om het weer terug te geven aan de rechtmatige eigenaar. Contact opnemen met de politie kan via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via WhatsApp. 

De telescoop (Afbeelding: Politie)
De telescoop (Afbeelding: Politie)

Schalke 04 in eigen huis met flinke cijfers verslagen door FC Augsburg

Schalke 04 heeft ook zijn tweede wedstrijd sinds de coronabreak met grote cijfers verloren. Een week na de afstraffing bij Borussia Dortmund ging de club uit Gelsenkirchen in eigen huis flink onderuit tegen FC Augsburg. Het werd 0-3

Bij de hervatting van de Bundesliga ging Schalke met 4-0 onderuit bij aartsrivaal Dortmund, maar een week later gaf de ploeg van trainer David Wagner ook niet thuis tegen Augsburg. Na zes minuten kwamen de bezoekers op voorsprong via Eduard Löwen. Waar iedereen leek te verwachten dat Philipp Max de vrije trap zou nemen, schoot Löwen de bal schitterend binnen.

Dat was een welkome opsteker voor Augsburg, waar Jeffrey Gouweleeuw de hele wedstrijd op de bank zat. Met slechts zes punten voorsprong op nummer zeventien Werder Bremen, strijdt Augsburg tegen degradatie. In maart werd Heiko Herrlich aangesteld als nieuwe trainer, maar die moest zijn debuut vorige week uitstellen omdat hij de quarantaine-regels had overtreden die de Duitse profliga (DFL) had opgesteld. Tegen Schalke zat hij voor het eerst op de bank. 

Rabbi Matondo kreeg namens Schalke wel een kleine mogelijkheid op de gelijkmaker, maar uiteindelijk bleven de bezoekers redelijk eenvoudig op de been. Een kwartier voor tijd verdubbelde Noah Joel Sarenren Bazee de voorsprong na dramatisch verdedigen bij de thuisclub na een lange bal. De manier waarop die treffer viel was tekenend voor de malaise bij Schalke. In de extra speeltijd werd het zelfs nog 0-3 na opnieuw defensief geklungel bij Schalke. Sergio Cordova profiteerde daar dankbaar van.

Daardoor zal de druk op trainer Wagner toenemen. Want waar de start van Schalke 04 dit seizoen veelbelovend was, halverwege het seizoen bezette het de vijfde plaats met slechts zeven punten achterstand op de koploper, zijn Die Königsblauen nu in een soort vrije val terechtgekomen. Van de laatste twaalf duels in de Bundesliga werd er slechts één gewonnen.

Verdachte vlucht op blote voeten na schietpartij

Bij een schietincident in de Karel Doormanstraat in Rijen is een bewoner zwaar gewond geraakt. Na het schietincident zijn meerdere mannen gevlucht. Later die nacht werd er één verdachte aangehouden.

Zaterdag rond 20.40 uur kwamen er meerdere telefoontjes binnen bij het Operationeel Centrum, dat er een schietincident had plaatsgevonden in de Karel Doormanstraat. Een gewonde man zou in de straat liggen. Politie en ambulance spoedden zich naar de straat. Personeel van de ambulance ontfermde zich over de gewonde man en brachten hem naar een ziekenhuis. De politie kon kort met het slachtoffer praten. Hij kon aangeven dat twee mannen die hij kent, verantwoordelijk zijn voor zijn verwondingen.

Zoektocht
De politie startte een zoekactie in de omgeving. Eén van de verdachten was gevlucht op blote voeten omdat zijn schoeisel was achter gebleven op de plaats van het delict. Ook zou er een auto weggereden zijn. De zoekactie met (speur)honden, arrestatieteam en helikopter leverde geen verdachten op. Later in de nacht werd in Rijen het voertuig gecontroleerd dat op de plaats delict was gezien ten tijde van het incident. De twee inzittenden werden meegenomen naar het bureau. Eén van hen, een 32-jarige man uit Oosterhout, werd later aan het bureau aangehouden verdacht van betrokkenheid bij het schietincident.

Onderzoek
Naar de andere verdachte, van wie de identiteit bekend is, wordt nog gezocht. De politie verzoekt de verdachte zich te melden. Op de plaats van het delict heeft een groot gedeelte van de nacht een forensisch- en tactisch rechercheonderzoek plaats gevonden waarbij sporen zijn veiliggesteld en getuigen zijn gehoord.

COVID-19: 172 nieuwe besmettingen en 11 doden, totaal 45.236 en 5822

Tot en met 24 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 45.236 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 172 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.672 (+13) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 11 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5822 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

COVID-19: cijfers misdrijven en overtredingen

Sinds 16 maart heeft het Openbaar Ministerie 207 misdrijfzaken in relatie tot Covid-19 in behandeling genomen (peildatum 10 mei). Het gaat dan bijvoorbeeld over mensen die hoesten of spugen richting agenten en andere mensen met een publieke taak, waarbij ze beweren besmet te zijn met het coronavirus. Naast de misdrijven zijn er ook de overtredingen van de regionale noodverordeningen. Hiervoor zijn de afgelopen weken circa 7.400 strafbeschikkingen uitgevaardigd. Bijvoorbeeld vanwege onvoldoende afstand houden of je bevinden in een verboden gebied.

Misdrijfzaken
Vanaf het begin van de coronacrisis zijn er bij het OM 207 coronagerelateerde misdrijfzaken binnengekomen. Bij de meeste misdrijfzaken (76) zijn politieagenten slachtoffer. In 34 gevallen gaat het om andere beroepsbeoefenaren, zoals bijvoorbeeld BOA’s of medewerkers van een ziekenhuis. Ook openbaar vervoerpersoneel is slachtoffer geworden van coronagerelateerde misdrijven: het OM heeft 6 van dit soort zaken in behandeling genomen. Het gaat in de meeste gevallen om bedreiging. In sommige gevallen gaat het ook om geweld.

Voorbeelden van andere coronagerelateerde misdrijfzaken zijn geweld tegen ziekenhuispersoneel (2) en winkeldiefstal (19). Het gaat dan bijvoorbeeld om verdachten van winkeldiefstal die winkelpersoneel of agenten in het gezicht spugen of hoesten.

In de 207 misdrijfzaken zijn 164 verdachten gedagvaard. Dat wil zeggen dat ze voor de (snel)rechter moe(s)ten verschijnen. Zeven verdachten hebben een OM-strafbeschikking gekregen. Bijvoorbeeld een boete of een taakstraf. Negentien zaken zijn geseponeerd, meestal omdat er niet genoeg bewijs is. In de resterende zeventien zaken moet het OM nog een beslissing nemen.

Overtredingen
Naast de misdrijfzaken zijn er ook de overtredingen van de regionale noodverordeningen rondom corona. Die komen bij het OM binnen in de vorm van processen-verbaal (pv) die zijn opgemaakt door bijvoorbeeld politieagenten of BOA’s. Op peildatum 10 mei waren dat er circa 18.200. De pv’s worden door het OM beoordeeld, voordat er een strafbeschikking in de vorm van een geldboete wordt opgelegd. Op de peildatum waren circa 7.400 strafbeschikkingen uitgevaardigd vanwege overtreding van de noodverordeningen. Een deel van de pv’s moet nog beoordeeld worden, een ander deel is teruggestuurd naar de verbalisant voor aanvulling.

Toen de noodverordeningen pas waren ingegaan, werd ongeveer 60% van de pv’s teruggestuurd naar de verbalisant die het pv had opgemaakt, met het advies het proces-verbaal aan te vullen. Het percentage pv’s dat teruggestuurd wordt naar de verbalisant ligt inmiddels rond de 40%. Dat pv’s worden teruggestuurd, betekent niet dat ze worden afgekeurd. De pv’s die zijn teruggestuurd naar de verbalisanten kunnen, na aanvulling, opnieuw ingestuurd worden. Er kan dan alsnog een strafbeschikking opgelegd worden. Een strafbeschikking wordt alleen opgelegd nadat een pv door het OM is beoordeeld, en de schuld van de verdachte aan het betreffende feit is vastgesteld.

Er was op 11 mei 2020 70 keer verzet ingesteld tegen een strafbeschikking op grond van de noodverordening. Deze verzetschriften zullen inhoudelijk worden beoordeeld. Tenzij de officier van justitie de opgelegde strafbeschikking intrekt, zullen deze zaken aan de rechter worden voorgelegd en wordt de bestrafte opgeroepen om op een zitting te verschijnen.

Jongeren
Bij jongeren die zich na waarschuwen niet aan de noodverordening houden, wordt waar mogelijk gekozen voor een HALT-afdoening. Als de jongere akkoord gaat met een HALT-afdoening en deze met goed resultaat afrondt, komt dit in de plaats van de geldboete van 95 euro. Dit geldt alleen voor de eerste keer dat jongeren de maatregelen overtreden.

Bij de HALT-afdoening wordt nog eens heel duidelijk uitgelegd wat het nut en de noodzaak is van de noodverordening en waarom het zo belangrijk is dat de jongere zich hieraan houdt. Ook ouders worden daarbij betrokken en op hun verantwoordelijkheid gewezen. Bij de tweede geconstateerde overtreding van de noodverordening, krijgt de jongere een boete van 95 euro.

Vanaf de derde overtreding door dezelfde jongere, wordt de zaak voorgelegd aan het lokale OM-parket. Daar wordt gekeken naar een OM-beslissing op maat. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat de jongere zich voor de rechter moet verantwoorden. In de tussentijd kan hij dan bijvoorbeeld een gebiedsverbod krijgen of verplicht worden zich op gezette tijden te melden.

Boetes voor meerderjarigen bedragen 390 euro. Ook voor hen geldt dat vanaf de derde overtreding het lokale parket een OM-beslissing op maat zal maken.

'Hitler's alligator' overleden

In de voornaamste dierentuin van Moskou is mississippialligator Saturn overleden. Het formidabele beest was 84 jaar oud en overleed als gevolg van ouderdom. Saturn stond bekend als de alligator van schilder Adolf Hitler, hoewel dat slechts een mythe was.

Halverwege de jaren dertig werd de alligator geboren in de Mississippi in de VS, waarna het arme dier gevangen werd en over werd gebracht naar de dierentuin van Berlijn. In 1943 werd die dierentuin bij een bombardement bijna geheel verwoest: van de ruim zestienduizend dieren bleken er nog geen honderd te zijn die het overleefden.

Saturn werd in 1946 gevonden door Britse soldaten, die hem overhandigden aan het Russische leger. Zo kwam hij in de dierentuin van Moskou terecht, waar hij zijn hele leven door heeft gebracht. Overigens zou Hitler in Berlijn graag naar de dierentuin zijn gekomen, waar Saturn volgens de overlevering een van zijn favorieten was - zo ontstond dan ook de mythe dat het zíjn alligator was.

Saturn kende een vrij tumultueus leven, ook na de oorlog. Zo rolden tanks in 1993 na de val van de Sovjet-Unie door Moskou, waarbij hij paniekerige geluiden maakte: volgens een verzorger zou het een trauma geweest kunnen zijn na de slag om Berlijn. De Sovjets kregen in de jaren vijftig een vrouwelijke alligator van de VS cadeau, maar Shipka bleek onvruchtbaar en overleed niet veel later.

In 2005 kreeg de bijna 70-jarige Saturn een jonge bloem als nieuwe geliefde: een slechts 30-jarige alligator. In al zijn jaren ontsnapte hij meerdere malen aan de dood, ook na de oorlog. Zo viel een stuk beton in zijn verblijf, maar was hij net ergens anders naartoe gekropen. Een dronkelap gooide eens een steen naar zijn hoofd, maar verzorgers wisten hem na maanden extra zorg in leven te houden.

Tegenwoordig kreeg hij twee keer per week een maal van vissen, konijnen en ratten, tot hij zaterdag overleed.

Zanger Mory Kantť overleden als gevolg van lockdown

Mory Kanté werd in de jaren 80 wereldberoemd met zijn liedje Yéké Yéké, waar wereldwijd miljoenen expemplaren van verkocht zijn. De zanger, die al langere tijd ziek was, is vrijdag op 70-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Guinee overleden.

De zoon van Kanté, Balla Kanté, bracht het nieuws naar buiten. Volgens hem stierf Kanté aan de gevolgen van de lockdown. Door het vliegverbod kon de zanger zijn behandelingen niet meer krijgen.

Als chronisch zieke reisde hij vaak naar Frankrijk voor een behandeling. "Maar met het coronavirus was dat niet meer mogelijk”, aldus zijn zoon. "We zagen zijn toestand snel verslechteren, maar ik was toch verbaasd, omdat hij al veel slechtere periodes had meegemaakt."


Mory Kanté met Yéké Yéké (Bron: YouTube)

FOK! Wat eten we vandaag? #soesjes

Elke woensdag en zondag bereiden users in ons subforum Culinesse à  gogo volgens een van tevoren bedacht thema een maaltijd. De algemene spelregels zijn simpel: op de bewuste dag maak je je gerecht en post je in de loop van de dag/avond een foto van je (mis)baksel in het thema-topic van die dag. Aanvullende voorwaarden worden per thema in het thematopic geplaatst. 

Vandaag is het thema soezendeeg!! Nou ben ik absoluut geen zoetekauw, maar als ik een bak chocoladeroomsoesjes voor m'n neus heb, dan moet en zal hij leeg ook. Nou heeft Nick een heerlijk recept dat bijna niet kán mislukken en dus ga ik me met m'n jongste zoon aan de slagroomsoesjes wagen ... may the force be with us  

Nieuwsgierig geworden naar de thema's die al geweest zijn of nog komen gaan? Hier vind je het overlegtopic. En natuurlijk de hamvraag van vandaag: wat is jouw favoriete risottorecept?

Defensie staat stil bij ingetogen ramadan

Een groot deel van de defensiemedewerkers met islamitische geloofsovertuiging viert vandaag het einde van de ramadan met het bekende Suikerfeest. Volgens islamitisch geestelijk verzorger kolonel Ali Eddaoudi gaat het om “een bijzondere periode met sober karakter.”

Hij doelt op het feit dat de vastenmaand dit jaar zeer ingetogen verliep, vanwege het coronavirus en de beperkende maatregelen. Ook het Suikerfeest wordt niet zo uitbundig gevierd als normaal.

“We kunnen niet naar de moskee, want die is gesloten. Met je dierbaren eten na zonsondergang zit er niet in. Een grootscheeps Suikerfeest met elkaar is onmogelijk. En geen feestelijke pakketjes voor eenheden op uitzending.”

Ramadan draait om meer dan niet eten en drinken
Normaal gesproken organiseert Defensie verschillende bijeenkomsten voor de islamitische collega’s, maar ook dit verliep nu anders. “Je denkt misschien, hoe erg is dat allemaal? Maar de ramadan draait om meer dan alleen niet eten en drinken. Het sociale aspect is minstens zo belangrijk. Je ervaart de vastenmaand met je dierbaren, maar nu kan dat niet."

Om de collega’s een hart onder de riem te steken verstuurde de islamitische Geestelijke Verzorging pakketjes met slingers en ballonnen, maar ook lekkernijen en spelletjes. Door het gezamenlijk gebed op fysieke locaties ging een streep, dus spraken Eddaoudi en zijn collega’s boodschappen in die via Whatsapp werden verspreid.

Ook de defensiestaf en de (plaatsvervangend) commandanten kregen een presentje. “Waarmee we aandacht vragen voor het verhaal achter de ramadan”, voegt Eddaoudi toe. “Ook willen we de organisatie bedanken voor het vertrouwen en de tijd en ruimte die collega’s krijgen om de vastenmaand te volgen.”

Duo aangehouden voor diefstal buitenboordmotor

De polite kon zaterdagavond een 29-jarige man en een 46-jarige vrouw uit Eindhoven aanhouden voor de diefstal van een buitenboordmotor. De politie kreeg rond 18:50 uur een telefoontje van een man die meldde dat vanaf zijn boot in de Biesbosch een buitenboordmotor was gestolen.

De man reed op de A27 achter de auto aan waarin de motor zich zou bevinden. Meedere eenheden zochten naar de auto en om 19:00 kon de bewuste auto in de buurt van Raamsdonkveer aan de kant worden gezet. In de achterbak troffen zij de buitenboordmotor aan. Het tweetal werd aangehouden en op het bureau ingesloten. De buitenboordmotor is inmiddels met zijn eigenaar herenigd. 

Het is vandaag..

Iets later dan anders maar nog steeds zondag 24 mei. Nationale dag van aandacht voor sterven. Ook is het onder andere de verjaardag van Bob Dylan, hij wordt 79.

De dood is iets waar we niet graag over praten of over nadenken, zeker niet als je nog jong bent, zeg de 40 nog niet bent gepasseerd. Toch is het belangrijk om dit goed op orde te hebben, dat je wensen vast liggen en je een overlijdensverzekering hebt. Omdat het een moeilijk onderwerp is, heeft het Landelijk Expertisecentrum Sterven deze dag uitgeroepen.

Maar wat is er op zo'n dag te doen, hoe wordt deze ingevuld? Op verschillende manieren: zo kan je hospices in de palliatieve zorg bedanken voor hun werk, zelf eens stilstaan bij jouw nalatenschap, of nadenken over je eigen sterfelijkheid en hoe dat jouw leven beïnvloedt. Ik zie het wel zitten om het leven af te sluiten met een feestje. Dus Coffin Dancers, kom er maar in!Start MotoGP-seizoen waarschijnlijk in juli op Jerez

De start van het MotoGP-seizoen op het circuit van Jerez de la Frontera lijkt steeds meer aannemelijk. Zaterdag heeft de Spaanse regering groen licht gegeven voor een herstart van de Spaanse voetbalcompetitie vanaf 8 juni aanstaande. Het goedkeuren van 'La Liga' door de Spaanse autoriteiten gold als belangrijke graadmeter voor het motorsportevenement.

Een akkoord voor het WK Wegrace lijkt nu slechts een formaliteit. De seizoensopener zal dan plaatsvinden van 17 tot en met 19 juli op het circuit van Jerez, in Zuid-Spanje. Ook lag er al een overeenkomst op tafel tussen Dorna Sports, het regionaal bestuur van Andalusië en de gemeente van Jerez de la Frontera voor nog een tweede Grand Prix op het circuit, alsmede een WorldSBK-ronde. Deze zouden in de weekenden van respectievelijk 24 tot en met 26 juli en 31 juli tot en met 2 augustus verreden moeten worden. Het wachten is slechts op de bijna niet uit te blijven toestemming van de Spaanse regering.

Indien er een definitieve bevestiging komt, zullen er wel aanpassingen plaatsvinden. Zo is er geen publiek welkom, zijn er 'slechts' 1300 personeelsleden (inclusief o.a. tv-crew, maar exclusief andere media) toegestaan, wordt er uitgebreid getest op COVID-19 en is er geen hospitality.

Kalender
De rest van de seizoenskalender heeft Dorna Sports ook al uitgedacht. Als alles volgens planning van de MotoGP-rechtenhouder verloopt wordt er maar liefst zeven keer gereden in Spanje, tweemaal in Italië en Oostenrijk en één keer in Tsjechië. Spanje mag het evenement verwelkomen op het circuit van Jerez (2x), Barcelona (1x), Aragon (2x) en Ricardo Tormo (2x). Dorna hoopt de mannen in Italië te zien verschijnen in Misano, op de Red Bull Ring in Oostenrijk en in Tsjechië op Brno.

Nu is het hopen dat het kampioenschap ook op al deze circuits doorgang mag vinden. Met Jerez zijn we in elk geval al een stap dichterbij.

Slachtoffer Halsteren niet door kogel om het leven gekomen

De 27-jarige man die gisteren overleed in Halsteren nadat hij in zijn been werd geschoten door een politieagent, is niet door het vuurwapengeweld gestorven volgens het Openbaar Ministerie. Waar de man dan wel aan overleden is wordt nog onderzocht. 

De politie werd gisteren rond 08:30 uur opgeroepen. Het slachtoffer was zich namelijk, in verwarde toestand, ernstig aan het verwonden met een mes. Pogingen om de man onder controle te krijgen, onder meer met behulp van pepperspray, mislukten. 

De rijksrecherche voert onderzoek uit naar het incident, zoals gebruikelijk wanneer een agent zijn vuurwapen gebruikt en er hierdoor letsel is ontstaan. 

Politie zoekt man die kopstoot geeft in supermarkt

Vorige week zaterdag (16 mei) vond er rond 16:30 uur een mishandeling plaats bij een supermarkt aan de Van Doornestraat in Goes. Een man gaf bij de broodjesafdeling een persoon een kopstoot. De politie zoekt getuigen of mensen die weten wie de man was die de kopstoot gaf.

De persoon die vorige week zaterdag boodschappen aan doen was in de supermarkt aan de Van Doornestraat in Goes zag dat drie mannen wat geïrriteerd raakten tijdens het wachten bij de broodjesafdeling. De persoon sprak de drie mannen aan en kreeg vervolgens een kopstoot van een van de drie mannen. De man die de kopstoot gaf, verliet hierop direct de winkel.

De mishandeling is op camerabeelden vastgelegd. De verdachte staat goed herkenbaar op beeld. De politie vraagt daarom dan ook om hulp bij het herkennen van de man die de kopstoot vorige week zaterdag gaf.  Het gaat om een kalende blanke man tussen 30 à 35 jaar oud en ongeveer 195 cm lang. Hij droeg witte sportschoenen, een felrode trainingsbroek en een grijze sweater van het merk Puma. Hij sprak accentloos Nederlands. 

De man stond niet alleen bij de broodjesafdeling te wachten. Hij werd vergezeld door twee andere mannen. Omstanders hebben vernomen dat de drie direct vanuit hun werk richting de supermarkt zijn gegaan. Er bestaat dus een mogelijk dat de drie in de omgeving van Goes aan het werk waren of dat zij in de omgeving van Goes werken.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via WhatsApp. 

Succesvolle patseraanpak op de Meent in Rotterdam

Politieagenten controleerden zaterdagmiddag  tussen 13.00 en 15.30 uur het verkeer op de Meent in Rotterdam. De controle stond in het teken van de aanpak overlastgevende personenauto's- en motoren.

Bestuurders van vaak opvallende voertuigen zorgen op de Meent voor veel overlast en irritatie onder bewoners, winkeliers en passanten door agressief rijgedrag waarbij onnodig (veel) geluid wordt gemaakt.

In totaal controleerden agenten circa 90 personenauto's en 11 motoren. Bijna alle voertuigen vielen onder de zogeheten doelgroep van overlastgevende bestuurders. 

Voor de volgende feiten werden  bekeuringen geschreven:

  • 3x rijden zonder rijbewijs
  • 2x onnodig geluid veroorzaken (ontbreken DB-killer)
  • 1x onnodig gas geven
  • 1x te donkere ramen
  • 1x WAM (niet verzekerd voertuig)
  • 1x telefoon vasthouden tijdens rijden
  • 1x rijden tegen de richting (scooterrijder)
  • 1x waarschuwing te donkere ramen; folie ter plaatse verwijderd
  • 1x niet tonen rijbewijs.

Agenten kregen van veel burgers complimenten dat zij deze controle uitvoerden. De steeds weer terugkerende overlast is velen een doorn in het oog. De komende periode zal de politie deze controles blijven uitvoeren.

Patseraanpak op de Meent in Rotterdam (Afbeelding: Politie)
Patseraanpak op de Meent in Rotterdam (Afbeelding: Politie)

FOK! Wat een weer: bewolkt met kans op een bui

Het raakt geleidelijk op steeds meer plaatsen bewolkt en vooral in het noorden en midden wordt (lichte) regen of een bui verwacht. Vanavond wordt het op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 15°C in het noordelijk kustgebied tot 18°C in het zuiden. De westelijke wind is boven land matig, aan zee en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig. In de avond neemt de wind af naar zwak tot matig.

Vannacht zijn er wolkenvelden en blijft het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 12°C en de west- tot noordwestenwind is zwak tot matig.

Morgen overdag zijn er met name in de kustgebieden perioden met zon. Meer landinwaarts ontstaan er vrij veel stapelwolken. Het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 16°C in het noordelijk kustgebied tot plaatselijk 22°C in het zuiden van het land. De wind is zwak tot matig en komt uit het noordwesten. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Donkere wolken pakken zich samen boven Cuijk..  (Foto: Charged)
Donkere wolken pakken zich samen boven Cuijk.. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #17 (37 pics)
special
Random Pics van de Dag #16 (40 pics)
special
Random Pics van de Dag #15 (40 pics)
review
Saints Row: The Third Remastered
special
Nieuw te streamen in juni
special
35 Stomdronken Mensen
©FOK.nl e.a.