Bejaarde man (85) bestolen tijdens het pinnen

De politie heeft in het opsporingsprogramma Bureau 020 bewakingsbeelden vrijgegeven van een drietal mannen die ervan verdacht worden een 85-jarige man te hebben misleid tijdens het pinnen halverwege februari. Terwijl slachtoffer geld opneemt trekt een van de mannen aan zijn jas waardoor de ander zijn pinpas kan pakken. Daarna worden grote bedragen van zijn rekening gehaald.

Het slachtoffer komt op zaterdag 15 februari tegen vijf uur aanfietsen bij de geldautomaat aan het Gerard Douplein in Amsterdam-Zuid. Op het moment dat hij bij de automaat gaat staan verzamelen drie mannen zich om hem heen, ze staan achter zijn rug naar elkaar te seinen.

"Ze gaan zeer geraffineerd te werk. Het slachtoffer toetst zijn pincode in. Een van de mannen kijkt waarschijnlijk over zijn schouder mee naar de code. Het slachtoffer kiest een bedrag en dan is het de beurt aan de andere verdachte", zegt Marijke Stor van de Politie Amsterdam.

Op de beelden is te zien hoe een van de mannen het slachtoffer afleidt door aan zijn jas te trekken. De bejaarde man draait zich even weg van de automaat waardoor de andere verdachte de mogelijkheid krijgt om de pinpas uit de automaat te pakken. Die stopt de verdachte even weg in zijn portemonnee.

Als de bejaarde man zich weer tot de automaat wendt hangt het door hem gekozen bedrag in de uitgifte klep. Hij pakt de briefjes en stopt ze samen met het bonnetje in zijn portemonnee. In verband met privacy kan het slachtoffer niet herkenbaar in beeld gebracht worden, maar op de beelden is te zien dat de man nog een beetje vragend bij de automaat blijft hangen. "Had ik mijn pinpas nou wel terug gekregen?" Zie je hem denken.

"Het is een zeer laffe daad van deze drie om een man op leeftijd zo te misleiden. Als het slachtoffer een dag later aan zijn zoon laat weten dat hij zijn bankpas kwijt is, blokkeert hij meteen de rekening. Er zijn dan al meerdere malen grote bedragen gepind", vertelt Stor.

Als het slachtoffer wegloopt bij de automaat neemt de man die de betaalpas van het slachtoffer uit de automaat pakte, meteen een groot bedrag op met de zojuist gestolen pas. Geld opnemen doen ze nog een paar keer die dag en een dag later op zondag 16 februari.

Signalementen
Een van de verdachten is onherkenbaar in beeld gebracht. "Op de beelden niet te zien dat hij strafbare handelingen pleegt", zegt Stor. Van de andere twee heeft de politie een signalement opgemaakt.

De man die het slachtoffer afleidt heeft een licht getinte huidskleur, een normaal postuur, droeg die dag een gewatteerde jas, had een sjaal om en een donkere muts op zijn hoofd.

De verdachte die het slachtoffer aan zijn jas trekt heeft ook een licht getinte huidskleur, een normaal postuur en wordt tussen de 30 en 40 jaar oud geschat.