Stilte bij herdenking Margraten spreekt luid

“Deze Amerikaanse mannen en vrouwen vergeten wij nooit. De stilte die zij achterlieten, spreekt luid. Zij betaalden de hoogste prijs, voor hun land én onze vrijheid.” Dat zei minister Ank Bijleveld-Schouten vandaag op de Amerikaanse begraafplaats Margraten in Zuid-Limburg. Daar worden jaarlijks de Amerikaanse militairen herdacht die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden bij de bevrijding van Europa.

Bijleveld: “Wij zijn het aan hen, onszelf en onze toekomstige generaties verplicht om als partners onze vrije democratische rechtsstaten te blijven beschermen. Want de oorlog en het gemis van deze helden zitten nu, 75 jaar later, nog steeds in ons.” Met deze laatste woorden refereerde Bijleveld aan een citaat van Koning Willem-Alexander uitgesproken op 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking. Ook nu woonde de koning de plechtigheid bij.

Dankbaarheid
De minister noemde Margraten een eervolle plek en sprak over dankbaarheid voor de onmisbare Amerikaanse inzet bij de bevrijding en steun bij de wederopbouw. “Die oprechte dankbaarheid komt al 75 jaar lang tot uiting in Margraten”, zei ze.

Vanwege de coronacrisis was er geen publiek bij deze Memorial Day. Wel waren er enkele hoogwaardigheidsbekleders, buiten minister Bijleveld namens de regering. Zo vertegenwoordigde de Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer de krijgsmacht. Verder waren onder anderen de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra bij het eerbetoon en de hoogste NAVO-commandant in Europa generaal Tod Wolters.

Eregroet F-16's
Traditiegetrouw brachten F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht een eregroet. De 4 toestellen vlogen een zogenoemde missing-man formatie boven de begraafplaats. Daarbij verlaat 1 van hen de groep als symbool voor de gevallenen.

Margraten is de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Het merendeel van de Amerikaanse militairen sneuvelden tijdens de bevrijding van het zuidoosten van Nederland en de opmars door Duitsland. Margraten is de rustplaats van 8.301 Amerikaanse militairen. 1.722 personen staan op de Muren der Vermisten.

Archieffoto Defensie : Missing Man formatie
Archieffoto Defensie : Missing Man formatie