FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 mei 2020

'Kuyt volgt eind volgend seizoen Advocaat op als hoofdtrainer bij Feyenoord'

Feyenoord begint het seizoen 2020/2021 met Dick Advocaat. Volgens Valentijn Driessen van De Telegraaf is ook al duidelijk wie het seizoen daarop de hoofdtrainer zal zijn: Dirk Kuyt.

Driessen deed in Veronica Inside eerst een onthulling over Saïd Bakkati, die Jaap Stam achterna gaat naar FC Cincinnati. "Bakatti wordt op handen gedragen in Rotterdam, Advocaat wilde hem er ook graag bijhouden. Hij wilde zelf ook blijven, maar in zijn contract stond dat hij weg kon. Hij vroeg aan Feyenoord wat het toekomstplan was", aldus Driessen.

"Er werd hem een beeld geschetst dat hij dit seizoen kon blijven maar dat er daarna afscheid van hem genomen zou worden. Toen begon hij toch te twijfelen. Hij past niet in de toekomstige technische staf van Feyenoord", aldus Driessen, die meer informatie heeft. "Dirk Kuyt volgt Advocaat volgend jaar op."

Bakkati kwam dus niet voor in de toekomstplannen van Kuyt. De geboren Katwijker neemt Alfons Groenendijk mee als assistent, samen met Henrik Larsson. Ze komen allemaal uit de stal van spelersmakelaar Rob Jansen. John de Wolf mag wel bij Feyenoord blijven, die heeft nog een doorlopend contract.

Nieuwe poster Spike Lee-film Da 5 Bloods

Vandaag is de poster voor de dramafilm Da 5 Bloods vrijgegeven. De film met onder meer Chadwick Boseman, Delroy Lindo, Jonathan Majors en Clarke Peters is geregisseerd door niemand minder dan Spike Lee.

In het verhaal van Lee reizen vier Afro-Amerikaanse veteranen terug naar Vietnam om te zoeken naar het lijk van hun teamleider en een begraven schat. Vanaf 12 juni verschijnt de film op streamingdienst Netflix.

Da 5 Bloods

AZ wil via UEFA alsnog direct Champions League in

AZ legt zich niet neer bij de tweede plaats in de Eredivisie. Ze vinden dat ze recht hebben op de bovenste positie om zo rechtstreeks te worden toegelaten tot de Champions League. De club uit Alkmaar is een procedure gestart om de huidige situatie, waarbij Ajax tot koploper werd uitgeroepen, terug te draaien. Dit blijkt uit documenten die Quote ingezien heeft.

Volgens het zakenblad komt naar voren dat AZ bij de UEFA wil bewerkstelligen dat bij een een gelijk aantal punten het onderlinge resultaat boven het doelsaldo gaat. Ajax en AZ hebben evenveel punten (56), maar Ajax heeft acht keer meer gescoord.

AZ laat in een brief weten dat het doelsaldo geen ‘objectieve’ maatstaf is. De club meent dat het onderlinge resultaat een adequatere afspiegeling is van de krachtsverhoudingen. Het afgelopen seizoen won AZ twee keer van de Amsterdammers. De competitie kon echter niet worden afgerond vanwege de uitbraak van het corona-virus. De provinciaaltjes uit Alkmaar leken zich eerder te hebben neergelegd bij de competitieuitslag, ondanks dat er nog negen  wedstrijden te spelen waren. De club uit Alkmaar heeft op 22 mei aan de UEFA laten weten dat ze graag ziet dat zij tot virtuele kampioen wordt gekroond.

De club, die zich in deze procedure laat bijstaan door juridisch adviseur Karim Aachboun, claimt dat doelsaldo ‘variabel’ is en ruimte biedt aan een ‘subjectieve’ interpretatie, aangezien het programma van de ene club zwaarder is (geweest) dan dat van de andere en niet is afgerond. UEFA roept de KNVB op ‘objectieve criteria’ te hanteren bij een besluit en AZ meent dat het onderlinge resultaat dat is en niet het doelsaldo. In Nederland gaat altijd doelsaldo echter voor op het onderlinge resultaat. 

De club uit de Kaasstad baseert haar verzoek op een zelfde situatie uit de Franse competitie. Daar besliste de Franse voetbalbond dat OCG Nice hoger op de ranglijst thuishoort dan Stade Reims, ondanks het mindere doelsaldo (+ 5 versus + 3) van de voormalige club van Wesley Sneijder. De Franse voetbalbond kwam tot deze beslissing op basis van de onderlinge resultaten van de twee subtoppers. Nice pakte in twee duels vier punten tegen Reims. De vraag is of de UEFA zich gaat bemoeien met de nationale bonden.

De UEFA heeft schriftelijk vastgelegd dat de nationale bonden in eerste instantie zelf mogen beslissen hoe de kampioen aan te wijzen, mits de uitgangspunten ‘objectief, transparant en sportief’ zijn. De UEFA wil niet reageren en wacht totdat de KNVB ranking heeft doorgegeven aan de Europese voetbalbond. Eerder besliste de KNVB dat er dit seizoen geen officiële kampioen wordt uitgeroepen, maar dat Ajax wel als koploper kan worden beschouwd.

Jaap Paulsen, woordvoerder van de KNVB , reageert laten weten: "Wij zijn door de UEFA op de hoogte gesteld van de correspondentie tussen de advocaat van AZ en de UEFA. De Europese voetbalbond heeft AZ doorverwezen naar de KNVB." AZ-adviseur Karim Aachboun laat weten dat AZ zich nooit heeft neergelegd bij het besluit van de KNVB en altijd heeft gezegd zich te beraden over de gang van zaken.

Volgende State of Play in teken van The Last of Us Part II

Sony heeft de volgende aflevering van State of Play aangekondigd. De volgende editie staat volledig in het teken van The Last of Us Part II en toont onder andere nieuwe gameplay van de game.

De State of Play wordt aanstaande woensdag om 22:00 uur Nederlandse tijd uitgezonden. Wat er precies getoond gaat worden is niet bekend, dus pas op voor spoilers (al zal Naughty Dog zelf natuurlijk ook niet teveel prijs willen geven).

'Creepy Joe Biden'-filter voor SnapChat

Iedereen die de Amerikaanse politiek een beetje volgt kent de rare gewoonte van de mogelijke Democratische presidentskandidaat, Joe Biden. Joe ruikt namelijk graag aan haar. Niet alleen haar van vrouwen, maar ook van meisjes. Jonge meisjes.

Dat is natuurlijk niet erg, want Creepy Joe is een politicus, een Democraat ook nog eens, een Democraat die zegt dat als je als zwarte Amerikaan op Trump stemt je eigenlijk geen zwarte Amerikaan bent. Want zwarten behoren op de Democratische partij te stemmen, terwijl hij vergeet dat Barack Obama de zwarte Amerikanen enigszins heeft teleurgesteld. Joe is niet alleen politicus, hij is misschien ook wel een beetje racistisch.

Nicole Arbour, comédienne, heeft een mooi 'Creepy Joe'-filter gemaakt om mee te pronken. Op deze manier is Sleepy Joe altijd bij je om aan je haar te ruiken, of lieve woordjes in je oor te fluisteren. Hilariteit alom. Iets voor een Zoom-meeting??

Jon Stewart was er met zijn Daily Show (toen die nog leuk was) ook al snel bij

'Creepy Joe' vindt geen leeftijd te jong voor 'een ongelukje'

Kunnen 'normale' mensen dit ook zeggen...?

Luister naar de expert:

Rotterdamse hoofdagent opgepakt voor drugsbezit, corruptie en witwassen

De politie heeft vrijdag 22 mei een 30-jarige politieambtenaar aangehouden. De man was werkzaam als hoofdagent bij de eenheid Rotterdam. De agent wordt verdacht van drugsbezit, schending ambtsgeheim, ambtelijke corruptie en witwassen.

Het onderzoek is gestart nadat er bij de politie informatie beschikbaar kwam, waarbij een verdenking ontstond van lekken van informatie door een politieagent. De agent is vandaag voorgeleid en zit in ieder geval nog 14 dagen vast.

Het strafrechtelijk onderzoek wordt verricht door het bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de eenheid Rotterdam onder leiding van het Openbaar Ministerie.

Tweetal opgepakt voor vernielen voordeur hoofdbureau politie

In de nacht van zondag op maandag 25 mei heeft de politie twee mannen aangehouden voor het vernielen van de voordeur van het hoofdbureau van de politie Amsterdam op de Elandsgracht.

Rond 23.15 uur werd er aangebeld door twee mannen bij het hoofdbureau, waar op dat moment een portier aan zijn nachtdienst was begonnen. De twee mannen belden aan met de vraag of ze aangifte konden doen. Het is niet mogelijk om op bepaalde tijdstippen en zonder afspraak aangifte te doen op het hoofdbureau, daarom heeft de portier de mannen doorverwezen naar een ander politiebureau in de buurt. De mannen gaven hier geen gehoor aan en begonnen tegen de deur aan te trappen. Hierdoor is de deur uit zijn rails is gesprongen. De portier heeft direct assistentie aangevraagd bij de meldkamer, maar de twee verdachten gingen er vandoor in hun auto.

Meerdere politie-eenheden werden ingezet, maar pas enkele tijd later om 01.15 uur werd de auto opgedaan op de A10 ter hoogte van de Coentunnel. De bestuurder van het voertuig voldeed aan het gegeven stopteken en op de Jan van Galenstraat is de auto aan de kant gezet. In overleg met de hulpofficier van justitie zijn de twee inzittenden aangehouden.

Een van de verdachten heeft tijdens zijn aanhouding verzet gepleegd en is ook aangehouden voor het beledigen van een ambtenaar in functie. De verdachten zijn twee Amsterdammers van 23 en 24 jaar oud en zijn vandaag na verhoor heengezonden. Zij blijven nog wel verdachten in de zaak.

Automobilist overleden na frontale botsing met bus

Een automobilist uit Hoogvliet is vanmorgen bij een verkeersongeval op de Vondelingenweg in Rotterdam omgekomen. De man bestuurde een personenauto die rond 10.15 uur frontaal op een lege RET-bus botste.

Het slachtoffer overleed ter plaatse: een mobiel medisch team dat per traumahelikopter aankwam kon niets meer voor de automobilist betekenen. De chauffeur van de bus raakte gewond aan zijn benen en is naar het ziekenhuis vervoerd.

De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval en heeft op de plaats van de aanrijding al met getuigen gesproken. De Vondelingenweg was op de plaats van de aanrijding uren (deels) afgesloten in verband met het onderzoek naar het ongeval.

COVID-19: 209 nieuwe besmettingen en 8 doden, totaal 45.445 en 5830

Tot en met 25 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 45.445 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 209 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.680 (+8) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 8 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5830 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Langste NASCAR-race ooit door overtime in Coca-Cola 600

De Grand Prix van Monaco en de Indy 500 gingen (nog) niet door, de Coca-Cola 600 in de NASCAR Cup Series wel. Het was zoals dat dan hoort Memorial Day en daar hoort natuurlijk het nodige militaire vertoon bij. Daarna kon men op pad en het groen werd gezwaaid met veteraan Kurt Busch vanaf poleposition, voor medeveteraan en zevenvoudig kampioen Jimmie Johnson. Denny Hamlin had al pech, want met een mechanisch probleem stond hij ten tijde van de start in de pitstraat.

Na twintig ronden was het tijd voor de geplande competition caution, met Busch en Johnson nog altijd voorop en Hamlin die al acht ronden achterstand had. Johnson viel tijdens de pitstops wat terug en bij de herstart nog wat meer, Martin Truex Jr nam plek twee achter Kurt Busch in. Het duurde allemaal niet heel lang, want na zo'n vijftig ronden begon het te regenen en dus werd het geel en niet veel later het rood gezwaaid, waardoor er gewacht moest worden.

Zo'n vijf kwartier later kon er dan eindelijk weer geracet worden, met een iets andere volgorde: Alex Bowman haalde slechts twee nieuwe banden bij de pitstop en pakte de leiding, voor Truex, Chase Elliott en Kurt Busch. Aan het einde van de eerste stage opende Truex de aanval op Bowman, maar dat werd onderbroken: Clint Bowyer denderde dankzij een plots afgebroken ophanging met het nodige geweld de muur in, maar stapte gelukkig wel uit, zij het met trillende benen - daarmee was de stagewinst voor Bowman ook binnen.

Bowyer jakkert de muur in

Met Bowman en Kyle Busch voorop werd het groen weer gezwaaid, Truex, Elliott, Joey Logano en de indrukwekkende rookie Tyler Reddick volgden. Een kleine honderd ronden later was de stage zonder noemenswaardige momenten voorbij en waren we halverwege de race, met wederom stagewinst voor Bowman, dit keer ruim voor Truex, Kyle Busch en William Byron. De pitstops tijdens de caution liepen niet zo lekker voor Kyle Busch: hij reed te hard in de pitstraat en moest een extra rondje door pit road maken.

Elliott maakte een tweede pitstop en verloor dus ook veel plekken, Bowman en Truex openden de derde stage vanaf rij één. Rondom de pitstops - gehouden onder groen - nam Truex de leiding over van Bowman en er leek niks aan de hand, tot een halve spin van Matt Kenseth - kampioen van 2003 en vervanger van de wegens 'nigger' ontslagen Kyle Larson - voor een caution zorgde met 25 ronden in de voorlaatste stage te gaan. Logano kwam als een van de weinigen niet naar binnen voor verse banden, maar dat pakte goed uit: de jarige oud-kampioen hield vol en won de stage, voor Bowman, Ryan Blaney en Johnson.

Hamlin had al vóór de start een groot probleem

Door als een van de weinigen slechts twee in plaats van vier nieuwe banden te halen schoof Matt DiBennedetto door naar de leiding, Logano zakte bij de herstart flink wat terug. Truex nam zijn leidende positie snel weer in, Johnson zat er weer lekker bij en volgde op plek twee, met DiBennedetto en Bowman in zijn kielzog. Met vijftig ronden te gaan kwam Joey Gase in beeld en dat kan maar één ding betekenen: caution, Gase was gespind en de langzaam groter wordende voorsprong van Truex was weer verdwenen.

De caution en bijbehorende pitstops gooiden de boel weer een beetje om: Johnson kwam als eerste de baan op, voor Keselowski en Truex, terwijl Logano te hard reed en een drivethroughpenalty kreeg. Keselowski kende een wel érg scherpe herstart en ging aan kop, Elliott schoof ook voorbij Johnson en nam niet veel later de leiding in handen. Hij was vervolgens overtuigend op weg naar de overwinning...tot William Byron twee ronden voor het einde met een klapband spinde en voor een caution en dus overtime zorgde.

Onder meer Elliott, Truex en Kyle Busch kwamen binnen voor een paar nieuwe banden, maar Keselowski en Johnson deden dat niet en konden zo bij de herstart vooraan beginnen - de vraag was dan ook wie de juiste beslissing maakte. Dat antwoord kwam snel: Keselowski en Johnson reden zich los van de rest en in de twee ronden durende overtime was het Keselowski die de sterkste bleek en de winst pakte. Johnson werd tweede, Elliott kwam in twee ronden nog zo'n tien plekken naar voren met zijn nieuwe banden en werd derde.

Wel of niet pitten?

Dat werd overigens een tweede plek: Johnson werd na afloop wegens technische problemen teruggezet naar de laatste plek. Inclusief de caution en overtime ging de race over 405 ronden, drie ronden meer dan in 2011. Dat was met 970,4 kilometer al de langste NASCAR-race ooit en dat record is nu dus gezet op 977,4 kilometer, een kleine twaalf kilometer langer dan de race normaal gesproken is.

Moeder Mark Rutte overleden

Op 13 mei is Mieke Rutte-Dilling, de moeder van Mark Rutte overleden. Dit bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst. Zij laten zich niet uit over de conditie van het overlijden behalve dat het niet corona-gerelateerd is.

"Op woensdag 13 mei overleed onze en mijn lieve moeder Mieke Rutte-Dilling op 96-jarige leeftijd. Naast het grote verdriet en alle dierbare herinneringen overheerst bij mijn familie en mij ook een gevoel van dankbaarheid dat wij haar zo lang bij ons mochten hebben. Wij hebben inmiddels in familiekring afscheid van haar genomen en hopen dit grote gemis de komende tijd in alle rust met elkaar te kunnen verwerken." Aldus Mark Rutte.

Zij woonde in een verzorgingstehuis in Den Haag, waar eerder wel corona is uitgebroken. Ondanks het verlies van zijn moeder werkt hij hard door tegen corona. Het gemis van zijn moeder zal juist in deze tijd een groot gemis zijn. 

Moeder van Mark Rutte overleden (foto: Pixabay)
Moeder van Mark Rutte overleden (Foto: Pixabay)

CIDI: 'Amsterdam moffelt antisemitisme weg'

CIDI, het Centrum Informatie Documentatie Israël, heeft een open brief geschreven aan de gemeente Amsterdam. De stichting zegt zich ernstig zorgen te maken over hoe de stad omgaat met (het groeiende) antisemitisme. Volgens het CIDI wordt het probleem door de gemeente 'stelselmatig gebagatelliseerd en weggemoffeld.'

Het, inmiddels bekende, koosjere restaurant HaCarmel is al meerdere malen het doelwit geweest van antisemitische aanslagen. Op 19 mei zou er een spoeddebat plaatsvinden, dat op het laatste moment werd afgeblazen op voordracht van de raadsleden Nanninga, Ceder, Van Soest, Boomsma en Poot, omdat het niet belangrijk genoeg zou zijn om te behandelen tijdens de coronacrisis. Ironisch genoeg werd er op de dag dat het debat plaats zou vinden, nog 'Find Jew' op het raam van het restaurant gekalkt. 

Maar, zo besluit het CIDI haar brief: "Dit is niet alleen het probleem van één restaurant. Deze escalatie van terroristische vernielingen staat in Amsterdam, heel Nederland en de gehele Joodse wereld symbool voor het toenemende antisemitisme in de samenleving. Waarom gaat de Amsterdamse politie hier zo laks en onprofessioneel mee om? Waarom is deze golf van racistische misdaden niet belangrijk genoeg om te bespreken?"

Grote boze wolf terroriseert schapen in Heusden

De afgelopen week heeft een zwervende wolf op meerdere plaatsen schapen aangevallen en gedood in de gemeente Heusden. De Provincie Noord-Brabant is actief bezig om boeren te ondersteunen zich te beschermen tegen de aanvallen van de wolf.

Wolvenplan
De wolf is een beschermde diersoort. Dit betekent dat de provincie de taak heeft de wolf te beschermen en aan wettelijke regels is gebonden. In het Interprovinciaal Wolvenplan is beschreven hoe provincies in Nederland omgaan met de wolf. Dit plan is door de 12 provincies gezamenlijk vastgesteld. De wettelijke regels schrijven voor dat de bescherming van vee de eerste prioriteit heeft. Binnen die mogelijkheden zijn afgelopen week al maatregelen genomen gericht op bescherming van vee.

Gedeputeerde Natuur Elies Lemkes-Straver: “Het belangrijkste is om te zorgen dat de wolf minder kans krijgt om het vee aan te vallen. Daarom zetten wij in op maatregelen om de wolf te weren, zoals de wolfwerende netten. Daarnaast wordt gewerkt aan de ondersteuning van preventieve maatregelen. De wolf vertoont natuurlijk gedrag door ’s nachts op dieren te jagen. Als we de mogelijkheid daarvoor verkleinen, is de kans groter dat de wolf weer vertrekt uit het gebied. Ik blijf in nauw contact staan met ondermeer de gemeente Heusden en de ZLTO hierover. Uiteraard zijn we erg begaan met de onrust die de wolf veroorzaakt en we zullen alles doen wat binnen onze mogelijkheden ligt. Ik realiseer me dat dit extra werk is voor boeren en ben daarom erg blij dat er vrijwilligers bereid zijn te helpen met de wolfwerende netten die we beschikbaar stellen.”

Preventieve maatregelen
Wolven kunnen onbeschermd vee zoals schapen aanvallen. Het is daarom belangrijk om schapen te beschermen. In de speciale ‘Faunaschade Preventiekit Wolven’ heeft BIJ12 verschillende preventieve middelen op een rij gezet: van fladderlinten tot speciale afrasteringen met stroomdraad, maar ook kuddewaakhonden. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat schade aan landbouwhuisdieren niet zozeer samenhangt met het aantal wolven of het aantal landbouwhuisdieren, maar vooral met de inzet en effectiviteit van preventieve maatregelen. Het gebruik van adequate afrasteringen met stroom(-draden) is daarbij zeer aan te bevelen. Maar er zijn meerdere methoden die zij op hun website uitleggen.

De provincie heeft voor boeren in het getroffen gebied wolfwerende netten beschikbaar gesteld. Deze kunnen veehouders in bruikleen krijgen. Vrijwilligers van Wolf Fencing kunnen boeren helpen deze te plaatsen.

Schade door wolven
Als er desondanks sprake is van (vermoedelijke) schade door een wolf aan landbouwhuisdieren kan de veehouder dit melden bij BIJ12 op nummer 085-4862222 of bij het Wolvenmeldpunt. Als na DNA-onderzoek is vastgesteld dat de schade door een wolf is aangericht, kan de eigenaar een schadevergoeding krijgen.

Niet de wolf uit het verhaal (Afbeelding: Pixabay)
Niet de wolf uit het verhaal (Afbeelding: Pixabay)

Veiling van 5G-frequenties mag doorgaan

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat de Staat verder kan gaan met het veilen van frequenties voor de ‘uitrol’ van 5G. Stichting STOP5GNL had in kort geding gevorderd dat dit de Staat verboden zou worden. De Staat zou moeten wachten totdat vaststaat dat gebruik van de 5G-technologie geen bedreiging vormt voor de volksgezondheid. Daarvoor is nader wetenschappelijk onderzoek nodig, zo stelde de stichting.

Gezondheidsaspecten
5G maakt geavanceerde mobiele digitale communicatie mogelijk. De uitrol van 5G zorgt voor meer capaciteit en snellere verbindingen. Volgens de stichting tonen onderzoeken aan dat blootstelling aan elektromagnetische golven die voor 5G gebruikt worden negatieve gezondheidseffecten kan hebben.

De Staat is het daar niet mee eens en heeft kritiek op de rapporten waar de stichting zich op beroept. De Staat vindt dat deze onderzoeken niet aan gangbare wetenschappelijke criteria voldoen. De wetenschappers die oproepen tot het opschorten van de uitrol van 5G zijn in de visie van de Staat onvoldoende thuis op dit terrein.

Richtlijnen ICNIRP
De Staat bepaalt zijn beleid op basis van adviezen van deskundigen. De Staat baseert zich op de richtlijnen van ICNIRP, een instituut dat gespecialiseerd is in gezondheids- en milieueffecten van zogenaamde ‘niet ioniserende straling’. Dit instituut komt tot de conclusie dat er naar de huidige stand van de wetenschap geen gezondheidsrisico’s zijn, als de door haar aangegeven limieten voor blootstelling aan elektromagnetische velden niet worden overschreden.

Metingen van het Agentschap Telecom wijzen uit dat de blootstelling ruim onder de ICNIRP-limieten blijft. De Staat stemt zijn beleid verder af op adviezen en rapporten van de Gezondheidsraad en het RIVM.

Controle
Volgens de voorzieningenrechter zijn er geen aanwijzingen dat de deskundigen waarop de Staat zich verlaat, onzorgvuldig te werk zijn gegaan en geen oog hebben gehad voor kritiek op de introductie van 5G. De Staat heeft aangegeven dat hij blijft controleren of de ICNIRP-limieten niet worden overschreden en zal ingrijpen als dit wel het geval is. Ook heeft de Staat verklaard te zullen ingrijpen als nieuwe inzichten tonen dat de gehanteerde limieten zelf moeten worden aangepast.

De rechter, die uiteraard niet op de stoel van de wetenschappers kan gaan zitten, is van oordeel dat de Staat heeft kunnen besluiten de introductie van 5G in Nederland nu mogelijk te maken.

Aanwijzing strafvorderlijk optreden tegen journalisten

Het Openbaar Ministerie heeft aan de aanwijzing twee nieuwe aandachtspunten toegevoegd. Ten eerste betreft het journalisten die in een strafrechtelijk onderzoek naar een verdachte als ‘bijvangst’ in een strafdossier terecht zijn gekomen. Een voorbeeld hiervan is een telefoongesprek tussen een verdachte en een journalist, waarbij de telefoon van de verdachte onder de tap staat van de politie en waarvan het gespreksverslag in een dossier terecht is gekomen. De journalist wordt daarvan op de hoogte gesteld wanneer het belang van het onderzoek dat toelaat, en voor zover het duidelijk is dat het een journalist betreft.

Daarnaast wordt in de aanwijzing een passage gewijd aan journalisten die in het buitenland werkzaam zijn. Wanneer een verzoek of bevel van het OM of de politie aan een buitenlandse justitiële of politiële autoriteit betrekking heeft op een journalist, worden zoveel mogelijk de procedures gehanteerd die ook voor journalisten in Nederland gelden. Dat geldt tevens voor de inzet van dwangmiddelen tegen een journalist als vanuit het buitenland een verzoek of bevel wordt ontvangen.

Inzet dwangmiddel
Een dwangmiddel bij journalisten waarbij de bronbescherming wordt doorbroken, kan niet zomaar worden toegepast. Het moet gaan om een verdenking van ernstige feiten, waarop volgens de wet een gevangenisstraf van twaalf jaar of meer staat. Daarbij moet altijd de proportionaliteit en subsidiariteit worden getoetst.

Een officier van justitie kan een dwangmiddel waardoor de bronbescherming kan worden geraakt, pas inzetten als hij daarvoor toestemming heeft gekregen van de hoofdofficier van justitie en het College van procureurs-generaal op de hoogte is gesteld.

De Aanwijzing strafvorderlijk optreden tegen journalisten treedt per 1 juni 2020 in werking, en vervangt daarmee de 'Aanwijzing toepassing dwangmiddelen en opsporingsbevoegdheden bij journalisten'.

Blokhuis met gemeenten aan de slag voor gezondheid

Verbeteren van gezondheid in de fysieke- en sociale leefomgeving, verminderen van gezondheidsachterstanden, verlagen van de druk op het dagelijks leven bij jeugd en jongvolwassenen en bijdragen aan vitaal ouder worden. Dat zijn vier gezondheidsvraagstukken waar het Rijk en gemeenten mee aan de slag gaan de komende jaren. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten hebben daarover gezamenlijke afspraken gemaakt in de nieuwe Landelijke Nota Gezondheidsbeleid 2020-2024.

Blokhuis: "Gezondheid is ons grootste bezit en helemaal niet vanzelfsprekend. Daar zijn we als samenleving keihard mee geconfronteerd de afgelopen maanden. We doen alles wat we kunnen om uit de coronacrisis te komen en tegelijkertijd is het heel belangrijk om ook nieuwe antwoorden te vinden op andere gezondheidsvraagstukken. Gezondheid staat daarbij nooit op zichzelf. Als we willen dat mensen zich op hun gemak voelen in hun wijk en worden uitgedaagd om te bewegen en sociaal mee te doen, moeten we bijvoorbeeld ook zorgen dat er meer aandacht komt voor gezondheid in de ruimtelijke ordening. Gemeenten en ik zijn ambitieus om met deze gezondheidsplannen echt verschil te maken in het dagelijks leven van veel mensen."

Sven de Langen (VNG): “Gemeenten zijn blij met de brede inzet en aanpak van de staatssecretaris op gezondheid en vitaliteit voor alle inwoners van ons land. Dit biedt kansen om preventie van ziektelast nog steviger neer te zetten en ervoor te zorgen dat we beter kunnen voorkomen dat mensen in de toekomst zwaardere zorg nodig hebben. Ook hierbij trekken we op met zorgverzekeraars, bedrijfsleven en maatschappelijke partners. Met deze nieuwe nota zie ik bovendien mogelijkheden om gezonde keuzes te stimuleren en de balans in de voedselomgeving naar een gezond aanbod te herstellen.”

Grote gezondheidswinst
Deze vier gezondheidsvraagstukken waar Rijk en gemeenten extra mee aan de slag gaan, komen voort uit de Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2018 van het RIVM en zijn specifiek gekozen, omdat deze gezondheidsvraagstukken een grote ziektelast veroorzaken, leiden tot de grootste gezondheidswinst voor kwetsbare groepen of kunnen leiden tot kostenbeheersing in de zorguitgaven. Bovendien vormen de gezondheidsvraagstukken een aanvulling op de beleidslijnen en landelijke programma’s die al lopen, zoals het Nationaal Preventieakkoord.

AMBER Alert lanceert preventiecampagne tegen digitaal kinderlokken

AMBER Alert lanceert naar aanleiding van de Dag van het Vermiste Kind een internationale preventiecampagne tegen digitaal kinderlokken oftewel online grooming. Dit doen ze in samenwerking met de Nederlandse politie en de Europese politiegroep voor vermiste personen (PEN-MP). Het doel van de campagne, die in meer dan twintig landen wordt verspreid, is om tieners ervan bewust te maken dat online interacties, hoe onschuldig ze ook lijken, soms nare gevolgen kunnen hebben. Hoewel online grooming zelden tot een vermissing leidt, werd er afgelopen juni nog een AMBER Alert uitgestuurd voor een twaalfjarig meisje dat slachtoffer werd van digitaal kinderlokken.

Grooming
De ‘#GeefJezelfNietBloot’-campagne bestaat uit een preventiefilmpje waarin simpele, maar belangrijke, tips aan tieners worden gegeven om zich te beschermen tegen online groomers. Deze vuistregels zijn tot stand gekomen in samenwerking met experts van de politie.

'Het is belangrijk dat kinderen leren om alert te zijn. Zo’n groomer gaat soms zo geslepen te werk, dat het moeilijk is hen te herkennen. Juist daarom is het goed dat kinderen weten wat ze online beter wel of juist niet kunnen doen. Op die manier kunnen zij zichzelf beschermen en is het lastiger voor de groomer om toe te slaan', zegt Lidewijde van Lier, zedenspecialist van de politie.

Online is niet alles wat het lijkt
Van Lier: 'Op het internet kan iedereen zich anders voordoen, ook personen met verkeerde bedoelingen. Vaak doen ze zich voor als een leeftijdgenoot en gaan zo op zoek naar een slachtoffer. Dit gebeurt via sociale netwerksites of chatprogramma’s, maar ook via online games.'Voorafgaand aan een echte ontmoeting heeft de groomer meestal veelvuldig online contact gehad met het kind.

Het kan dan gaan om e-mailcontact, seksueel getinte chats, maar ook het laten verrichten van seksueel getinte handelingen voor de webcam. 'Deze dingen kunnen vervolgens als chantagemiddel worden gebruikt om een minderjarige tot verdergaande seksuele handelingen of zelfs een ontmoeting te dwingen. Ervoor zorgen dat kinderen niet in de val worden gelokt door mensen met slechte bedoelingen is dus erg belangrijk', aldus Van Lier.

Ook internationaal verspreid
AMBER Alert brengt de preventiecampagne samen met de Europese politiegroep voor vermiste personen tevens in andere landen actief onder de aandacht. Zo wordt de campagne ook gedeeld door politie en kinderrechtenorganisaties in Albanië, België, Brazilië, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Litouwen, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Srpska, Taiwan, Tsjechië en de Verenigde Staten.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Het is vandaag..

Goede morgen! Gister is voorbij, het is vandaag! En vandaag is het een volle dag. Zo is het Dag van de handdoek, Dag van de FG, Dag van de Vermiste Kinderen en Dag van Afrika. Jarigen vandaag zijn onder andere Giel Beelen (43) en Prinses Laurentien (54). 

Internationale dag van de vermiste kinderen.

Vandaag in 1979 werd de Amerikaanse Etan Patz vermist. Hierop kwam een heel mediacircus op gang om het kind te vinden. De toenmalige president, Ronald Reagan maakte van die dag een dag waarop we stilstaan bij onvoerde en weggelopen kinderen. Ook in Nederland worden kinderen vermist. Wij gebruiken onder anderen het Amber Alert om verdwenen kinderen op te sporen. Deze dag is om stil te staan wanneer je kind vermist raakt. Wat kan je doen het kind terug te vinden, wat kan je doen ter voorkoming? 

Lees ook: AMBER Alert lanceert preventiecampagne tegen digitaal kinderlokken

Dag van de Handdoek.

Ja, het bestaat echt. Echter zit er wel een verhaal achter. Of wat zeg ik, een hele boekenreeks en een verfilming. Dit werd geschreven door Douglas Adams en ging over de essentie van een handdoek door de avonturen van aardman Arthur Dent en zijn buitenaardse maatje Ford Prefect. Die laatste had ten alle tijden een handdoek bij, want met een stuk badstof laat je zien dat je een goed voorbereide, ervaren ruimtereiziger bent. Je kunt het immers gebruiken om jezelf warm te houden of om mee te liften met passerende ruimteschepen. De reeks werd een hit maar weinig mensen liepen constant met een handdoek rond. Op 25 mei 2001 overleed Douglas Adams, sinds dat jaar is dag van de handdoek uitgeroepen. Op deze dag worden de boeken nog eens gelezen en besproken. Mét handdoek uiteraard. De boekenreeks is hier aan te schaffen, mocht je interesse hebben.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Omdat je er altijd wel iets aan hebt (Foto: Pixabay)
Omdat je er altijd wel iets aan hebt (Foto: Pixabay)


Dag van de FG.

Ik weet het, het is maandagochtend, FG, wat is dat nu weer? Een FG is een Functionaris Gegevensbescherming, wellicht weet je het nog van ongeveer 2 jaar terug, dat de privacyrechten werden veranderd. De FG zorgt ervoor dat jouw gegevens niet op straat komen te liggen en is in elk bedrijf verplicht in dienst te hebben. En vandaag is hun dag. Gefeliciteerd!


Dag van Afrika.

In 1963 werd de Organisation of African Unity (OAU) op 25 mei opgericht, een samenwerkingsverband tussen 30 van de 32 onafhankelijke Afrikaanse landen. In 2002 werd de naam veranderd naar Afrikaanse Unie (AU). Op een andere datum, maar 25 mei blijft de dag van Afrika. Het is meer een herdenkingsdag dan een feestdag, hoewel er in Afrika ongetwijfeld wel wat te doen is. Een mooi moment om stil te staan wat Afrika ons gebracht heeft, of wij Afrika brengen. Het heeft in ieder geval een grote hit opgeleverd.Succesvolle patseraanpak op de Meent in Rotterdam #2

Net als op zaterdag 23 mei controleerden politieagenten zondagmiddag 24 mei tussen 13.00 en 15.30 uur het verkeer op de Meent in Rotterdam. De controle stond in het teken van de aanpak overlast gevende personenauto's- en motoren.

Lees ook: Succesvolle patseraanpak op de Meent in Rotterdam

Bestuurders van vaak opvallende voertuigen zorgen op de Meent voor veel overlast en irritatie onder bewoners, winkeliers en passanten door agressief rijgedrag waarbij onnodig (veel) geluid wordt gemaakt.

In totaal controleerden agenten 54 personenauto's. Bijna alle voertuigen vielen onder de zogeheten doelgroep van overlastgevende bestuurders. De 'buit' was wel een stuk minder dan op zaterdag. 

Er werd één persoon aangehouden voor het overtreden van schorsende voorwaarden, één persoon werd aangehouden voor het rijden onder invloed van drugs, drie personen droegen geen autogordel en bij één persoon werd er een gebruikershoeveelheid drugs in beslag genomen. 

De steeds weer terugkerende overlast is velen een doorn in het oog. De acties hebben naast een repressieve kant ook een preventieve kant. De komende periode zal de politie daarom deze controles blijven uitvoeren.

Patseraanpak op de Meent in Rotterdam (Afbeelding: Politie)
Patseraanpak op de Meent in Rotterdam (Afbeelding: Politie)

FOK! Wat een weer: mooie liedjes duren nooit lang!

Goeeidag!

Was me dat een verademing zeg! Eindelijk eens een dagje met weinig tot geen zon. Bovendien viel er ook wat regen. Veel was het allemaal niet, want op de meeste plaatsen viel er slechts 1 tot 4 mm, en sommige plekken zelfs nog wat minder. Ik was één van de weinige gelukkige die maar liefst 4 mm kon aftappen. De tranen liepen bijna over mijn wangen van geluk.

Toch waren er dit weekend ook wat actievere buien actief. Zeker in het noordoosten was dat het geval. Het kwam er zelfs tot onweer en hagel en lokaal viel er meer dan 10 mm. In het grootste deel van het land was de regen van vandaag een piepklein druppeltje op een gloeiende plaat.

Dit was het namelijk alweer. Voor de komende 10 tot 12 dagen wordt er geen druppel regen meer verwacht en schijnt de zon volop. De temperaturen lopen daarbij niet al te hoog op en liggen de hele week tussen de 19 op de Wadden tot 23 in het zuiden. 

Kortom, het weer zit volledig op slot en voor de echte weer c.q regenliefhebbers zal het verschrikkelijk afzien worden. Ik word er echt moedeloos van. Het huilen staat mij nader dan het lachen, maar ja, ik zal het maar weer moeten uitzitten. Nederland is gewoon het afvoerputje van Europa qua leuk en interessant weer geworden.  

Meer weer op FOK!

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

LB: Madonna halfnaakt op insta

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wil missen!

Madonna, 61, heeft zich weer eens van haar beste kant laten zien door halfnaakt op Instagram te verschijnen. Oh ja, en voor snowflakes die offended zijn zegt ze dat ze is afgestudeerd van de Universiteit van 'Zero Fucks Given'. Dat je 't weet.

Laatste reviews en specials
special
FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam
review
Sonic Frontiers
special
AI Picture Gallery #57
special
Random Pics van de Dag #795
review
Ralph Fiennes serveert in The Menu een avondmaal om nooit te vergeten
special
AI Picture Gallery #56
©FOK.nl e.a.