Formule E-coureur naait de boel met simracer: §10.000 boete

Ook in de Formule E is men al enige tijd bezig met online races in deze COVID-19-tijden. Zaterdag stond de vijfde race op het programma op het virtuele Berlijnse vliegveld Tempelhof, maar dat liep voor Daniel Abt wat anders dan gedacht.

Abt kwam tot nu toe nog niet echt verder dan de middenmoot, maar in Berlijn ging hij als een trein. Hij startte als tweede en vocht een hevig duel om de leiding uit met de Belg Stoffel Vandoorne. Uiteindelijk profiteerde Oliver Rowland daar dan weer van en de Brit ging er met de winst vandoor, voor Vandoorne en Abt.

In de interviews met de podiumklanten bleef Abt vervolgens afwezig: zijn camera stond uit. Vandoorne vroeg zich hardop af of het Abt wel was geweest die achter het stuur zat, net als Formule E-kampioen Jean-Eric Vergne even later. "Misschien moet ik ook gewoon de beste simracer inhuren", aldus Vergne, die er virtueel zelf nog niet enorm veel van bakt.

De presentatoren, waaronder Indy 500-winnaar Dario Franchitti, lieten weten een onderzoek in te stellen en zo geschiedde. Aan de hand van de IP-adressen kwam men erachter dat het onmogelijk Abt was geweest die de race reed, en dat gaf hij dan ook maar toe: professioneel simracer Lorenz Hörzing had de hele race voor zijn rekening genomen.

Abt werd uit de uitslag gehaald en kreeg een boete van tienduizend euro, die hij gelukkig wel mag betalen aan een goed doel. Hörzing werd uit de uitslag van de Race Challenge gehaald, het kampioenschap met simracers in het 'voorprogramma' van de Formule E Race at Home-races. Sterker nog, Hörzing is uit het hele kampioenschap geknikkerd en mag de volgende races slechts toekijken.

Robin Frijns en Nyck de Vries deden ook mee, maar kwamen er wat de topposities betreft niet echt aan te pas.