Defensie staat stil bij ingetogen ramadan

Een groot deel van de defensiemedewerkers met islamitische geloofsovertuiging viert vandaag het einde van de ramadan met het bekende Suikerfeest. Volgens islamitisch geestelijk verzorger kolonel Ali Eddaoudi gaat het om “een bijzondere periode met sober karakter.”

Hij doelt op het feit dat de vastenmaand dit jaar zeer ingetogen verliep, vanwege het coronavirus en de beperkende maatregelen. Ook het Suikerfeest wordt niet zo uitbundig gevierd als normaal.

“We kunnen niet naar de moskee, want die is gesloten. Met je dierbaren eten na zonsondergang zit er niet in. Een grootscheeps Suikerfeest met elkaar is onmogelijk. En geen feestelijke pakketjes voor eenheden op uitzending.”

Ramadan draait om meer dan niet eten en drinken
Normaal gesproken organiseert Defensie verschillende bijeenkomsten voor de islamitische collega’s, maar ook dit verliep nu anders. “Je denkt misschien, hoe erg is dat allemaal? Maar de ramadan draait om meer dan alleen niet eten en drinken. Het sociale aspect is minstens zo belangrijk. Je ervaart de vastenmaand met je dierbaren, maar nu kan dat niet."

Om de collega’s een hart onder de riem te steken verstuurde de islamitische Geestelijke Verzorging pakketjes met slingers en ballonnen, maar ook lekkernijen en spelletjes. Door het gezamenlijk gebed op fysieke locaties ging een streep, dus spraken Eddaoudi en zijn collega’s boodschappen in die via Whatsapp werden verspreid.

Ook de defensiestaf en de (plaatsvervangend) commandanten kregen een presentje. “Waarmee we aandacht vragen voor het verhaal achter de ramadan”, voegt Eddaoudi toe. “Ook willen we de organisatie bedanken voor het vertrouwen en de tijd en ruimte die collega’s krijgen om de vastenmaand te volgen.”