'Hitler's alligator' overleden

In de voornaamste dierentuin van Moskou is mississippialligator Saturn overleden. Het formidabele beest was 84 jaar oud en overleed als gevolg van ouderdom. Saturn stond bekend als de alligator van schilder Adolf Hitler, hoewel dat slechts een mythe was.

Halverwege de jaren dertig werd de alligator geboren in de Mississippi in de VS, waarna het arme dier gevangen werd en over werd gebracht naar de dierentuin van Berlijn. In 1943 werd die dierentuin bij een bombardement bijna geheel verwoest: van de ruim zestienduizend dieren bleken er nog geen honderd te zijn die het overleefden.

Saturn werd in 1946 gevonden door Britse soldaten, die hem overhandigden aan het Russische leger. Zo kwam hij in de dierentuin van Moskou terecht, waar hij zijn hele leven door heeft gebracht. Overigens zou Hitler in Berlijn graag naar de dierentuin zijn gekomen, waar Saturn volgens de overlevering een van zijn favorieten was - zo ontstond dan ook de mythe dat het zíjn alligator was.

Saturn kende een vrij tumultueus leven, ook na de oorlog. Zo rolden tanks in 1993 na de val van de Sovjet-Unie door Moskou, waarbij hij paniekerige geluiden maakte: volgens een verzorger zou het een trauma geweest kunnen zijn na de slag om Berlijn. De Sovjets kregen in de jaren vijftig een vrouwelijke alligator van de VS cadeau, maar Shipka bleek onvruchtbaar en overleed niet veel later.

In 2005 kreeg de bijna 70-jarige Saturn een jonge bloem als nieuwe geliefde: een slechts 30-jarige alligator. In al zijn jaren ontsnapte hij meerdere malen aan de dood, ook na de oorlog. Zo viel een stuk beton in zijn verblijf, maar was hij net ergens anders naartoe gekropen. Een dronkelap gooide eens een steen naar zijn hoofd, maar verzorgers wisten hem na maanden extra zorg in leven te houden.

Tegenwoordig kreeg hij twee keer per week een maal van vissen, konijnen en ratten, tot hij zaterdag overleed.