Het is vandaag..

Het is vandaag dinsdag 19 mei. Dag van de groene kinderopvang, dag van de ziekte van Crohn en dag van de huisarts. Vandaag zijn onder anderen Ron Brandsteder (70) jarig en de zanger/songwriter Sam Smith, hij mag 28 kaarsjes uitblazen. 

Dag van de groene kinderopvang.

De Dag van de Groene Kinderopvang is in het leven geroepen door de Stichting Groen Cement, en is bedoeld om kinderen tijdens hun jonge schoolgaande jaren meer te leren over de natuur en het milieu. Zo brengen zij bijvoorbeeld een plantje mee die daar wordt verzorgd. In 2014 was dit onderwerp dusdanig belangrijk dat dat gehele jaar is uitgeroepen tot jaar van de groene kinderopvang. Dat deze dag dit jaar een dag na plantendag is, is geheel toeval.


Dag van de huisarts.

De Dag van de Huisarts is opgericht in 2010 en wordt sindsdien ieder jaar gevierd op 19 mei om aandacht te vragen voor het belangrijke beroep van de huisarts. Tijdens de Dag vinden er over de hele wereld congressen plaats en zijn er sessies waarin u vragen kunt stellen aan uw huisarts om de dokter-patientband te verbeteren. De Dag is opgericht tijdens een groot internationaal congres van de World Organization of National Colleges and Academies, de Wereldorganisatie voor Huisartsen. Meer informatie is te vinden op hun website.


Dag van de ziekte van Crohn.

Het hebben van een onzichtbare ziekte zoals Crohn of Colitis is niet eenvoudig. Op 19 mei, Wereld IBD-dag, wordt er stilgestaan bij deze slopende en chronische ziekte. IBD is de afkorting voor Inflammatory Bowel Diseases, de darmaandoeningenziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Wereldwijd zijn er zo'n 5 miljoen mensen met deze aandoening. Dit jaar doen er meer dan 40 landen aan de Dag mee. Ook de Nederlandse vereniging CCUVN (Crohn Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland) doet dit jaar op 19 mei mee met deze Dag. De vereniging doet er zelf ludiek over, maar vindt ook dat IBD een serieus gezicht moet krijgen. Crohn kan namelijk iedereen overkomen, en dat betekent dat er meer aandacht voor nodig is. Met wildvreemden of juist bekenden praten over een dergelijke chronische darmziekte is niet voor iedereen even makkelijk.